ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΝΙΚΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

0

ΜΕ ΒΑΘΙΑ ΘΛΙΨΗ, αμέτρητα αναπάντητα «γιατί», αλλά και οργή και αγανάκτηση, η Μεσσηνία αποχαιρετά σήμερα τα τρία θύματα της φονικής κακοκαιρίας. Στις 4 το απόγευμα στην Πολιανή, συγγενείς φίλοι και ποιος ξέρει αν βρουν το θάρρος να παραβρεθούν, φορείς, θα αποχαιρετήσουν την 79χρονη Σταυρούλα Κορομηλά, μια ώρα αργότερα στην ιερά μονή Παναγουλάκη στην Καλαμάτα, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία για τον 92χρονο Ιωάννη Σταθόπουλο από τη Θουρία και στις 6, στο Πήδημα, η κηδεία της 64χρονης Σταυρούλας Γεωργακίλα.
Η Μεσσηνία θρηνεί. Οι πληγές της, βαθιές, ανυπολόγιστες και δυστυχώς σε επίπεδα που δεν μπορούν εύκολα να καταγραφούν.
Άνθρωποι ανήμποροι, αφημένοι πολλοί στο έλεός τους, αναμετρώνται με τις λάσπες, τα ερείπια και μετρούν ζημιές. Ζημιές που ίσως αποκατασταθούν άμεσα, αποζημιώσεις που ίσως έρθουν γρήγορα, πληγές όμως που θα αφήσουν αποτυπωμένο το σημάδι τους, βαθιά χαραγμένο σε σώματα και κυρίως στις ψυχές. Τα προβλήματα παραμένουν. Σπίτια κατεστραμμένα, περιουσίες που κυριολεκτικά πνίγηκαν, καλλιέργειες, κτηνοτροφία, υποδομές, πρόσβαση που είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως ανύπαρκτη, ακόμη και ο δρόμος στο Ασπρόχωμα είναι ακόμη κλειστός λίγο πριν το αεροδρόμιο και για να επισκεφθεί κανείς την περιοχή ή να πάει στη Μεσσήνη, πρέπει να ταξιδέψει μέσω Μελιγαλά.
Και όταν θα αποχαιρετήσουμε τις ψυχές που χάθηκαν, όταν αντλήσουμε τα νερά, διώξουμε τις λάσπες, κάνουμε τα σπίτια των πληγέντων κατοικήσιμα, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της καταγραφής, της αντιμετώπισης και των αποζημιώσεων, πρέπει κάτι να γίνει με την… αποκάλυψη των αιτιών και την απόδοση των ευθυνών!
ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Ευθύνες αναζητά με αυτεπάγγελτη παρέμβασή του και ο εισαγγελέας. Η έρευνα για τα αίτια της όλης κατάστασης και κυρίως για τους θανάτους, αναμένεται να ολοκληρωθεί γρήγορα κι έτσι άμεσα να είναι στη διάθεση του εισαγγελέα τα στοιχεία εκείνα που θα δείξουν αν υπάρχουν ευθύνες για την καταστροφή, ώστε να αποδοθούν και να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο.
ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΧΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Στο επίκεντρο φυσικά, βρίσκεται, αν και σε δεύτερο χρόνο, η οχύρωση των δήμων και ειδικά της Καλαμάτας, απέναντι σε φαινόμενα πλημμυρών. Τραγική ειρωνεία, το γεγονός πως μέσα στον μήνα αυτό, ξεκινά η εργολαβία του μεγάλου αγωγού Θουρία – Ασπρόχωμα, η οποία θα κοστίσει στο υπουργείο Υποδομών που χρηματοδοτεί το έργο 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, αντιπλημμυρικά έργα θα γίνουν από την περιφέρεια στη νέα είσοδο της Καλαμάτας, ενώ όσον αφορά στην οδό Ευριπίδου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Φαρών, θα μεριμνήσει με την υλοποίηση σχετικού έργου ο δήμος, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΝΟΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
«Έχουμε κάνει εδώ και χρόνια πλήρη καταγραφή των περιοχών όπου έχουν παρουσιαστεί πλημμυρικά φαινόμενα και έχουμε ζητήσει συνδρομή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επεσήμανε πως άμεση ανάγκη είναι να θωρακιστεί το αεροδρόμιο, ύστερα να ολοκληρωθεί ο αγωγός από την εθνική οδό μέχρι τον Νέδοντα, να υπάρξει ένας αγωγός στους μεγάλους δρόμους, Φαρών, Ακρίτα και Ηρώων και να γίνουν και έργα αντιπλημμύρισης στη βορειοδυτική πλευρά της Καλαμάτας, αφού δεν είναι βέβαιο πως θα αντιμετωπιστούν τυχόν φαινόμενα από το έργο του δρόμου.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης και στα ποτάμια και τους χειμάρρους που ενώ έχουν πλάτος μέχρι και 3 ή και περισσότερα μέτρα, φτάνουν στην παραλία μέχρι το πολύ μισό μέτρο. «Βλέπεις τον Βέλιουρα, ξεκινάει, περνάει κάτω από το Μεσσηνιακό, έχουν χτίσει επάνω 2 – 3 σπίτια και φτάνει στη θάλασσα μισό μέτρο. Αυτό δεν είναι ζήτημα;», επεσήμανε ο κ. Νίκας τονίζοντας πως και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ελλείψει ελέγχων διαχρονικά και τονίζοντας πως οικόπεδα από τη φύση δεν μπορεί κανείς να πάρει!

Leave a Reply