Η οικονομία σε κρίση και η Μεσσηνία σε δοκιμασία

 


 

%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82

επισημανσεις  του Θανάση Παντέ

 

«ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ του Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν και μαζί έφεραν και «κακοκαιρία» στην οικονομία.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ που στέλνουν οι δανειστές, λίγο πριν από την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης, δεν είναι καλά και προοιωνίζονται έναν πολύ δύσκολο μήνα.

«ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ τα βουνά απ’ τα χιόνια», όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 πέρασαν τη «βάσανο» (ή τα βασανιστήρια κατά πολλούς) των ατελείωτων παζαριών με την τρόικα. Είναι σίγουρο επομένως ότι και τώρα θα υπάρξουν πολλές πιέσεις, εκβιασμοί και τελεσίγραφα.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως ούτε η Αθήνα ήταν συνεπής με τις υποχρεώσεις της. Περισσότερα από δέκα προαπαιτούμενα δεν έχουν υλοποιηθεί και πέρασε ένα άγονο καλοκαίρι, όπου κυβέρνηση και κόμματα σκιαμαχούσαν για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ δεν προχώρησαν, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει «παγώσει», η υπόθεση της ΔΕΗ έχει γίνει πεδίο έντονης αντιπαράθεσης, οι αξιολογήσεις των μελών του ΤΧΣ και οι νέες διοικήσεις των τραπεζών παίρνουν διαρκώς παράταση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ αν οι δανειστές έχουν πολλές φορές άδικο και απαιτούν υπερβολικά, και πέρα από τις δυνάμεις της Ελλάδας, μέτρα, η συμφωνία είναι συμφωνία και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να την υλοποιήσει.

ΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, ζήσουμε ένα ακόμη δραματικό φθινόπωρο με καθυστερήσεις και παλινωδίες το μόνο που θα συμβεί είναι να αυξηθούν οι απαιτήσεις και κυρίως να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα στην οικονομία που θα πλήξει τα έσοδα.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ εξελίξεις στη Γερμανία, με την ήττα της Μέρκελ, προκαλούν ζημιά στην ελληνική υπόθεση κι ενδεχομένως οι πιέσεις του Βερολίνου να ενταθούν.

ΤΟ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟ AfD έχει ως βασική ατζέντα τον τερματισμό της οικονομικής βοήθειας σε χώρες όπως η Ελλάδα, επομένως και η Μέρκελ θα αναγκαστεί να μετατοπίσει τη θέση της σε πιο σκληρές γραμμές. Ακόμη και στο χρέος δύσκολα θα υπάρξουν αποφάσεις πριν από τις γερμανικές εκλογές.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να κλείσει τα μέτωπα σύντομα, προτού η κατάσταση χειροτερεύσει. Κανέναν δεν συμφέρει μια ατέρμονη συζήτηση για τα αυτονόητα».

***

ΑΡΘΡΟ της «Ημερήσιας» για τα πρωτοβρόχια στην ελληνική οικονομία που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κακοκαιρία διάρκειας. 

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που τίθενται αμείλικτα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει γρήγορα τα πολλά μέτωπα για να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων στη συνέχεια. 

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ με τους εταίρους βέβαια είναι δεσμευτική, αλλά και οι δεσμεύσεις έχουν τα όριά τους και αυτά τα όρια η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερβεί σε βάρος της χώρας και των πολιτών της. 

ΓΙΑΤΙ αν προσπαθήσει να το κάνει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιπλέον ζητήματα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. 

***

ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ του Σεπτεμβρίου  όμως είχαν και άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών με τα όσα, έγιναν λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στην περιοχή της Μεσσηνίας. 

ΑΦΟΥ φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε νεκρούς τότε αντιλαμβάνεσθε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που προέκυψε. 

ΚΑΙ δεν πρόκειται για θεομηνία βεβαίως, όπως σκέφτηκαν ήδη και είπαν ορισμένοι. 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ θεομηνία κύριοι αρμόδιοι και αναρμόδιοι, όσο κι αν η λέξη αυτή προσφέρεται ως άλλοθι. 

ΚΑΙΡΙΚΑ φαινόμενα ήταν που δε βρεθήκαμε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε,  ίσως από την υπερβάλλουσα αλαζονεία μας έναντι της φύσης. 

Η ΦΥΣΗ δεν έχει ποτέ άδικο φίλτατοι, όσο κι αν κάποιες φορές ενοχλεί αυτή η διαπίστωση ούτε παρεμβάσεις δέχεται. 

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ οι ανθρώπινες απώλειες μετρούν πάνω από ο,τιδήποτε άλλο. 

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την Καλαμάτα η κατάσταση σε πολλά σημεία της πόλης είναι θλιβερή ενώ και πολλά φρεάτια εκτός των υπολοίπων δυσχερειών, βρέθηκαν ακαθάριστα και φυσικό επόμενη είναι η δημοτική αρχή να ακούσει τα «σχολιανά της» και όχι μόνο. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ούτε λόγος, για το σκηνικό που έγινε ήδη φθινοπωρινό και η θάλασσα γκριζοπράσινη στη χειρότερη απόχρωσή της. 

ΚΑΙ μη χειρότερα!!

 

400 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply