ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

0

 

 


 ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥΔέσμευση Παυλόπουλου ό,τι θα συμβάλει στην κατασκευή μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη

ΣΤΗ γενέτειρά του με αφορμή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεσσήνιου πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Όθωνος,  χαρακτήρισε ως δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας το μεγάλο παράδειγμα του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές για το νομό και την αναβάθμιση της Αρχαίας Μεσσήνης, ήταν οι αναφορές του στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε αργότερα στην περιοχή.

messini

«Είναι χρέος της Πολιτείας, απέναντι στην πολιτισμική μας κληρονομιά να οργανωθεί το ανάλογο Μουσείο. Από την πλευρά μου, και υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί για την εκπλήρωση αυτού του χρέους», δήλωσε ο κ.  Παυλόπουλος κατά την ξενάγησή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Τον πρώτο πολίτη της χώρας υποδέχθηκαν στην είσοδο του χώρου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο καθηγητής αρχαιολογίας και υπεύθυνος των ανασκαφών Πέτρος Θέμελης, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής. Αφού ξεναγήθηκε για περισσότερο από μια ώρα στον αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο τελευταία φορά είχε επισκεφθεί πριν από πολλά χρόνια μαζί με τον Κώστα Καραμανλή μίλησε για για το μεγαλείο του και την ιδιαίτερη δυναμική του, αποδεικνύοντας πως γνωρίζει περισσότερο καλά την ιστορία του τόπου. «Εδώ και 30 χρόνια, ο κορυφαίος Αρχαιολόγος μας κ. Πέτρος Θέμελης φέρνει στο φως, με τη μοναδική επιστημονική του κατάρτιση αλλά και την υποδειγματική επιμονή του, την Αρχαία Μεσσήνη. Έτσι αναδύεται η πορεία της Αρχαίας Μεσσήνης από την εποχή του 7ου αιώνα π.Χ –όταν διαμορφώθηκαν τα οχυρά των μεσσηνίων στην Ιθώμη, το άντρο του Ιθωμάτα Δία- ως το 370 π.Χ., όταν ο Επαμεινώνδας, μετά τη μάχη των Λεύκτρων, ίδρυσε την Αρχαία Μεσσήνη.  Κάπως έτσι ο κ. Πέτρος Θέμελης αναδεικνύει την Αρχαία Μεσσήνη ως ένα από τα πιο εμβληματικά κέντρα της Ελληνικής Αρχαιότητας», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

14182071_10210566034486048_1039738288_n

ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ Η ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Ο κ. Παυλόπουλος λίγο νωρίτερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, αναφέρθηκε και στην δύσκολη εκείνη εποχή και την ιστορία των πολύπαθων Ελλήνων, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του 10 φορές πρωθυπουργού της χώρας. «Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος υπήρξε ένα από τα ευγενέστερα τέκνα της Μεσσηνίας, με αφετηρία την γενέτειρά του τον Κάμπο. Πριν απ’ όλα, στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε κατά την εθνεγερσία για την απελευθέρωση του γένους από τους Τούρκους. Έγκριτος νομικός υπηρέτησε την Θέμιδα, ως δικηγόρος και αντιεισαγγελέας στην Καλαμάτα. Μπήκε στην πολιτική και πριν απ’ όλα υπηρέτησε τη Βουλή των Ελλήνων ως βουλευτής, αλλά και ως Πρόεδρος στη Βουλή των Ελλήνων. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Παιδείας, ενώ επί δέκα φορές διετέλεσε Πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου της εποχής, μεταξύ 1865 – 1882. Αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, προσθέτω ότι το μεγάλο παράδειγμά του αποτελεί δείκτη πορείας για μένα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας» ανέφρε ο κ. Παυλόπουλος. Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεσσήνιου πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, στην πλατεία Όθωνος, παρευρέθησαν ο  δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος ο οποίος μάλιστα ως συγγραφέας του βιβλίου για την προσφορά του Κουμουνδούρου, πραγματοποίησε και ομιλία, οι δήμαρχοι Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώ στην ανεκτίμητη προσφορά του Έλληνα πολίτικου αναφέρθηκε και ο δημαρχος  Παναγιώτης Νίκας, εξαίροντας το έργο του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.

Ο πρώην δήμαρχος, Παναγής Κουμάντος, επεσήμανε πως νιώθει τιμή και ευθύνη να μιλά για τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, τον οποίο και χαρακτήρισε ως τον πιο σημαντικό πρωθυπουργό της Νεότερης Ελλάδας. Στο τέλος της ομιλίας του, αίσθηση προκάλεσε η  αναφορά του στο ασυνήθιστο, όπως επεσήμανε, στην πλατεία που φέρει το όνομα του Όθωνα να υπάρχει προτομή του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Παυλόπουλος, κατέθεσε στεφάνι, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, είχε επισκεφθεί το δημαρχείο, όπου και συνομίλησε με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η προτομή του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, είναι  έργο του μεσσήνιου  γλύπτη Κωνσταντίνου Δούση.

14182692_10210566035486073_2123694965_n 14218425_10210566034726054_1308045819_n 14193733_10210566035086063_1278387342_n

Leave a Reply