ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

30 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό που το 1986 ισοπέδωσε την Καλαμάτα!

0

 

 


ΑΝΑΛΓΗΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΡΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ(!!!) 

 

Της Γεωργίας  Αναγνωστοπούλου   

30 ΧΡΟΝΙΑ συμπληρώθηκαν χθες βράδυ από το δολοφονικό χτύπημα του εγκέλαδου, το οποίο ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής, αφήνοντας πίσω του, 22 νεκρούς, 300 τραυματίες και μια πόλη, ερείπια...

30 χρόνια, στο πέρασμα των οποίων άλλαξαν πολλά και κυρίως η εικόνα της πόλης, η δόμησή της, ακόμη και η νοοτροπία.

Στα… πολλά που άλλαξαν όμως, δεν συγκαταλέγεται και η διαχρονικά,  κρατική αναλγησία. H πολυκατοικία της οδού Αριστείδου 28, ήταν μια από τις 4 συνολικά που γκρεμίστηκαν και εκείνη που στα χαλάσματά της άφησαν την τελευταία τους πνοή, αρκετοί κάτοικοι, ενώ πολλοί παρέμειναν για μέρες εγκλωβισμένοι.
Σ’ αυτήν την πολυκατοικία, κάποιοι, κάποτε, πριν χρόνια, επένδυσαν… στο όνειρο, λαμβάνοντας δάνειο και αγοράζοντας ένα διαμέρισμα, που θα γινόταν κάποια στιγμή, αποκλειστικά δικό τους. Από τις 25 οικογένειες που ζούσαν στην πολυκατοικία της Αριστείδου 28 στην Καλαμάτα, οι 15 είχαν αγοράσει τα διαμερίσματά τους με αυτό τον τρόπο.
Όμως υπάρχουν όνειρα που μετατρέπονται σε εφιάλτες, κι άλλα, που «αναβιώνουν» όχι στον χρόνο μια φορά, αλλά καθημερινά.
Σε… τέτοιο μετατράπηκε το όνειρο των κατοίκων της Αριστείδου 28! Εφιάλτης, που ελέω της αδιαφορίας και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων των πολιτικών, όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 ετών, επισκέπτεται πολύ συχνά τους τότε ιδιοκτήτες. Κι όταν λέμε «συχνά», εννοούμε κάθε φορά που έρχονται τα εκκαθαριστικά!!!
Οι άνθρωποι αυτοί, όχι μόνο έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, όχι μόνο κινδύνεψαν να χαθούν οι ίδιοι, όχι μόνο έζησαν το μαρτύριο του να είσαι πλακωμένος στα ερείπια για μέρες, αλλά πληρώνουν ακόμη, με τρόπο έμμεσο και αναγκαστικό, μέρος του υπολειπόμενου ποσού του δανείου που είχαν λάβει για να αγοράσουν τα διαμερίσματα που γκρέμισε η μανία του σεισμού. «Κάθε χρόνο, εκεί που περιμένουμε να δούμε την επιστροφή του φόρου από την εκκαθάριση των δηλώσεών μας στην εφορία, βλέπουμε να μας παρακρατούν ένα ποσό για την αποπληρωμή των δανείων των σπιτιών μας που δεν υπάρχουν πια» δήλωσε στο πλαίσιο της χθεσινής θλιβερής επετείου στη «ΦΩΝΗ» η επιζήσασα από το σεισμό Ρόη Πετροπούλου.
rohΜικρό κορίτσι τότε, κλήθηκε με τρόπο δραματικό, να αντιμετωπίσει την άσχημη πλευρά της ζωής και το μένος αυτού του φαινομένου.
Ο σεισμός, την βρήκε όπως και άλλους κατοίκους, στο διαμέρισμά της και σε κλάσματα δευτερολέπτου καταπλακωμένη στα ερείπια της εν λόγω πολυκατοικίας. Ερείπια, που ακόμη και σήμερα μαζί με άλλους, καλείται να πληρώνει ανελλιπώς κάθε χρόνο. «Σταματήσαμε να διεκδικούμε όταν στην κυβέρνηση ήταν ο Αντώνης Σαμάρας. Έχουμε απευθυνθεί στους πάντες και έχουμε λάβει αμέτρητες υποσχέσεις όλα αυτά τα χρόνια, όμως ακόμη τίποτε δεν έχει συμβεί. Κανένας δεν υλοποίησε τη δέσμευσή του, να συμβάλλει να γίνει το αυτονόητο. Να πάψουμε να πληρώνουμε δάνειο για ένα σπίτι που δεν έχουμε, όχι από δική μας επιλογή, αλλά επειδή 6,2R το γκρέμισαν σε λίγα μόλις λεπτά». Δήλωσε η κα Πετροπούλου, η οποία στον προσωπικό της λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησε φωτογραφία των ερειπίων και σχολίασε «ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΩΣ ΕΙΧΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 28…».

 

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply