ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή για ολιγωρία επέρριψε ο Γιώργος Τσώνης

0

 


ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΑΜΕΣΑ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΙΣΟΥ

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ αιχμές κατά της προηγούμενης κυρίως, δημοτικής αρχής, άφησε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, για την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο δήμος από την πρόσφατη φονική κατηγορία.

Ο κ. Τσώνης επέρριψε ευθύνες στους προκατόχους του για μη υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και απαραίτητων υποδομών. «Εδώ τι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια; Το τσιμέντο στην αυλή, όμορφα λόγια, ψηφοθηρία και καθόλου ουσία» δήλωσε με έμφαση ο δήμαρχος Μεσσήνης, φωτογραφίζοντας τον Στάθη Αναστασόπουλο. Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο που αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία του Παμίσου από το φράγμα Άρι – Μεσσήνη, το οποίο ανέρχεται σε περισσότερο από 2,7 εκατομμύρια ευρώ και για το οποίο μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει αναδειχθεί και ο ανάδοχος. «Αυτό το έργο, είναι το μοναδικό που θα συμβάλει στην προστασία της περιοχής μας και λυπάμαι που κανείς νωρίτερα δεν μερίμνησε. Ο συνδυασμός μας, το είχε «σημαία» του προεκλογικά, ενώ παρακάλεσα τον υπουργό τον κ. Σπίρτζη να αρχίσουν οι εργασίες από τα αντιπλημμυρικά και την προστασία του αεροδρομίου καθώς επίσης, η μελέτη, αφορά και στην περιβαλλοντική αξιοποίηση των εκβολών και της παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης και την εκβολή στο Κουλντούκι της Μπούκας» επεσήμανε ο δήμαρχος της περιοχής, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση υλοποίηση του.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ
Η πόλη της Μεσσήνης μετά τη φονική κακοκαιρία και μέχρι χθες το πρωί, παρέμεινε αποκλεισμένη, καθώς ο κόμβος στο ύψος του αεροδρομίου, που συνδέει την περιοχή με τον νέο αυτοκινητόδρομο πλημμύρισε, καθιστώντας την πρόσβαση αδύνατη. Ο δήμαρχος άφησε σαφέστατες αιχμές και για την συγκεκριμένη απόφαση. «Αφήσαμε 20 πόντους νεράκι να κλείσουν το δρόμο και διοχετεύσαμε την κυκλοφορία σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο. Εξέτασε κανείς τον δρόμο Εύα – Βαλύρα; Θεωρεί κάποιος, πως αυτός ο δρόμος είναι ασφαλής για τους διερχόμενους οδηγούς; Δηλαδή πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να γίνουν επιτέλους και εκεί παρεμβάσεις;» διερωτήθηκε ο κ. Τσώνης, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία και τον προβληματισμό του για τον πολυσυζητημένο και αφημένο… στις καλένδες δρόμο Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη. «Ο δρόμος αυτός είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει» δήλωσε με έμφαση ο κ. Τσώνης. 

ΕΝΝΕΑ ΧΩΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Η εικόνα του δήμου μπορεί μέρα με την ημέρα και στη Μεσσήνη να βελτιώνεται, ωστόσο οι επιπτώσεις των ανυπολόγιστων ζημιών θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη, ορατές.
Και στον συγκεκριμένο δήμο, μετά την τρομερή κακοκαιρία υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές στις καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής. Σύκα, σταφίδα, κηπευτικά ακόμη και ελιές που ξεριζώθηκαν στην κυριολεξία, δεν απέμεινε τίποτε να δώσουν στους πολλούς παραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι είναι κατά αποκλειστικότητα αγρότες.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκε τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα και στάθηκε κυρίως, στο εν λόγω θέμα και τα τεράστια προβλήματα των αγροτών. «Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση, είναι να μην εγκαταλείψει του αγρότες» δήλωσε ο Γιώργος Τσώνης, ο οποίος τόνισε πως η συγκεκριμένη ομάδα, μαζί με τους επαγγελματίες, χρήζει ουσιαστικής και άμεσης στήριξης.   

ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑ  ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Οι δημότες που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις  μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης στο τμήμα κοινωνικής πολιτικής παιδείας και δια βίου μάθησης τις εργάσιμες ημέρες και ώρες αλλά και το Σαββατοκύριακο από 1000 έως 1400, ενώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 27223 60179 και 27223 60185.

Όπως προβλέπει ο Νόμος, για την αντιμετώπιση βασικών και επιτακτικών αναγκών, δίνεται εφάπαξ στους πληγέντες ποσό έως 600,00 € και μέχρι 586,94 € συμπληρωματική οικονομική ενίσχυση για ειδικές κατηγορίες θεομηνιόπληκτων, όπως είναι οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρίες. 586,94 €. δίδονται για την αντιμετώπιση βασικών βιοτικών στεγαστικών αναγκών, ενώ 5.869,41€ κατά ανώτατο όριο ανά νοικοκυριό, δίδεται για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των πληγεισών κατοικιών και την αντικατάσταση της οικοσκευής. Τέλος, σε 4.402,05€ ανέρχεται το βοήθημα που αφορά σε άτομα τα οποία λόγω τραυματισμού εξαιτίας φυσικών καταστροφών, υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Για την καταβολή στους δικαιούχους των βοηθημάτων πρέπει να υποβληθεί αίτηση- υπεύθυνη δήλωση των ιδίων  ή εξουσιοδοτημένου προσώπου και να κατατεθεί πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η πληγείσα κατοικία ήταν η κύρια κατοικία των δικαιούχων, π.χ μισθωτήριο συμβόλαιο, ένορκη βεβαίωση ή αντίγραφα λογαριασμών ΔΕΚΟ, αντίγραφο φορολογικής δήλωσης (Ε1), αντίγραφο Εντύπου Ε9 και οποιοδήποτε έγγραφο ζητηθεί από την αρμόδια επιτροπή ανάλογα με την περίπτωση στην οποία αιτείται να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης, η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι 1 μήνας μέχρι δηλαδή τις 7 Οκτωβρίου και μετά από το πέρας αυτής, καμία αίτηση δεν θα γίνεται δεκτή.Τ α χρηματικά αυτά βοηθήματα, έχουν στόχο την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών (πρώτες κατοικίες και όχι δευτερεύουσες ή εξοχικές) που έχουν υποστεί ζημιές στην οικοσκευή της κατοικίας αυτής, είτε χρήζουν απλών επισκευαστικών εργασιών. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις ζημιών όπως: ζημιές σε έπιπλα, είδη υγιεινής, κουφώματα, στρώματα, λεβητοστάσια, εντοιχισμένα έπιπλα, πλακάκια, δάπεδα, επιφανειακές ζημιές τοίχων της κατοικίας, ηλεκτρονικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός για τη λειτουργία του νοικοκυριού, κατεστραμμένα χαλιά ή  μοκέτες, ιματισμός και άλλα. Επισημαίνεται δε, ό,τι το χρηματικό βοήθημα έχει προνοιακό χαρακτήρα και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποζημίωση της αποτίμησης του κόστους των ζημιών. Άλλωστε το ύψος του βοηθήματος δεν εξαρτάται από το κόστος των ζημιών, αλλά από το μέγεθος των μελών του νοικοκυριού, την επιφάνεια της πρώτης κατοικίας και από τον βαθμό ζημιάς όπως εκτιμάται από το κλιμάκιο αυτοψιών.

 

Leave a Reply