ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Σπεύσατε αγρότες στην «Ένωση» για αποφυγή των μεγάλων ποινών!

  • ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • ΜΕ ΠΟΙΝΗ 1% ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ πλήρως το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «ΦΩΝΗΣ» για τις εξελίξεις γύρω από την παράταση της διαδικασίας υποβολής αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2016 και Μεταβιβάσεων Δικαιωμάτων.

Χθες, κι ενώ η ηλεκτρονική πύλη του ΟΣΔΕ είχε πάρει… φωτιά, λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος, υπεγράφη Υπουργική Απόφαση που δίνει μια κάποια λύση στο πρόβλημα, παρ’ ότι δεν καλύπτει όλους τους καθυστερημένους παραγωγούς που φθάνουν ή και ξεπερνούν τις 250.000 σ’ όλη την Ελλάδα, ενώ στη Μεσσηνία εκτιμάται ότι οι αργοπορημένοι ίσως και να ξεπερνούν τις 10.000 συνολικά.

Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται τα εξής:

Με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2016 παρατείνεται ως την Πέμπτη, 30/06/2016. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία παράταση που δίνεται στην υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2016, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό  των αιτήσεων μεταβίβασης 2016 και έχοντας επίγνωση του λιγοστού χρόνου,  τον οποίο είχαν στη διάθεση τους τόσο οι γεωργοί όσο και οι φορείς υποβοήθησης υποβολής της ΕΑΕ 2016  μετά την ανακοίνωση των οριστικών δικαιωμάτων.

Η παράταση ορίζεται με υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα αναρτηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ.

Για την πλήρη ενημέρωση των γεωργών και των φορέων υποβοήθησης υποβολής της ΕΑΕ 2016 τονίζουμε ότι:

α) η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας δεν αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2016, η οποία εκπνέει σήμερα, 15/06/2016 και ώρα 00:00 π.μ.

  • Έτσι, όσοι γεωργοί υποβάλλουν εμπρόθεσμα, ως 15/06/2016 την ενιαία αίτηση ενίσχυσης, έχουν επιπλέον χρονικό περιθώριο 15 ημερών να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εκάστοτε αίτηση μεταβίβασης και να υποβάλλουν μία πλήρη αίτηση, γεγονός που μόνο  πλεονεκτήματα έχει τόσο για εκείνους όσο και για τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου.
  • όσοι γεωργοί υποβάλλουν ή τροποποιήσουν μετά την 15/06/2016και ως 11/07/2015 την ενιαία αίτηση ενίσχυσης, για το οποίο δίνεται η δυνατότητα από το ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο, επιβαρύνονται με μείωση 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης μεταβίβασης. 

β)  η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης δεν επηρεάζει την ημερομηνία, κατά την οποία ο γεωργός θα πρέπει να αποδεικνύει πως έχει στην κατοχή του τα αγροτεμάχια για το έτος 2016, ήτοι 31/05/2016. Συνεπώς με βάση την έκταση που κατέχει ο δικαιούχος στις 31/05/2016 θα γίνει η ενεργοποίηση και η πληρωμή των δικαιωμάτων ενίσχυσης του έτους 2016.

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η «ΕΝΩΣΗ»

Όπως γράφαμε χθες, στη Μεσσηνία η «Ενωση» βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και εκατοντάδες παραγωγοί βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην αναμονή για να «προκάμουν» με τα προβλήματα να είναι σύνθετα και πολλές φορές ανυπέρβλητα.

Είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα 24.000 περίπου αιτήσεις παραγωγών, με στελέχη της Ενωσης να κάνουν λόγο για τουλάχιστον  8.000 παραγωγούς συνολικά σε σχέση με πέρυσι, που θα μείνουν στην καθυστέρηση ή στα αζήτητα. Τόσο ο αριθμός όσο και οι διαδικασίες επιβεβαιώνονται, με την Ενωση να κάνει έκκληση στους Μεσσήνιους  παραγωγούς να μην επαναπαυθούν, αλλά να σπεύσουν την υποβολή αίτησης προς αποφυγή μεγάλων μειώσεων. Μάλιστα ο υπεύθυνος της Ενωσης Κ. Πέτροβας ερμηνεύοντας την υπουργική απόφαση ανέφερε ότι οι αιτήσεις που συνδέονται με Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων δεν θα επιβαρύνονται με ποινές.

Όπως ανέφερε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Φ»: «επικρατέστερο φέρεται το σενάριο για 15μερη παράταση της διαδικασίας Μεταβίβασης των Δικαιωμάτων και άτυπης παράτασης χωρίς ποινή μέχρι τις 30 Ιουνίου για τις αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης εφ’ όσον έχουν κατατεθεί στους πιστοποιημένους φορείς τα δικαιολογητικά και έχει καταχωρηθεί ηλεκτρονικά η αίτηση στην πύλη του ΟΣΔΕ». Αυτό ουσιαστικό έγινε με την υπουργική απόφαση, απλά για τους αργοπορημένους της Ενιαίας Ενίσχυσης η ποινή καθυστέρησης μειώνεται, σε 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης  από 3% που προβλεπόταν.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Όπως έγραψε χθες το Agronews.gr: «Με δεδομένο πάντως ότι όλα αυτά τελούν υπό τον έλεγχο των αρμόδιων κοινοτικών αρχών, κλιμάκια των οποίων φθάνουν στη χώρα για επιτόπιους έλεγχους στις 5 Ιουλίου, όλα αυτά γίνονται εν κρυπτώ και όπως ήδη αναφέρθηκε, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει πλήρη ευθύνη των χειρισμών. Έτσι, ο κίνδυνος ποινών, επί των δικαιωμάτων, για τους παραγωγούς παραμένει, ενώ παραμένει αμφίβολο αν ο προσφερόμενος μέχρι τις 30 Ιουνίου χρόνος των δύο εβδομάδων είναι αρκετός για την οριστικοποίηση των «ανοικτών» δηλώσεων».