ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε για καμία αποζημίωση της αγροτικής παραγωγής!

0

 

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

 

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

ΓΕΝΙΚΗ Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 του μήνα στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Δημαρχείου Μεσσήνης, προκειμένου να οργανωθεί ο αγώνας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Με την ανακοίνωσή του ο Α.Σ. Μεσσήνης καλεί τους αγρότες να μην δείξουν καμία ανοχή, κανένα συμβιβασμό. Να συσπειρωθούν στον Αγροτικό Σύλλογο και να βγουν ξανά στο δρόμο του αγώνα. «Να επιβάλουμε εδώ και τώρα τα δίκια αιτήματά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος αναφέρεται στην επίσκεψη του υπουργού και επισημαίνει:

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, αντιπροσωπία του ΔΣ του Συλλόγου μας, παρέδωσε στον Υπουργό Γεωργίας υπόμνημα με τα αιτήματα μας που αφορούν τις καταστροφές από την πρόσφατη πλημμύρα στο Δήμο Μεσσήνης. Ζητάμε :

  • Να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι, στο πραγματικό ύψος των ζημιών, τόσο στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όσο και σε υποδομές (σπίτια, στάβλοι, αποθήκες, περιφράξεις. μηχανήματα και οχήματα) στο 100% της ζημιάς.
  • Ο ΕΛΓΑ, χωρίς καμία καθυστέρηση να κάνει την καταγραφή. Οι αποζημιώσεις να δοθούν άμεσα, ανεξαρτήτως από το αν ήταν δηλωμένες οι καλίεργιες στον ΕΛΓΑ, ανεξαρτήτως από το αν χρωστάνε οι συνάδελφοι αγρότες
  • Οι πληγέντες συνάδελφοι να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Να παγώσουν τα χρέη τους σε Εφορία και σε ΟΓΑ, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Έκτακτη επιχορήγηση του δήμων για αποκατάσταση ζημιών.
  • Άμεση αποκατάσταση όλου του αγροτικού δικτύου και των αγροτικών δρόμων.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση στο δήμους για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ειδικά για τις αγροτικές εκτάσεις, να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας (αντιπλημμυρικά – εγγειοβελτιωτικά – αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμών, αρδευτικών καναλιών, δημιουργία στερεών αναχωμάτων κ.ά.).

 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός μας αντιμετώπισε λέγοντας ότι «οι αγρότες παίζουν την παράσταση τους».

Η ειρωνεία με την οποία μας αντιμετώπισε ο υπουργός είναι αναμενόμενη. Δεν περιμέναμε τίποτε άλλο από αυτούς που μας ξεκληρίζουν συστηματικά, μας εξαφανίζουν με την πολιτική της ΚΑΠ και της ΕΕ. Η πλημμύρα για αυτούς ήταν «δώρο» για να ξεκληριστούμε ακόμα πιο γρήγορα.

Άλλωστε στις δηλώσεις του είπε:

  • «Θέλω να πιστεύω ότι θα δώσουμε μια ελάχιστη ανακούφιση», δηλαδή δεν δεσμεύτηκε ούτε για τα στοιχειώδη.
  • Επικαλέστηκε το «αν επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας», δηλαδή αν περισσέψει τίποτα από τα δις που χαρίζουν σε εφοπλιστές και βιομηχάνους
  • «Να δούμε τι μπορεί να καλυφτεί από τον ΕΛΓΑ και τα υπόλοιπα να πάνε μέσω ΠΣΕΑ», δηλαδή φέξεμου και γλίστρησα.
  • «Θα πάρουν αποζημιώσεις μόνο όσοι έχουν ενεργοποιήσει τα ΟΣΔΕ», ουσιαστικά αφήνοντας από έξω ένα σημαντικό τμήμα των ζημιών.

 

Τα παραπάνω προμηνύουν το τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις τις τελευταίας πλημμύρας».

Leave a Reply