ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζητούν δικαιότερη γεωγραφική κατανομή των ομάδων στους ομίλους και ίση μεταχείριση σωματείων της Α2 Εθνικής

0

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ο.ΠΕ. ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ, ΑΣΠ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

 

ΤΙΘΕΤΑΙ πλέον θέμα ίσης μεταχείρισης από πλευράς ΕΟΠΕ προς τα σωματεία του κέντρου (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και της επαρχίας. Οι περσινές εύκολες αναβολές σωματείων του κέντρου σε αντίθεση με την ευκολία σωματείων της επαρχίας να λάβουν με περίπου κοινά εμπόδια (ανατρέξτε στην περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων και τις αναβολές που δόθηκαν σε ματς με ιδιαίτερη βαθμολογική σημασία). Τουλάχιστον αυτό μπορεί να αντιληφθεί κανείς κοιτώντας τον διαχωρισμό των ομίλων που έγινε τόσο στην κατηγορία των ανδρών όσο και στην κατηγορία των γυναικών στην Α2 Εθνική Βόλεϊ.

Ο φετινός διαχωρισμός προφανώς έγινε από την ΕΟΠΕ δίχως να συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες, όλα δηλαδή τα στοιχεία που διαφορετικά θα συνέθεταν μια ισόνομη και πιο δίκαια εικόνα στον χάρτη της ελληνικής πετοσφαίρισης.

Διότι το να στείλεις Καλαματιανές ομάδες να παίξουν στην Κρήτη και Πατρινές ομάδες να παίξουν στην Θεσσαλονίκη είναι αρκετά άδικο αν όχι πολύ περίεργο! Η αλλαγή στον χάρτη της πετοσφαίρισης φέτος γίνεται με τρόπο τέτοιο που προφανέστατα ευνοεί τα σωματεία του κέντρου και αγνοεί, αρκετά προκλητικά, τα σωματεία της Περιφέρειας εξουδετερώνοντάς τα –οικονομικά και κατά συνέπεια αγωνιστικά – πριν καν ξεκινήσει η χρονιά!!!

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν δύναται να αγνοηθεί από την πλευρά των πληγέντων σωματείων που ζητούν από την ΕΟΠΕ «δικαιότερη γεωγραφική κατανομή των Ομάδων στους ομίλους αλλά και η ίση μεταχείριση των σωματείων που συμμετέχουν στο εν λόγω πρωτάθλημα.»

Ο Μεσσηνιακός Γ.Σ. που μαζί με τον Ακρίτα εκπροσωπεί την πόλη μας και φέτος στην Α2 Εθνική κατηγορία, είχε στείλει ενημερωτική επιστολή θέσεων στην Ομοσπονδία Βόλεϊ από την 26η Μαΐου 2016, πριν δηλαδή προβεί στην απόφασή της για τον διαχωρισμό των ομίλων της Α2 Εθνικής κατηγορίας, με προτάσεις για μια δίκαιη γεωγραφική κατανομή. Η επιστολή έχει ως κάτωθι:

«Καλαμάτα 26/5/2016

Προς την ΚΕΠ/ΕΟΠΕ,

Με βάση την από 19/5/2016 επιστολή σας θεωρούμε πως οι απόψεις που επιθυμείτε να διατυπώσουμε εν όψει του σχεδιασμού σας για το φετινό πρωτάθλημα της Α2 Γυναικών, δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο την εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας μας, αλλά θα πρέπει να αποτιμηθεί και εκτιμηθεί και ο αγώνας των επαρχιακών Συλλόγων για να επιβιώσουν.

Με απόλυτη ειλικρίνεια σας ενημερώνουμε για κάτι που σίγουρα θα γνωρίζετε, δηλαδή πως πέρυσι τα επαρχιακά σωματεία, όπως ο Σύλλογός μας, που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Α2 και στον υποόμιλό μας, ταξίδεψαν οκτώ (8) φορές στην Αθήνα και μία (1) στην Κόρινθο, με αποτέλεσμα την μεγάλη οικονομική επιβάρυνσή τους. Ο δικός μας ο Σύλλογος πλήρωσε 5.400 ευρώ στο πούλμαν μετακινήσεων και 1.800 ευρώ σε διατροφή των αθλητριών. Τα σωματεία της Αθήνας, γνωρίζετε πολύ καλά, δεν είχαν μετακινήσεις και έδωσαν επτά (7) αγώνες «εντός έδρας». Ούτε ξοδεύτηκαν, ούτε κουράστηκαν οι αθλήτριες τους. Άραγε μπορούμε να μιλάμε πως το πρωτάθλημα διεξήχθη επί ίσοις όροις; Οι επαρχιακές ομάδες είναι απαραίτητο να συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα;

Αυτές είναι και οι μοναδικές προτάσεις μας:

1) Επειδή γνωρίζουμε πως φέτος συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α2 Γυναικών τέσσερεις (4) ομάδες από Κρήτη και νησιά, σας παρακαλούμε να φροντίσετε ώστε το σωματείο μας να μην είναι σε υποόμιλο με μακρινά ταξίδια σε αυτούς τους προορισμούς, διότι θα είναι και λόγος πιθανής εγκατάλειψης της προσπάθειάς μας, αφού ήδη συναντάμε τεράστιες δυσκολίες για την οργάνωση της φετινής συμμετοχής μας και ο προϋπολογισμός που έχει προταθεί προς το Δ.Σ. του Μεσσηνιακού από τον γράφοντα-αρμόδιο έφορο τμήματος-έχει συνταχθεί χωρίς να λαμβάνεται η πιθανότητα μεγάλων και πολυέξοδων ταξιδιών.

2) Επίσης θα θέλαμε να σας υποβάλλουμε ακόμα ένα παρόμοιο αίτημα, να συζητήσετε την πιθανότητα μιας επιδότησης για τις μετακινήσεις, πάνω από 200 χιλιόμετρα, των επαρχιακών ομάδων.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή σας στην λύση των προβλημάτων που απασχόλησαν τον Σύλλογό μας την περασμένη αγωνιστική περίοδο και ευελπιστούμε να δείξετε κατανόηση για τις παρατηρήσεις που σας υποβάλλουμε, ελπίζοντας στην καλοπροαίρετη αποδοχή του αιτήματός μας από τους άλλους Συλλόγους και από την Ομοσπονδία σας.-

Για τον Μεσσηνιακό Γ.Σ.1888

ο Έφορος

Χρήστος Νικ. Ζερίτης»

 

Η αγνόηση… από την Ε.Ο.Π.Ε.

και η επιστολή διαμαρτυρίας

Προτάσεις που συμμερίζονται αρκετά σωματεία της Περιφέρειας την καθώς φάνηκε αγνοήθηκαν από την Ομοσπονδία, αφού ο διαχωρισμός που έγινε ευνοεί ξεκάθαρα τις αθηναϊκές ομάδες, απαλλάσσοντάς τα οικονομικά τουλάχιστον από τη μερίδα του λέοντος, την οποία επωμίζονται τα σωματεία της περιφέρειας που θα κληθούν πέραν του μεταγραφικού τους σχεδιασμού να συνυπολογίζουν περισσότερα έξοδα για τις μετακινήσεις τους μέσα στη σεζόν. Έτσι με μειωμένα εν συγκρίσει έξοδα τα σωματεία της Αθήνας έχουν το δικαίωμα σε πιο εύκολο αν θέλετε, σχεδιασμό σε αντίθεση με τα σωματεία της περιφέρειας. Με αυτά κατά νου και πολλά ακόμη που ως θεατές δεν δύναται να γνωρίζουμε ως απαιτούμενα για την εύρυθμη λειτουργία ενός σωματείου, οι παράγοντες των Μεσσηνιακού Γ.Σ, ΑΣΠ Κορίνθου και Απόλλωνα Πατρών συνυπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΟΠΕ μέσω τις οποίας ζητούν δικαιότερη μεταχείριση. Η επιστολή εστάλη χθες 16.6.2016 και αναφέρει τα κάτωθι:

«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Προς: Τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ

Κοιν: Κ.Ε.Π. της Ε.Ο.ΠΕ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την κατάρτιση των νέων ομίλων του Πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής κατηγορίας Volley για τη σεζόν 2016 – 2017. Οι ομάδες μας καλούνται να δώσουν συνεχείς εκτός έδρας αγώνες, για την πραγματοποίηση των οποίων απαιτούνται μεγάλα, δαπανηρά και πολύωρα ταξίδια.

Αντιλαμβανόμαστε πως με τους νέους ομίλους της Α2 μπορεί να εξυπηρετούνται κάποιοι στόχοι για τη διοργανώτρια αρχή (άγνωστοι σε μας), ωστόσο επιβαρύνονται υπερβολικά κάποιες επαρχιακές ομάδες που θα πάρουν μέρος καθώς οι αποστάσεις αυξάνονται ραγδαία.

Δεν γνωρίζουμε ποιες σκοπιμότητες και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από τέτοιου είδους αποφάσεις, θεωρούμε όμως πως η ομάδα συμβούλων που επεξεργάστηκε την νέα πρόταση, δεν έχει σταθμίσει τα οικονομικά δεδομένα με τις επιπλέον επιβαρύνσεις των ομάδων μας, και άλλων ομάδων ίσως, καθώς θα έπρεπε να εξασφαλιστεί πρώτα η οικονομική επιβίωση των Ομάδων και μετά να γίνει η γεωγραφική κατανομή στους ομίλους. Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως δεν εισακούστηκαν οι πολλές φωνές από διάφορες πλευρές για τις δυσλειτουργίες που έχει η τωρινή μορφή της κατηγορίας, ενώ θα έπρεπε, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δικαιότερη γεωγραφική κατανομή των Ομάδων στους ομίλους αλλά και η ίση μεταχείριση των σωματείων που συμμετέχουν στο εν λόγω πρωτάθλημα. 

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η διοργανώτρια αρχή του Πρωταθλήματος, αντί να λάβει υπόψη της και να υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ομάδων της Επαρχίας, για την ομαλή και δίκαιη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, επέλεξε την τακτική να μη κάνει καμία διαβούλευση μαζί τους και να τις αγνοήσει. Άραγε για να απογοητευθούν και να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια;

Τα δεδομένα της διαρκούς και παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης διαμορφώνουν πλέον μια καινούρια κατάσταση και στον χώρο του Volley. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη νέα αγωνιστική περίοδο τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά. Μπορεί στο τελευταίο πρωτάθλημα οι αποχωρήσεις των συλλόγων να μην ήταν πολλές, ωστόσο θεωρούμε πολύ πιθανό πως στη νέα περίοδο θα υπάρξουν Ομάδες, που ή δεν θα δηλώσουν συμμετοχή ή θα εγκαταλείψουν στην πορεία της διοργάνωσης.

Σας επισημαίνουμε πως ο προβληματισμός στους ανθρώπους των Συλλόγων είναι έντονος, φθάνοντας στις περισσότερες των περιπτώσεων και στα όρια της απελπισίας, διότι τα οικονομικά βάρη κινδυνεύουν να γίνουν δυσβάσταχτα και βοήθεια δεν υπάρχει από πουθενά. Οι αλλαγές που επιβάλλατε είναι μεγάλες και το επιτακτικό ερώτημα είναι αν η διοργανώτρια αρχή θέλει τις επαρχιακές ομάδες στο πρωτάθλημα. Πολλοί από τους παράγοντες σκέφτονται να τα παρατήσουν, αφού η εξεύρεση νέων χορηγιών καθίσταται αρκετά δύσκολη έως αδύνατη εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Οι Ομάδες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη που θα επωμισθούν και δεν αποτελεί υπερβολή, πως κάποιες επαρχιακές ομάδες σκέφτονται σοβαρά να μην κατεβούν στο νέο πρωτάθλημα.

Διερωτόμαστε ποιες σκοπιμότητες και συμφέροντα εξυπηρετεί μια τέτοια απόφαση από μια διοργανώτρια αρχή, η οποία θα έπρεπε πρώτα να μεριμνά για την ανάπτυξη του Volley στην Επαρχία!

Διερωτόμαστε ποιος είναι τελικά ο ρόλος της Ομοσπονδίας; Να προωθεί τα συμφέροντα των ομάδων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

Τα παρακάτω ερωτήματα που τίθενται πολύ σοβαρά, αφορούν άμεσα την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος αλλά και την ανάπτυξη του Volley στην Πατρίδα μας γενικότερα:

Θέλουμε τις επαρχιακές ομάδες στο πρωτάθλημα ή αυτό γίνεται μόνο για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη;

Είναι δίκαιη και αμερόληπτη γεωγραφική κατανομή των ομάδων στους ομίλους που έχουν διαμορφωθεί;

Μπορεί να πραγματοποιηθεί πρωτάθλημα επί ίσοις όροις, όταν οι επαρχιακές ομάδες αναγκάζονται -μετά την κατάρτιση των νέων ομίλων- να δώσουν όλους τους αγώνες τους πραγματοποιώντας πολύωρα και πολυδάπανα ταξίδια, ενώ οι αντίστοιχες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα κάνουν ταξίδια μισής ή μίας ώρας;

Υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των Αθηναϊκών ομάδων και των επαρχιακών;

Είναι δίκαιη η κατανομή στις Ομάδες των επιπρόσθετων τεράστιων οικονομικών βαρών που δημιουργούνται από την κατάρτιση των νέων ομίλων;

Τι θα γίνει με τους ήδη καταρτισμένους προϋπολογισμούς των ομάδων στους οποίους δεν έχει προβλεφθεί η υπερμεγέθης αύξηση των εξόδων μετακίνησης;

Πως θα πραγματοποιήσουν μεταγραφικές κινήσεις οι επαρχιακές ομάδες, όταν εν μέσω της μεταγραφικής περιόδου, αναγκάζονται να περικόψουν έξοδα για να ανταπεξέλθουν γιγάντωση των εξόδων μετακίνησης;

Ποια είναι τα κίνητρα που δίδονται από την Ομοσπονδία σε όσους παράγοντες θέλουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Volley στη χώρα μας και να ασχοληθούν εθελοντικά στα διοικητικά σε Συλλόγους της επαρχίας;

Θέλουμε την ανάδειξη νέων παικτών από την επαρχία που θα πλαισιώσουν στο μέλλον τις Εθνικές μας ομάδες;

Θέλουμε οικονομικά υγιείς Ομάδες ή καταχρεωμένα και διαλυμένα Σωματεία;

Τελικά αναρωτιέται κανείς πώς σχεδιάζει και βλέπει η Ομοσπονδία το μέλλον του επαρχιακού Volley στην Ελλάδα;

Πιστεύοντας πως δεν απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που δεν θέλουν να ακούσουν ή να δουν τα προβλήματα που δημιουργούνται, αλλά σε νοήμονες ανθρώπους, που θέλουν το καλό του αθλήματος, σας προτείνουμε:

  1. Να επαναπροσδιοριστούν οι όμιλοι με Γεωγραφικά και Οικονομικά κριτήρια, έτσι ώστε να γίνει δικαιότερος διαχωρισμός ως προς τις αποστάσεις, τα οικονομικά βάρη που επωμίζονται οι ομάδες αλλά και να δίνεται η δυνατότητα για Πρωτάθλημα επί ίσοις όροις.
  2. Να τοποθετήσετε τις Αθηναϊκές ομάδες, που έχουν τις λιγότερες μετακινήσεις, σε ομίλους με ομάδες Κρήτης και Νησιών.
  3. Να τοποθετήσετε τους Συλλόγους μας σε κοινό όμιλο περιλαμβάνοντας τις ομάδες Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος και κάποιες της Αθήνας.
  4. Οι δύο Υποόμιλοι του Β΄ Ομίλου να παραμείνουν με εννέα ομάδες και όχι με δέκα.
  5. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η παραπάνω υπ’ αριθ. 3 πρότασή μας (δηλαδή να δημιουργηθεί Υποόμιλος με ομάδες Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Αθηνών),και προκειμένου να αντικατασταθούν οι ομάδες Απόλλων Πάτρας και ΑΣΠ Κόρινθος, σας προτείνουμε να γίνει κλήρωση μεταξύ των Αθηναϊκών ομάδων ούτως ώστε να καλυφθούν οι δυο θέσεις τους στον συγκεκριμένο όμιλο..
  6. Τέλος σε περίπτωση που παραμείνει ο διαχωρισμός των ομίλων της Α2 Γυναικών ως έχει, σας ζητούμε, να δοθούν τα έξοδα μετακίνησης στις επαρχιακές Ομάδες που θα πραγματοποιήσουν ταξίδια χιλιομετρικής απόστασης μεγαλύτερη των διακοσίων χιλιομέτρων.-

Το κείμενο της παραπάνω επιστολής διαμαρτυρίας συνυπογράφουν τα Σωματεία:

Α.Σ.Π. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Α.Σ.Π. ΚΟΡΙΝΘΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1888»

Comments are closed.