ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

0

 

 

 


«Έπνιξαν» την Καλαμάτα Εθνικός Δρόμος και Περιμετρική Οδός!

 

ypoyrgoi

 

 

  • ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
  • ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

 

Ρεπορτάζ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ μεν, αλλά και ως έναν βαθμό “αθώα” ήταν η ένταση της βροχόπτωσης που έπληξε χθες τα ξημερώματα τη Μεσσηνία ξεκινώντας χρονικά, από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και συνεχίζοντας στον Μελιγάλα, την Πύλο, την Καλαμάτα και τη Δυτική Μάνη. 

Τρεις νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο σπίτια και επιχειρήσεις, είναι σε γενικές γραμμές ο απολογισμός. 

Η ένταση του φαινομένου μεγάλη, περίπου 140 χιλιοστά νερού την ώρα, 140 χιλιάδες δηλαδή, λίτρα νερού ανά στρέμμα, τη στιγμή που μιας μέσης βροχόπτωσης ανέρχεται μόλις σε 15! Ωστόσο, αν και όντως, κάτι περισσότερο από υψηλή, δεν ήταν πρωτοφανής. Αντίστοιχη και ίσως ακόμη μεγαλύτερη, ήταν για παράδειγμα η βροχόπτωση του 2006, με τις επιπτώσεις τότε να μην αγγίζουν στο ελάχιστο το μέγεθος των χθεσινών!
Αυτή λοιπόν, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο νομός επλήγη από σφοδρή κακοκαιρία, όμως ήταν η πρώτη, πολύ έντονη βροχόπτωση μετά τη ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου Τρίπολη – Καλαμάτα και τις εργασίες του Περιμετρικού της Καλαμάτας.

 

spritzis

 

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΣΠΙΡΤΖΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΗΓΗ» ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ…

«Είναι πιθανό να έχει γίνει αυτό που συμβαίνει συνήθως σε μεγάλα έργα, να κοιτάζουμε δηλαδή την αντιπλημμυρική προστασία σε σχέση με τη δική του συμπεριφορά και να μην έχουμε εστιάσει σε πιο μεγάλα φορτία ή ακραία καιρικά φαινόμενα», επεσήμανε απαντώντας σε ερώτημα της «ΦΩΝΗΣ» ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος στο περιθώριο της ενημέρωσης που είχε από τους εμπλεκόμενους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσσηνία, επικοινώνησε με εκπροσώπους της «Μορέας Α.Ε.» της εταιρείας που ολοκλήρωσε τον δρόμο και έχει μεταξύ άλλων, τη συμβατική υποχρέωση να τον κρατά διαρκώς στην κυκλοφορία. «Δεν βασιζόμαστε σε απόψεις, βασιζόμαστε στις υπηρεσίες μας, τους μελετητές, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ζουν το θέμα. Όποια εταιρεία υπάρχει, θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αν έχει ευθύνη ή εμείς θα κάνουμε ένα πρόσθετο έργο ώστε αυτό να ξεπεραστεί», απάντησε ο κ. Σπίρτζης αναφορικά με την επικοινωνία που είχε με στέλεχος της εταιρείας.

«Πρέπει άμεσα να γίνει επανεξέταση σε σημαντικά έργα υποδομής και κυρίως στον εθνικό δρόμο Τρίπολη – Καλαμάτα, ο οποίος είναι η δεύτερη φορά που κλείνει από κακοκαιρία, αποκλείοντας το νομό», επεσήμανε ο υπουργός, ο οποίος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, θα εξετάσει αν και που έχει αστοχήσει η μελέτη ώστε να μην αντιμετωπιστούν ξανά τέτοια φαινόμενα.
Ο υπουργός που προχώρησε στην παραδοχή πως τα έργα του δρόμου «ευθύνονται» σε μεγάλο βαθμό για την έκταση των ζημιών, ενώ άφησε αιχμές και για το μέγεθος των ζημιών που κατεγράφησαν, όχι πρώτη φορά, σε φτωχογειτονιές της Καλαμάτας, «αυτό, δείχνει και άλλα πράγματα σε σχέση με το που εντοπίζονται τα προβλήματα  και του ποιους έχει και δεν έχει φροντίσει διαχρονικά η πολιτεία».

xaritsis

 

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

«Δυστυχώς, πολλές φορές στη χώρα μας, όπως έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια,  πρέπει να συμβεί μια καταστροφή για να αρχίσουμε να συζητάμε για μέτρα προστασίας τα οποία θα έπρεπε να έχουν ληφθεί χρόνια πριν και για εκ των υστέρων, λήψη μέτρων προστασίας», δήλωσε με νόημα ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέμα ΕΣΠΑ Αλέξης  Χαρίτσης. «Είναι μια ευκαιρία να κάτσουμε να δούμε τα προβλήματα σε σχέση με το οδικό δίκτυο, την αντιπλημμυρική προστασία, τις αγροτικές καλλιέργειες και άλλα ζητήματα ιδιαίτερα σημαντικά ώστε να μην χρειαστεί ξανά να προχωρήσουμε σε καταγραφή τέτοιων ζημιών».  

