ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ανοχύρωτη πόλη, η ασυνεννοησία κ.ά.

0

 

 


αλλα λογια

%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82Του Θανάση  Παντέ

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ τις φωτογραφίες από τις πλημμύρες και τα ποτάμια που έγιναν οι δρόμοι της Καλαμάτας στο kalamatajournal, είναι ν’ απορεί κανείς πως η πόλη δεν έγινε ακόμα… Βενετία!!! 

ΠΑΡΩΝ στα γεγονότα ο Σταύρος Μαρτίνος από την πρώτη στιγμή κατέγραψε με το φακό τις εφιαλτικές εικόνες που δημιούργησαν αμέτρητες καταστροφές και δημιούργησαν βέβαια και πολλούς προβληματισμούς. 

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ τελικά είναι ανοχύρωτη πόλη και ασφαλώς υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό και μάλιστα μεγάλες φυσικά και διαχρονικές. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ μέρος των προβλημάτων πάντως οφείλονται στην κατασκευή του περιμετρικού που αν οι προδιαγραφές του δεν βελτιωθούν άμεσα και αποτελεσματικά, οι συνέπειες θα είναι ακόμα εντονότερες στο μέλλον. 

ΚΑΤΑ τα λοιπά ο φάκελος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 είναι έτοιμος και αναμένεται η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το επόμενο διάστημα. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πλέον καμία αμφιβολία πως μια πόλη που έχει όλες τις προδιαγραφές να πνίγεται από τις βροχές, μπορεί κάλλιστα να διεκδικεί και ίσως και να κερδίσει έναν τόσο βαρύγδουπο τίτλο, όπως αυτός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. 

***

ΓΙΑ την απουσία συνεργασίας και συντονισμού των τοπικών φορέων, έκανε λόγο και ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και έχει δίκιο δυστυχώς. 

ΕΙΝΑΙ άλλωστε συνηθισμένο φαινόμενο να προσπαθεί ο κάθε φορέας να «καπελώσει» τον άλλο και να συντηρήσει την ψευδαίσθηση των πρωτείων που θέλει να έχει. 

ΑΥΤΟ συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση κι ενώ οι φορείς θα δυσκολεύονται να συνεργαστούν μεταξύ τους, τα προβλήματα θα γίνονται πιο οξύτερα καθώς θα παραμένουν άλυτα. 

***

ΨΗΦΙΣΤΕ… Νώε για δήμαρχο!, είχε τη φοβερή ιδέα να προτείνει το φιλαράκι μου ο Θόδωρος Γαλανόπουλος και ως ιδέα δεν ακούγεται καθόλου άσχημα. 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ πάντως είναι η Κιβωτός και η συνύπαρξη εντός αυτής όλων των τεράτων, αλλά ίσως να υπάρξει μια κάποια λύση, όσο θα αναζητάμε νοερώς το Αραράτ στο οποίο θα καταφύγουμε. 

ΠΕΡΑ από τις αλληγορίες ωστόσο η πραγματικότητα που μας περιβάλλει έχει λάβει κατακλυσμιαίες διαστάσεις για κάποιους συμπολίτες μας κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε βέβαια σε καμία περίπτωση. 

***

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1834 με πρωτεργάτη τον ήρωα του 1821 Γιαννάκη Γκρίτζαλη, ήταν πρωτίστως κοινωνική, αλλά γιορτάζεται συνήθως σαν ένα ακόμα «επεισόδιο» από τη σκονισμένες σελίδες της ιστορίας χωρίς ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική της διάσταση. 

ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΕΙ προφανώς η οποιαδήποτε υπόμνηση σ’ αυτή τη διάσταση της, ακόμα και σήμερα. 

ΔΕΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ότι ο λόγος του φίλτατου Στάθη Παρασκευόπουλου που εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ήταν αξιόλογος, αλλά προφανώς δεν αρκεί αφού χρειάζονται πολλά να γίνουν ώστε να εδραιωθεί η σπουδαιότητα της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 με όλες τις κοινωνικές παραμέτρους. 

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ το ερειπωμένο σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη στο Πάνω Ψάρι που κάθε χρόνο κατατίθενται στεφάνια, η πολιτεία οφείλει να το αναστηλώσει και ακόμα περισσότερα να το λειτουργήσει ως Μουσείο της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834. 

ΝΑΙ, η πολιτεία οφείλει αλλά χρειάζεται και οι φορείς των πολιτών να δραστηριοποιηθούν και να διεκδικήσουν την αναστήλωση του σπιτιού του Γκρίτζαλη, πιέζοντας την πολιτεία. 

ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ανάλυση δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την πολιτεία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να τα απαιτούμε κιόλας. 

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

 

Leave a Reply