ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ Η ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

0

 

 


 

ΣΤΙΓΜΕΣ αναμενόμενης έντασης, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας, στην όποια κυριάρχησε η συζήτηση αναφορικά με την επόμενη ήμερα των καταστροφικών ζημιών που υπέστη και ο δήμος, από τη φονική κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες ωστόσο έδωσαν… σκυτάλη στη συνεννόηση, καθώς η ενότητα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πάντα το μεγάλο ζητούμενο.

Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν αρκετοί κάτοικοι από τις πληγείσες του δήμου περιοχές και κυρίως από τις οδούς Γλαύκου, Μπακογιάννη και Βαγγέλη Δράκου.
Οι κάτοικοι, ζήτησαν από τον δήμαρχο να μάθουν ποιές είναι οι ενέργειες για την επόμενη ημέρα και φυσικά σε ποιούς αναλογούν ευθύνες και αν θα αποδοθούν.

Στο επίκεντρο, τα προβλήματα στις οδούς Γλαύκου και της Βαγγέλη Δράκου, με τους κατοίκους αγανακτισμένοι να θέτουν τα ερωτήματα και τον προβληματισμό τους για την κατάσταση η οποία επικρατεί πάρα πολλά χρόνια ώρα στις περιοχές τους. «Εγώ δεν θα αποζημιωθώ από πουθενά γιατί οι δικές μου ζημίες, θεωρούνται μη αποζημιωταίες. Θέλουμε σαφείς απαντήσεις για το πότε έγιναν συντηρήσεις στα ρέματα που  αναφέρονται και είναι οριοθετημένα. Άλλωστε όλες αυτές που υποτίθεται έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, δεν γίνεται οι κάτοικοι να μην τις αντιλήφθηκαν και να μην τις είδαν, επίσης δεν γίνεται στην Λαγκάδα πάρα πολύ ψηλά, στο κλειστό και εν πάση περιπτώσει φτιαγμένο ρέμα, να μην έχει περάσει κομμάτι λάσπης, δεν έφτασε γιατί τα φρεάτια ήταν κλειστά παρά τις συντηρήσεις, που περιμένουμε να δούμε πότε έγιναν. Τα ρέματα σε μια πρόχειρη φωτογραφία πρόχειρη φαίνονται, αν πας εκεί όμως δεν φαίνονται πουθενά! Προφανώς υπάρχει ιδιοκτησιακό καθεστώς που κάποιος επέτρεψε και κάποιος δεν έλεγξε και κάποιος έχει χτίσει το σπίτι του μέσα στο ρέμα. Κατεβαίνει λοιπόν αυτό το ρέμα και με πνίγει εμένα που είμαι πιο κάτω και έχω ένα καθόλα νόμιμο σπίτι, όπως και αυτούς που έχουν υπό της στάθμης της Γλαύκου τα σπίτια τους και κανένας δεν μερίμνησε γι’ αυτά. Γιατί η Γλαύκου έχει αντίστροφη κλήση; Γιατί έμενα το κομμάτι της Γλαύκου που πέρασε μπροστά από το σπίτι μου διενήχθη μετά το 2000. Η ΔΕΥΑΚ είναι κάθε μέρα εκεί γιατί τα νερά επιστρέφουν πίσω από την Αθηνών;» διερωτήθηκε η αρχιτέκτονας Τόνια Κουζή, κάτοικος Γλαύκου και αναφέρθηκε και σε ελλείψεις στην καταγραφή. «Πήγα και δήλωσα τις ζημιές που έχω υποστεί κι όμως την επόμενη ημέρα στο διοικητήριο, δεν ήταν καταγεγραμμένες πουθενά» κατήγγειλε η κ.α. Κουζή και έθεσε ένα ακόμη ερώτημα. «Οι μελέτες που ήταν ώριμες, ήταν και για τα μη οριοθετημένα ρέματα; Πώς κατέληξαν αυτά, σε ένα ρέμα μιας διατομής 2 επί 2 που έφερε η Λαγκάδα και κατασκευάστηκε από την τότε δημοτική αρχή , δέχθηκε το «Μορέα» και τα έργα που έγιναν;» Απαντήσεις για το «αύριο» μαζί με την απόδοση ευθυνών, ζήτησαν κι άλλοι κάτοικοι.
«Το σπίτι μου έχει πάθει ολική καταστροφή, μπορεί να είμαι σε φτωχογειτονιά κ. Δήμαρχε, αλλά φτωχός στο μυαλό δεν ήμουν ποτέ και ούτε πρόκειται να γίνω. Το παιδί μου ήταν μέσα από την πόρτα και μου «έλεγε μπαμπά πνίγομαι, βοήθεια». Τη ζωή μου μπορείτε να τη γυρίσετε πίσω, το σπίτι μου, ποιός φταίει; Ποιός θα με αποζημιώσει; Είναι άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ψωμί να φάνε, πέρασε κάποιος να τους δώσει έστω ένα ποτήρι νερό;» ανέφερε ο Θεόδωρος Τσίχλης. «Δήμαρχε μας έδωσες νερό, πορτοκαλάδα, το σπίτι μου, μπορείς να μου το δώσεις;» ρώτησε ο κ. Τσάκωνας κάτοικος της Βαγγέλη Δράκου.

