ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

αλλα λογια Μ. Καραγάτσης

0

 

 


 

%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82Του Θανάση  Παντέ 

ΣΤΙΣ 15 Σεπτεμβρίου του  1960 η κοινή γνώμη της χώρας επληροφορείτο μέσω των εφημερίδων τον αιφνίδιο θάνατο του γνωστού συγγραφέα Μ. Καραγάτση, εξαιρετικού εκπροσώπου της λογοτεχνικής «γενιάς του ’30» που με το πλούσιο συγγραφικό του έργο συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του αναγνωστικού κοινού ως προς τον εκλεπτυσμό του γούστου του. 

Ο ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ πενήντα  έξι χρόνια από το θάνατό του, εξακολουθεί να διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, ακόμα και για όσους δεν τους αρέσουν τα βιβλία του και κυρίως ο τρόπος που χειρίζεται τη θεματολογία του. 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από αυτές τις εκτιμήσεις και τις αμέτρητες όσο και κραυγαλέες αντιφάσεις που κατακλύζουν το έργο του, ο Καραγάτσης ως αφηγητής είναι συναρπαστικός και ξέρει να καθηλώνει τους αναγνώστες του στην ατμόσφαιρα των ιστοριών που αφηγείται. 

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ του έργο εκτεταμένο και αντιφατικό διατηρεί αμείωτη τη γοητεία του. 

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ (το Μ. σημαίνει μάλλον Μίτια από τη γνωστή και δεδομένη αγάπη του συγγραφέα στη Ρωσική λογοτεχνία και ίσως όχι μόνο), ήταν το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, της γνωστής οικογένειας Ροδοπουλαίων της Λάρισας που γνωστότερο μέλος της υπήρξε ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, πρόεδρος της Βουλής επί σειρά ετών καθώς και υπουργός αλλά το κυριότερο, πολύ αμφιλεγόμενο πρόσωπο, αλλά μαζί του θ’ ασχοληθούμε σε άλλα λόγια άλλοτε. 

ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ της πολιτικής είχε και ο Καραγάτσης που δραστηριοποιήθηκε ανεπιτυχώς με το κόμμα των προοδευτικών του Μαρκεζίνη, σε αντίθεση με τον αδελφό του που ήταν επιφανές στέλεχος της ΕΡΕ.

Ο ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ διακρίθηκε ακόμα στη δημοσιογραφία, γράφοντας εξαιρετικά ταξιδιωτικά κείμενα καθώς και κριτικές θεάτρου, ενώ επί σειρά ετών ασχολήθηκε με το χώρο της διαφήμισης. 

ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ εμφανίστηκε το 1929 με το διήγημά του «Η κυρία Νίτσα» που βραβεύτηκε στο διαγωνισμό της «Νέας Εστίας» κι έγραψε γι’ αυτήν του την πρώτη εμφάνιση εγκωμιαστικά λόγια ο οξυδερκέστατος στις κρίσης του Γρηγόρης Ξενόπουλος. 

ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΞΙ χρόνια μετά το θάνατό του ο συγγραφέας στο «Γιούγκερμαν», του «Λιάπκιν», της «Μεγάλης Χίμαιρας» και άλλων βιβλίων εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού και αυτή είναι η καλύτερη αναγνώριση.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

 

Leave a Reply