 

 

14224941_1348253325218874_4429836034793954491_n (1)

 

ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ  ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Οι τρεις υπουργοί που έσπευσαν στην Καλαμάτα για την καταγραφή των ζημιών, εστίασαν στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων των πολιτών που επλήγησαν. «Η ιεράρχηση είναι να βοηθήσουμε τους πολίτες που έχουν πληγεί αποκαθιστώντας το συντομότερο δυνατό τις ζημιές που έχουν σημειωθεί σε πολλά σπίτια, αλλά και στην παραγωγή και την κτηνοτροφία, άλλωστε την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το νομό σας και ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ώστε να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και συνέχισε, «απ’ ότι διαπιστώσαμε, τεράστιες είναι και οι ζημιές στις υποδομές, συνεργαζόμαστε ήδη με τους δήμους και την περιφέρεια ενώ θα επισκεφθούν το νομό μηχανικοί από το υπουργείο για την επίλυση και την καταγραφή.
Δυστυχώς τα προβλήματα δεν περιορίζονται εκεί. Υπάρχουν πάγια ζητήματα που έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί, με την αντιπλημμυρικής προστασία της Καλαμάτας για την οποία έχουμε ήδη προβλέψει, έχοντας υπογράψει σχετικές μελέτες. Στο επίκεντρο φυσικά ο Πάμισος ποταμός».
 

14248020_186727965081614_954611336_o

 

 

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Μετά την ιδίοις όμμασι διαπίστωση του μεγέθους των ζημιών, που έχουν λάβει διαστάσεις βιβλικής καταστροφής, το κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από του υπουργούς Χρήστο Σπίρτζη, Νίκο Τόσκα, Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, συνοδευόμενο από του βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα, κήρυξε άμεσα την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Συγκεκριμένα σε κατάσταση άμεσης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και οι τοπικές κοινότητες Νεοχώρι, Πύργος, Σαϊδονα, Καστάνια, Καρυοβούνι, Μηλέα, Άγιος Νικόλαος, Ρίγκλια, Τραχήλα, Πλάτσα, Νομιτσί, Θαλάμες, Λαγκάδα και Άγιος Νίκωνας του δήμου Δυτικής Μάνης και τέσσερις περιοχές από τον λιγότερο πληγέντα δήμο του νομού, τον δήμο Πύλου – Νέστορος και συγκεκριμένα την Πύλο, το Νέστορα, τη Μεθώνη και τα Χιλιοχώρια.

plimmirise-spiti-1300

«Μετά την κήρυξη σε κατάστασης έκτατης ανάγκης των περιοχών που επλήγησαν, προχωρήσαμε και στις υπόλοιπες διαδικασίες για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμούς Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος επεσήμανε πως το υπουργείο προχώρησε και στη δέσμευση πόρων μέσω της διεύθυνσης δημοσίων επενδύσεων, για να μπορέσουν αφού υποβάλλουν σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών οι δήμοι, να προχωρήσουν στην υλοποίηση εργολαβιών για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων όπως οι αποστραγγίσεις και σε δεύτερο χρόνο προχωρούμε στην πλήρη καταγραφή των ζημιών ώστε να έρθουν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις

14233483_186728678414876_1275051514_o

Ο Αλέξης Χαρίτσης ήρθε από νωρίς το μεσημέρι στη Μεσσηνία μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και λίγο αργότερα, με ελικόπτερο, αφού ενημερώθηκαν για τα πρόβλημα στη Λακωνία, όπου και εκεί από την κακοκαιρία ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, έφτασαν στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας του νομού οι υπουργοί Χρ. Σπίρτζης και Ν. Τόσκας.

prostasias-tou-politi

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτης Νίκος Τόσκας, αφού συλλυπήθηκε, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη του κυβερνητικού κλιμακίου, τις οικογένειες των θυμάτων, ξεκαθάρισε πως η προσπάθεια για την αποκατάσταση μέχρι και της τελευταίας ζημιάς θα είναι καθημερινή και διαρκής, με την βελτίωση της καθημερινότητας των πληγέντων πολιτών να βρίσκεται φυσικά στην… πρώτη γραμμή!!!

Leave a Reply