Τα σπίτια στην συγκεκριμένη περιοχή είναι περίπου 30. «Αυτά τα σπίτια μέσα στη Βαγγέλη Δράκου έχουν εξαφανιστεί τελείως, που θα μείνουμε εμείς;» αναρωτήθηκε η Κωνσταντίνα Κάτσου.

«Κάθε φορά που βρέχει βγαίνουμε και καθαρίζουμε, δεν μπορεί η δημοτική αρχή να μην έχει καταλάβει τίποτε. Τώρα που θα δώσετε την απόληξη της Λεΐκων στη Βαγγέλη Δράκου τι θα γίνει αν ένα φορτηγό παρασυρθεί από το ρέμα και πέσει επάνω στο σπίτι; Η Λεΐκων με το υπόλοιπο της Βαγγέλη Δράκου έχει ανάποδη κλήση, γιατί;» διερωτήθηκε ο κ. Ηλιόπουλος.
Στην ανάγκη να γίνει έλεγχος στις μελέτες του έργου του περιμετρικού, στο σημείο που αφορά στη δική του περιοχή, από το ύψος της «Αρχόντισσας» έως την Αρτέμιδος, επεσήμανε ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος.

«Πριν έναν χρόνο, σας είχαμε ειδοποιήσει να καθαριστεί η Λαγκάδα. Εσείς προκλητικά, στείλατε το Σάββατο μετά τις καταστροφές, συνεργείο. Πως θα καθαριστεί στο σκεπασμένο κομμάτι της. Αυτό είναι πυρηνικός αντιδραστήρας, δεν είναι οχετός» ανέφερε ο Σπύρος Μουργής.
Την δική της άσχημη εμπειρία, περιέγραψε η Ελένη Λεβεντεά. «Μένω στη γειτονιά αυτή απ’ όταν γεννήθηκα. Κανένας δεν ήρθε να βοηθήσει να βγουν οι λάσπες. 6 ώρες, καθάριζα μόνο την κουζίνα, έσπασα το πόδι μου και δεν είδα κανέναν από εσάς. Το νερό έφτασε τα 2,5 μέτρα. Εγώ δεν θέλω χρήματα, θέλω να μου φτιάξετε το σπίτι μου, έτσι φτωχικό όπως ήταν, μετά από δουλειά 35 χρόνων. Ορισμένοι κάτοικοι επέρριψαν ευθύνες σε όσους δεν είχαν μεριμνήσει για να μην συμβούν τέτοιες ζημιές, ενώ πολλοί έθεσαν τον προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα και φυσικά για την αιτία του προβλήματος την οποία απέδωσαν κυρίως στα σκεπασμένα ρέματα, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικές αεροφωτογραφίες, από τον Στρατό.
«Στις 3:15 τα ξημερώματα, βλέπω το νερό να μπαίνει από την πόρτα», περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια ο κ. Ξυγκώρος, «έσπασα τα πλευρά μου, όμως προσπάθησα και τελικά έσωσα τη γυναίκα μου. Η Λαγκάδα ήταν φαρδιά όμως τι έγινε; Τον καιρό που ήταν ο κ. Μπένος, που έφτιαξε το έργο αυτό, έσκαψε, έβαλε τσιμέντο και μια πλάκα και μετά ο κ. Κουτσούλης, την έκανε αυλές. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι σύνδεσαν τα λήμματά τους με τη Λαγκάδα».

