ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εγκαίνια του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος

0

TΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό, εγκαινίασε την Κυριακή ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.
Τα εγκαίνια έγιναν με την παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρίας Βλαζάκη, των βουλευτών Μεσσηνίας Παναγιώτας Κοζομπόλη και Πέτρου Κωνσταντινέα, του βουλευτή Αχαΐας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητή του Πανεπιστήμιου Cincinnati Τζακ Ντέιβις, του διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Τζέιμς Γουάιτ και πλήθους κόσμου.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Κατά την ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του έργου:
“Είναι ένα έργο που ξεκίνησε πριν από χρόνια και έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα. Είμαι βέβαιος ότι η σοφία του Νέστορα έχει διαχυθεί στην Πύλο, στα χωριά της Μεσσηνίας κι από κει στην Πελοπόννησο και σε ολόκληρη τη χώρα και δίνει λίγο από το φως της σε όλους μας τους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Το στέγαστρο έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως σε αυτή τη συγκυρία. Ένα μνημείο της κλίμακας και της σημασίας του ανακτόρου του Νέστορα, στεγάζεται από ένα επίτευγμα αρχιτεκτονικής, στατικής και μεγάλης τεχνολογικής σημασίας. Το παλιό και το νέο συναντώνται εδώ. Δείχνουν πως τεχνολογικές και αρχιτεκτονικές εξελίξεις, καθώς και επιτεύγματα στις λεγόμενες θετικές επιστήμες, μπορούν να συνδυαστούν με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά και να φτιάξουν μια Ελλάδα που πατάει σ’ όλα της τα πόδια μαζί. Η όλη προσπάθεια που αφορά στο Ανάκτορο είναι συνδυασμός προσπαθειών όχι μόνο πολύχρονων και όχι μόνο Ελλήνων. Είναι συνδυασμός προσπαθειών αρχαιολόγων από άλλες χώρες -και στην προκειμένη περίπτωση από την Αμερική- που διέθεσαν μια ζωή ολόκληρη στην προστασία, την ανάδειξη και εξέλιξη της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία θεωρούν και δική τους. Αυτό σημαίνει ότι οι διεθνείς προσπάθειες είναι απαραίτητες όχι μόνο για λόγους εξωστρέφειας αλλά γιατί στην εποχή που ζούμε μόνο τέτοιου τύπου συνεργασίες, που εξ ορισμού έχουν χαρακτήρα ειρηνικό και υπερκομματικό, μπορούν να δώσουν νέες προοπτικές”.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, από την πλευρά του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το έργο ωφελεί σημαντικά την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος, αλλά και όλη τη Μεσσηνία.
Υπογράμμισε ότι “σήμερα πραγματικά αποδίδουμε στην παγκόσμια κοινότητα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας. Και είναι αληθές ότι το ανάκτορο του Νέστορα, το ανάκτορο του Νηλέα, είναι από τα σημαντικότερα ανάκτορα της Μυκηναϊκής εποχής, που σώζεται σε μία εξαιρετική κατάσταση”.
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες, ώστε ο χώρος αυτός να φέρει κοντά μας όλους τους παγκόσμιους φίλους, τους παγκόσμιους θαυμαστές του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού”.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε επίσης το Ανάκτορο του Νέστορα έναν “εξαιρετικό πυλώνα αυτοκριτικής όλων μας γιατί ακριβώς αυτός ο χώρος ενώνει, αλλά και δείχνει τις προτεραιότητες που έπρεπε να έχουμε ως Ελληνική κοινωνία και ασφαλώς σε αυτά τα μεγάλα θέματα δε χωρούν οι κομματικές τοποθετήσεις”.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Πολιτισμού ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι “είναι εξαιρετικά κρίσιμο από εδώ και πέρα να πορευθούμε με την πυξίδα του εθνικού συμφέροντος, καθώς είναι το μόνο που μπορεί να ενώνει δυνάμεις, είναι το μόνο που αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων μας, είναι και το μοναδικό όμως που ξεκαθαρίζει και δείχνει το δρόμο στο πολιτικό μας σύστημα”.
Την ιδιαίτερη χαρά του εξέφρασε ακολούθως ο περιφερειάρχης γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση μετά την εξαιρετική συνεργασία που είχε με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία χρηματοδοτεί το έργο μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, και τη συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο.
Ο κ. Τατούλης υπενθύμισε ότι από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού, “ήρθα εδώ σε αυτό τον χώρο και κάναμε την καθιερωμένη επίσκεψη στην ανάγνωση των αναγκών του Ανακτόρου. Μια από τις προτεραιότητες ήταν η δημιουργία ενός καινούργιου στεγάστρου, γιατί το προηγούμενο στέγαστρο ότι ήταν να δώσει το είχε δώσει με τον καλύτερο τρόπο. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η αρχιτεκτονική, αλλά και το ίδιο το στέγαστρο θα έπρεπε να εντάσσει αρμονικά το παλιό με το καινούργιο. Αυτό ακριβώς κάνει το νέο στέγαστρο. Οι αρχιτεκτονικές του ροπές, τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία και μηνύματα, δημιουργούν ένα ανοιχτό, υπαίθριο μουσείο, προσβάσιμο πλέον σε όλους τους ανθρώπους. Όλες αυτές οι προβλέψεις και η υλοποίηση αυτού του σχεδίου έγινε, γιατί εξασφαλίστηκε η άνετη χρηματοδότηση”.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
” Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος ?ημήτρης Καφαντάρης, ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου Αντώνης Ψαράκης, ο διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Τζέιμς Γουάιτ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cincinnati Τζακ Ντέιβς και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας.
ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ
ΜΕΣΣΗΝΗ
Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 11 Ιουνίου, ο κ. Μπαλτάς ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Κατόπιν, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη και τους αντιδημάρχους Σπύρο Κρασσακόπουλο και Κώστα Γεωργακόπουλο, με τους οποίους συζήτησε θέματα σχετικά με την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής”.

Comments are closed.