ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1834

0

 


Τιμή και δόξα στο Πάνω Ψάρι για το Γιαννάκη Γκρίτζαλη

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η αντιπεριφέρεια Π.Ε. Μεσσηνίας, ο Δήμος Οιχαλίας και ο Σύλλογος Ψαραίων τίμησαν στο Πάνω Ψάρι τη μνήμη του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, οπλαρχηγού του Αγώνα και πρωτεργάτη της Μεσσηνιακή Επανάστασης του 1834.

Το πρωί εψάλη στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου του ρημαγμένου χωριού αρχιερατική λειτουργία απ’ το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο που εκήρυξε και το θείο λόγο. Ακολούθως απ’ τον ίδιο εψάλη τρισάγιο για τη μνήμη του Γιαννάκη Γκρίτζαλη και του γερο-Μητροπέτροβα.

Στη συνέχεια στο ερειπωμένο σπίτι του ήρωα κατέθεσαν στεφάνια απ’ τους εκπροσώπους της Πολιτείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών φορέων, ετηρήθη ενός λεπτού σιγή και εψάλη απ’ όλους ο Εθνικός Υμνος.

Στον αύλειο χώρο της εκκλησίας χαιρέτησαν τους παραβρεθέντες ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ψαραίων Διον. Αθανασόπουλος, ο απόγονος του ήρωα Γιαννάκη Γκρίτζαλη και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Στάθης Παρασκευόπουλος, που μ’ ένα μεστό, τεκμηριωμένο ιστορικά και με λογοτεχνικοί χροιά δοσμένο αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του ήρωα και στα της Επαναστάσεως του  1834, αποσπάσας τα χειροκροτήματα και τα συγχαρητήρια όλων.

Ακολούθησαν ελληνικοί χοροί απ’ το Σύλλογο Γυναικών Δωρίων. Παρόντες στην εκδήλωση εκτός των προαναφερθέντων η βουλευτής Μεσσηνίας Γ. Κοζομπόλη, η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Αλειφέρη, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστ. Σταθόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων (Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί), ο πρόεδρος των Τριφυλιακών Συλλόγων Παν. Λούτος, οι πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων και των τοπικών Συλλόγων και άλλοι απ’ την Κυπαρισσία και τα γύρω χωριά του Δήμου Οιχαλίας.

Ηταν η 182 επέτειος απ’ την Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834 και ο εορτασμός της – για τον οποίον έχουν συγχαρητήρια οι οργανωτές της- ήταν σεμνός, λιτός και παλλόμενος από συγκίνηση και πατριωτική έξαρση. Ως υστερόγραφο πρέπει να σημειωθεί πως κάποτε η Πολιτεία πρέπει ν’ αναστηλώσει το ερειπωμένο σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη στο Πάνω Ψάρι.

Leave a Reply