ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οδοιπορικό στις πλημμυρισμένες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας

0

 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ, φίλες και φίλοι, πολύ βαριά η χθεσινή νύχτα στη Μεσσηνία.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ  που ξεκίνησε προχθές το μεσημέρι από τον Πύργο της Ηλείας και μπήκε στην Μεσσηνία ήταν ακραίο, αυτή τη φορά έπνιξε και  4 ανθρώπους που δεν θα περίμεναν να καταλήξουν από το νερό της βροχής.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ με ξύπνησε στις 4 τα ξημερώματα και από το παράθυρο του σπιτιού  μου άκουγα τα μπουμπουνητά και έβλεπα τις λάμψεις .

ΟΤΑΝ ΦΩΤΙΣΕ βγήκα στους δρόμους , πήγα στην παραλία και είδα στην Ανάσταση την Εκκλησία, ανάπλαση και θάλασσα να είναι ένα.

ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΥΔΙΑ χιλιάδες ξύλα και καλάμια από τα ποτάμια που πέφτουν στην θάλασσα και πολλούς καταστηματάρχες να μαζεύουν ότι τους παρέσυραν τα κύματα.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ μηχανή μου έγινε μούσκεμα  αλλά έπρεπε να προχωρήσω.

ΑΝΕΒΗΚΑ στην πόλη και έφθασα στην Αθηνών , εκεί , άκουγα φωνές , έβλεπα αναποδογυρισμένα  αυτοκίνητα, το ένα πάνω στα άλλο, γλάστρες  και ένα σωρό άλλα αντικείμενα στη μέση των δρόμων.

ΣΤΗ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΥ και στην Αθηνών οι καταστηματάρχες με τις σκούπες και τα λάστιχα στα χέρια τα είδαν όλα κύριε Αλεξιάδη.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ της περιοχής κλαίνε και καταριούνται τους υπευθύνους που τόσα χρόνια δεν έχουν κάνει καμία αντιπλημμυρική παρέμβαση .

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ  ότι το κακό δεν συμβαίνει καθημερινά αλλά όταν γίνει θρηνούμε ζωές και υποφέρουμε!

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΓΛΑΥΚΟΥ και στην Παύλου Μπακογιάννη στα δεξιά της Αθηνών είδα μια μάζα αυτοκινήτων (χθες το απόγευμα,  η αστυνομία αναγκάστηκε να κλείσει την Αθηνών)  άκουσα κάτοικους να ουρλιάζουν και να καταριόνται τους «πετυχημένους».

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ δέχθηκα τηλέφωνο από έναν επαγγελματία στον Άγιο Φλώρο που διατηρεί την μονάδα με τις πέστροφες.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ μου είπε έλα να δεις τι πάθαμε, καταστραφήκαμε το νερό έχει ανέβει 2,5 μέτρα και τα ψάρια χάθηκαν.

ΕΙΠΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ αφού το νερό έφτασε εκεί ψηλά τότε έχει πλημυρίσει ο κάμπος και σκέφτηκα τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ από το Ασπρόχωμα μέχρι τον Άγιο Φλώρο την έκανα με την κάμερα στο ένα χέρι και είδα ότι όλα τα ρέματα είχαν φραχτεί από καλάμια και άλλα αντικείμενα .

ΕΞΩ ΑΠΟ το νομαρχιακό νοσοκομείο η λάσπη για άλλη μια φορά εμπόδιζε  πεζούς και οδηγούς.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ περιοχή στους κατηφορικούς δρόμους  από τα ορεινά είχαν πέσει πέτρες , κορμοί δένδρων και λάσπη στη μέση της παλιάς εθνικής οδού που δυσκόλευαν την κίνηση των αυτοκινήτων.

ΣΤΗ ΘΟΥΡΙΑ είχαμε δύο θανατηφόρα , τον 91χρονο Μπαρμπαγιάννη και μία γυναίκα, τα μαγαζιά όλα έπαθαν σοβαρές υλικές ζημιές, λόγω της λάσπης δεν κατάφερα να μπω αλλά είδα και άκουσα από γνωστούς μου.

ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ τις αναπλάσεις σας κύριοι αρμόδιοι!   

ΣΤΟ ΑΡΙΟΧΩΡΙ  το νερό έριξε φράκτες , τσιμεντένια μπλοκ , μάντρες , ένας κάτοικος γλύτωσε την τελευταία στιγμή την ηλικιωμένη μητέρα του από τα ορμητικά νερά , είδα ψόφια ζώα και είδα και δύο παλιές κατοικίες πεσμένες.

ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ από το Αριοχώρι μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου ήταν γεμάτο λάσπη , πέτρες και αντικείμενα.

ΤΟ ΠΛΑΤΥ σχεδόν όλο κολυμπούσε στο νερό και την λάσπη.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ να φτάσω μέσα στο χωριό και επέστρεψα στον επαρχιακό με κατεύθυνση τον Άγιο Φλώρο.

ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΑ στον Άγιο Φλώρο ταράχθηκα , αντί για κτήματα είδα μπροστά μου μία τεράστια λίμνη , η μονάδα με τις πέστροφες είχε χαθεί και στον κάμπο ακουγόντουσαν γελάδες και μοσχάρια που ήταν στο νερό μέχρι τη μουσούδα τους.

Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ στη φωτογραφία λέγετε Θανάσης Σακάς και χθες μαζί με την γυναίκα του , τον γιό του και δύο συνεργάτες του έδιναν μάχη όλη τη νύχτα για να γλιτώσουν την γελάδες και τα μοσχάρια από την πλημύρα.

ΤΟ ΝΕΡΟ ξεπερνούσε τα 2,5 μέτρα στα σημεία που βρισκόντουσαν τα ζώα .

Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Νίκος Καπόγλης μου είπε ότι του πνίγηκαν 2 μοσχάρια και 8 κατσίκια .

ΠΑΡΑΠΕΡΑ άκουσα και για άλλα πνιγμένα ζώα. Ένας κάτοικος του χωριού, ο Γρηγόρης Μακρής που είχε πάει να βοηθήσει να σωθούν τα μοσχάρια μπήκε σε ένα κανό και μετά από ώρα κατάφερε να ελευθερώσει δύο γελάδες και να τις βγάλει από την (λίμνη) .

ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ του ο Σακάς δήλωσε  σε εμένα και στον ανταποκριτή της ΕΡΤ 1 που ήταν δίπλα μου  «ότι πάνω από 30 γελάδες και μικρά τους πνίγηκαν και δεν ξέρω πόσα ακόμα έχουν πνιγεί».

ΤΟ ΝΕΡΟ ήταν σκέτη λάσπη που δεν έβρισκε διέξοδο εξαιτίας των κακοτεχνιών και των ατελειών που δεν έχει ολοκληρώσει εδώ και χρόνια ο ΜΟΡΕΑΣ στο νέο δρόμο.

ΑΡΚΕΤΟΙ κάτοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί για την αλλαγή της κατασκευής του δρόμου που οι κατασκευαστές θα… έφτιαχναν κοιλαδογέφυρα αλλά κανένας αυτοδιοικητικός δεν έλαβε υπόψη του τις διαμαρτυρίες τους.

ΤΑ ΥΠΕΡΒΑΡΑ φορτηγά του ΜΟΡΕΑ κουρέλιασαν τους αγροτικούς δρόμους και σε κανέναν δρόμο και παράδρομο δεν αποκατάστησαν τις ζημιές !

ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ο νέος δρόμος χθες τα ξημερώματα  κάπου έσπασε τον έκλεισαν  με αποτέλεσμα η κίνηση όλων των τροχοφόρων να γίνετε από το παλιό οδικό δίκτυο.

ΑΚΟΜΑ και από την Μεσσήνη τα αυτοκίνητα που θέλανε να πάνε στην Καλαμάτα πήγαιναν από την Βαλύρα.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ όλη την μέρα χθες δεν είδα κανέναν του δήμου ούτε τον πάρεδρο γιατί κύριοι τέτοια εγκατάλειψη ;

ΣΤΟ ΑΡΙΟΧΩΡΙ ο άνθρωπος που έσωσε την μητέρα του από τα ορμητικά νερά μου είπε: «Νίκο το 1950 , το 60  , 70 και 80 πλημυρίζαμε , τότε όμως δεν υπήρχαν ούτε μηχανήματα ούτε μηχανικοί.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ όμως να πλημυρίζουμε σήμερα  που δόξα το θεό υπάρχουν και μηχανήματα και εκατοντάδες μηχανικοί;;;

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ έγινε λίμνη κυκλοφορούσαν  μόνο με βάρκες. Στην Μεσσήνη, ο δρόμος στην είσοδο της έκλεισε από το νερό . Να τα χαίρεστε τα έργα σας και τοις αμοιβές σας !

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, η μέρα  χθες στην Καλαμάτα και στα εγκαταλειμμένα χωριά της ήταν φοβερά θλιβερή.

ΜΕΤΑ τις “λευκές νύχτες” η Καλαμάτα έζησε μαύρες και υγρές (πολύ υγρές).

ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ “φταίει ο καιρός και η κακιά η μοίρα μας”.

ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ μου έστειλε το παρακάτω : Τα χωράφια μας είναι κάτω από τα νερά(!) Σήμερα μιλούσα  με φίλο που εκεί γύρω είχε 40 στρέμματα  πατάτα(!), πάει θα σαπίσει μου είπε, ένας  άλλος είχε πολλά αμπέλια πάνε και αυτά . Η  σταφίδα τέλος! Την πήγε στην θάλασσα, ίσως την φάνε τα ψάρια να μεγαλώσουν!

ΠΟΣΕΣ οι καταστροφές! Έκανα μια βόλτα γύρω από την  Καλαμάτα και όλοι ήταν επί ποδός να βγάζουν ρούχα και ότι άλλο στον ήλιο!

ΤΡΑΓΩΔΙΑ σκέτη! Και σε 1 μήνα  από σήμερα οι αυτόχθονες ανάλγητοι αναρμόδιοι θα τα έχουν ξεχασμένα και όλοι πάλι και θα πίνουν και θα τρώνε στην υγεία των κορόιδων. Πληρώστε τους!!!   

ΖΗΤΩ συγνώμη από τους αναγνώστες που μου τηλεφώνησαν χθες αλλά  δεν μπόρεσα να φτάσω  σε κάποιους . Εύχομαι να φωτιστούν οι υπεύθυνοι και να καταλάβουν ότι πρέπει να προσφέρουν έργο μετά τις…on camera συσκέψεις! Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, υγιέστατη και παραγωγική ημέρα!

59 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply