ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντικά αλλά ανεπαρκή μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάσταση των ζημιών

0

 


ΤΑ… ΠΑΝΩ – ΚΑΤΩ, ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ

 

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

 

ΣΚΗΝΕΣ… απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για τις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί η Μεσσηνία, αλλά και η Λακωνία από την φονική κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας.

Η σύσκεψη διήρκησε τρεις ώρες και αρκετές ήταν οι στιγμές μεγάλης έντασης, που έδωσαν έναν τόνο… πολεμικό στην κρίσιμη αυτή συζήτηση για ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό καθώς αφορά σε ψυχές, τρεις που χάθηκαν και άλλες, πολλές περισσότερες, που εξακολουθούν, μετέωρες, να μετρούν τις βαθιές πληγές τους.
Η ένταση είχε άρωμα πολιτικό και οι… αποχρώσεις της, στο φόντο της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Επί της ουσίας, οι αποφάσεις που ελήφθησαν, ήταν ιδιαίτερα σημαντικές στην κατεύθυνση της ανακούφισης των πληγέντων, παρ’ ότι ανεπαρκή, ενώ αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν είναι πολλά.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ  ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ  ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ  ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Οι αρμόδιοι υπουργοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη αφού άκουσαν με λεπτομέρειες τους εκπροσώπους φορέων των πληγέντων νομών, βουλευτές και αυτοδιοικητικούς παράγοντες τους πρώτου και δεύτερου βαθμού, ανακοίνωσαν το «πάγωμα» για 6 μήνες στην καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων των δημοτών στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την άμεση καταβολή του επιδόματος των 600 περίπου ευρώ, υπό την προϋπόθεση φυσικά να στείλουν οι δήμοι άμεσα, τις σχετικές καταστάσεις.

Επίσης. Την πρόσληψη 10 επιπλέον ατόμων στον ΕΛΓΑ Τρίπολης, τα οποία προστέθηκαν στους 23 υπηρετούντες για την επιτάχυνση των διαδικασιών βεβαίωσης των ζημιών στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Την έκτακτη επιχορήγηση των δήμων για την αποκατάσταση των υποδομών, αφού υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις, την υποβολή πρότασης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την επιπλέον υποστήριξη όσων επλήγησαν και την έκδοση πρόσκλησης μέσω ΕΣΠΑ για αποκατάσταση, συντήρηση και επέκταση αγωγών ομβρίων.
παράλληλα, ανακοινώθηκε η συμβολή κλιμακίου της ΜΟΜΑ για τη συντήρηση του αγροτικού οδικού δικτύου, κατά τα πρότυπα του Δήμου Θερμαϊκού και ο εξονυχιστικός έλεγχος αναφορικά με τον «Μορέα» και τις πιθανές επιπτώσεις των έργων στην έκταση της ζημιάς.
Μάλιστα, γι’ αυτόν τον σκοπό, θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή της καταστροφής η «ΦΩΝΗ» θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εταιρείας και του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, στο υπουργείο, με τα προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργούνται από τον αυτοκινητόδρομο, στο επίκεντρο.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ  ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  ΓΙΑ «ΜΟΡΕΑ» ΚΑΙ  ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΙ  ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Εκτός από τη σύσκεψη που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα στο υπουργείο Υποδομών αναφορικά με τον «Μορέα», με τη συμμετοχή στελεχών της εταιρείας και του δημάρχου Καλαμάτας, την Τρίτη στις 11 το πρωί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών θα διεξαχθεί αναφορικά με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να γίνουν άμεσα στο δήμο, με αναφορές φυσικά σε εκείνα που εδώ και χρόνια είχε ζητήσει από το κράτος να υλοποιηθούν, η δημοτική αρχή.
Παράλληλα, πολύ σύντομα, στο τέλος του μήνα, 29 με 30 Σεπτεμβρίου, αναμένονται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα δήμαρχοι της χώρας, προκειμένου σε εκδήλωση που θα διοργανώσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με τον δήμο Καλαμάτας, να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν στην πολιτική προστασία.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η Κ.Ε.Δ.Ε. δεσμεύτηκε μέσω του προέδρου της, Γιώργου Πατούλη, να επισκευάσει και ράμπα του δήμου για τα ΑμεΑ που καταστράφηκε στην παραλία Ανάστασης από τη θεομηνία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΛΑΦΑ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ  ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Στο μείζον ζήτημα των καταστροφών που υπέστη και η Μεσσηνία, αναφέρθηκε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στην οποία και συμμετείχε, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος βρέθηκε στην Καλαμάτα, με αφορμή εκδήλωση ενόψει του 2ου συνεδρίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  «Η σύσκεψη αυτή, ήταν συνέχεια της παρουσίας από την πρώτη στιγμή στο νομό σας, όπως και στη Λακωνία, των κυβερνητικών κλιμακίων, καθώς σας επισκέφθηκαν αμέσως οι υπουργοί Σπίρτζης, Τόσκας και Χαρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ήταν μια σύσκεψη που διεξήχθη με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών και στην οποία οι τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι της περιφέρειας και των δήμων, με σοβαρότητα αλλά και κατανόηση των δυσκολιών, έθεσαν με διάθεση συνεννόησης, τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο νομός. Ένας νομός που κηρύχθηκε άμεσα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο κ. Μπαλάφας, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μερικές από τις σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν. «Το αίτημα της παράτασης στις βεβαιωμένες οφειλές, έγινε δεκτό και θα δούμε με βάση την καταγραφή των δήμων και της περιφέρειας, όλα τα θέματα που αφορούν σε οικοσκευές, επιχειρήσεις, κατοικίες» ανέφερε ο κ. Μπαλάφας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ζημιές στον πρωτογενή τομέα. «Οι εκτιμητές τους ΕΛΓΑ βγήκαν ήδη στα χωράφια για την καταγραφή των πολλών ζημιών στη φυτική παραγωγή, ενώ θα στραφούμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ενίσχυση, λόγω του μεγέθους των ζημιών. Η περιφέρεια και οι δήμοι, πρέπει τώρα γρήγορα, να καταγράψουν τις καταστροφές σε όλα τα επίπεδα ώστε να σταλούν στο αρμόδιο υπουργείο, να ληφθεί στη συνέχεια η κοινή υπουργική απόφαση, να οριοθετηθεί η περιοχή ως πλημμυροπαθής και να κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων» δήλωσε καταλήγοντας ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, βουλευτή Μεσσηνίας Γιώργου Κατρούγκαλου, του υφυπουργού Οικονομίας αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση και του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα.
Σ’ αυτήν, συμμετείχαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, Πέτρος Κωνσταντινέας και εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ν.Δ., βουλευτή Αντώνη Σαμαρά, ο Κώστας Μπούρας. Από την Λακωνία, συμμετείχαν οι βουλευτές Αθανάσιος Δαβάκης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Σταύρος Αραχωβίτης. Δυναμικό παρόν έδωσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αντιπεριφερειάρχες, καθώς και δήμαρχοι της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.

Leave a Reply