ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναρτήθηκαν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

0

 

 

 


Υψηλότερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από το 1 λεπτό και να ξεπερνούν τα 50 ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ:

 • Το 65% των πολιτών πληρώνει ίδιο ή και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
 • Το 24% επιβαρύνεται με ποσό από 1 λεπτό έως 10 ευρώ
 • Το 10% καλείται να πληρώσει ποσό πάνω από 10 ευρώ και εξ αυτών το 4% επιβαρύνεται με ποσό πάνω από 50 ευρώ.
 • Το 0,3% καλείται να πληρώσει ποσό μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ.
Παράλληλα, τουλάχιστον κατά 20% ακριβότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 100.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι το 2016 ειχαν ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα τα ακίνητά τους, αφού καταργήθηκε η έκπτωση 20% που ίσχυε για την κατηγορία αυτών των ιδιοκτητών τα προηγούμενα χρόνια.

Όσοι ιδιοκτήτες δε έχουν ακίνητα η αντικειμενική αξία των οποίων ξεπερνά τα 200.000 ευρω τότε ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ακόμα υψηλότερος σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν το 2015.

Επίσης, έχει μειωθεί το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ, χωρίς όμως να συνυπολογίζονται στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου.

Ωστόσο εξακολουθεί να ισχύει η έκπτωση του 50% ή και η πλήρης απαλλαγή για νοικοκυριά, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία πάνω από 80%, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι φορολογούμενοι με τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο ΤΑΧΙS μπορούν να ανοίξουν την εφαρμογή Ε9 και μέσω αυτής να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα. Εναλλακτικά μπορούν μέσα από το λογαριασμό τους στο TAXIS να επιλέξουν τις «Οφειλές εκτός ρύθμισης», όπου επίσης θα πληροφορηθούν το ποσό του φόρου, καθώς και το ύψος των 5 δόσεων.

Σημειώνεται ότι ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει, όπως και πέρυσι, 2,65 δισ. ευρώ. Συνολικά, το ποσό που έχει βεβαιωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ξεπερνάει τα 3,2 δισ. ευρώ, με το εισπράξιμο ποσό να ανέρχεται στα 2,65 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό υπάρχουν ορισμένες αλλαγές οι οποίες αποκαλύπτουν και τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για τη μελλοντική μορφή του φόρου.

Το νέο εκκαθαριστικό ενσωματώνει περισσότερες πληροφορίες. Αναλυτικά:
 • Νέες στήλες στον πίνακα 1, όπου δηλώνονται τα κτίσματα: 1 (αύξων αριθμός), 5 (ένδειξη ΑΠΑΑ),23 (Τιμή ζώνης), 24 (Συνολική τιμή εκκίνησης οικοπέδου), 25 (Τιμή εκκίνησης).
 • Νέες στήλες στον πίνακα 2, όπου δηλώνονται τα αγροτεμάχια: 1 (αύξων αριθμός), 25 (αρχική Βασική Αξία κύριου φόρου), 26 (αρχική βασική αξία ή ειδική βασική αξία συμπληρωματικού φόρου).
 • Ταυτότητα οφειλής, για την πληρωμή μέσω τράπεζας ή μέσω e-banking.
 • Ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων
 • Πίνακας που συγκεντρώνει την πληροφορία για την αξία της περιουσίας τόσο των κτισμάτων όσο και των αγροτεμαχίων.
 • Γίνεται εμφανές αν κάποιος δικαιούται έκπτωση φόρου επειδή πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 • Νέο πεδίο ειδοποιήσεων για επισημάνσεις ειδικού περιεχομένου προς τους ιδιοκτήτες

Leave a Reply