Ένταση προκλήθηκε και από τις αναφορές του προέδρου του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ που επέρριψε ευθύνες στο δήμο, ο οποίος δεν έχει στελεχώσει την επιχείρηση και επεσήμανε πως δεν έχουν γίνει καθαρισμοί, για να του απαντήσει ο πρόεδρος της επιχείρησης Γιάννης Καμβυσίδης. Επίσης, στιγμές έντασης εκτυλίχθηκαν όταν έλαβε το λόγο να ρωτήσει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος ωστόσο έκανε τοποθέτηση αρκετών λεπτών κατηγορώντας τον δήμο για ελλιπή αντιπλημμυρική θωράκιση, την όποια είχε καταγράψει όπως είπε από ο 2014, για μη καθαρισμούς και δράσεις στην κατεύθυνση της αντιπλημμυρικής προστασίας. Στο σημείο εκείνο, ακόμη και κάτοικοι οι οποίοι περίμεναν τις απαντήσει του δημάρχου αντέδρασαν και ον κατηγόρησαν για άσκηση πολίτικής στις πληγωμένες πλάτες τους.
Αφού και αυτή η στιγμή ένταση ξεπεράστηκε, ερωτήματα έθεσαν οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών. Ο Θεόδωρος Μπρεδήμας, ζήτησε οι φορολογικές ελαφρύνσεις να παραταθούν για 2 χρόνια και όχι για λίγους μήνες, όπως έχει αποφασιστεί και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις, αλλά και να γίνει και απόδοση ευθυνών. Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος να γίνει οριοθέτηση των λεκανών των ρεμάτων και καθαρισμοί, να ληφθούν μέτρα ανακούφισης και να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη για 2 χρόνια οι πληγέντες, ενώ ο κ. Δημητρούλιας ρώτησε να μάθει ακριβώς ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν.

 

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ

Ο δήμαρχος, άκουσε με προσοχή του κατοίκους, αλλά και τους συμβούλους της μειοψηφίας και ξεκινώντας την απάντησή του, σχολίασε πως καταλαβαίνει, επειδή αυτόν έχουν μπροστά τους, πως επιρρίπτουν στο πρόσωπό του τις ευθύνες, ακόμη και εκείνες που προφανώς αναλογούν σε άλλους φορείς, στο ίδιο το κράτος.

Επεσήμανε, όπως αποκάλυψε χθες η «ΦΩΝΗ» πως την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα, δύο συσκέψεις, η μια για τον «Μορέα» και τις πιθανές ευθύνες και η άλλη για όσα πρέπει να γίνουν για την αντιπλημμυρική προστασία.
Μάλιστα, μετά από αυτές θα διεξαχθεί και συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αυτό ως αποκλειστικό θέμα.
«Μεγάλο ζητούμενο είναι, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές, να συνεργαστούμε» τόνισε ο κ. Νίκας και συνέχισε, «εγώ δίνω χέρι φιλίας και συνεργασίας και προς την κυβέρνηση και προς την περιφέρεια και τις παρατάξεις, δεν έχω παράπονο, έχουμε μια δημιουργική συνεργασία εδώ έστω και αν καμιά φορά ξεφεύγουμε, η συνεννόηση είναι κρίσιμο ζήτημα».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, όπως την απαλλαγή των πληγέντων για έναν χρόνο από τα δημοτικά τέλη και τη μη καταβολή λογαριασμών νερού, τις 5 εργολαβίες από χρήματα του δήμου για καθαρισμούς αγροτικών δικτύων σε Αρφαρά, Θουρία, Άρι, Λέικα, Ασπρόχωμα, Σπερχογεία, Μικρή Μαντίνεια, Βέργα και χωριά του Ταϋγέτου. Αποκαταστάσεις και το επίδομα των 600 περίπου ευρώ, άμεσα σε 500 οικογένειες. Στάθηκε ιδιαιτέρα στο ζήτημα των κατεστραμμένων οχημάτων για το οποίο θα στραφεί στην Ευρώπη και αναφέρθηκε στη δυνατότητα να γίνουν έργα μέσω ΕΣΠΑ.
«Εμείς δουλέψαμε με υπευθυνότητα και ετοιμάσαμε λεπτομερές πόνημα που έχει κατατεθεί ήδη στην κυβέρνηση» ανέφερε ο δήμαρχος και τόνισε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα.
«Εκείνη τη νύχτα δούλεψε η ΔΕΥΑΚ να μην πέσουν τόνοι λημμάτων στη θάλασσα, αλλά εμένα βλέπετε εδώ μπροστά σας και πρέπει να απολογηθώ για όλους, ακόμη και για τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Εγώ είμαι δήμαρχος σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, κι όμως κρατάω την πόλη και το δήμο σε πολύ καλό επίπεδο και είμαστε πανέτοιμοι να ενταχθούν επιτέλους τέτοια έργα μέσω ΕΣΠΑ, έργα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο κ. Νίκας που αναφέρθηκε και στα μηχανήματα και τα συνεργεία που έσπευσαν σε όλο τον δήμο, αμέσως μετά την καταστροφή, παρά τις ελλείψεις και το λιγοστό πλέον προσωπικό.

Leave a Reply