Ο Μάο, «εμείς» και οι «άλλοι»

 

 


 

 

αλλα λογια

 

%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82Του Θανάση Παντέ

ΣΤΙΣ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ του 1976 έφυγε από τη ζωή ο επωνομαζόμενος Μεγάλος Τιμονιέρης της Κίνας και ο δημιουργός του κομμουνιστικού της κράτους, Μάο Τσε Τούνγκ.

ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ από τότε τα πάντα έχουν αλλάξει στη χώρα αυτή και η Κίνα είναι μία δύναμη με παγκόσμιο  κύρος και πολύ μακριά πλέον από την εποχή του Μάο.

Ο ΜΑΟ όμως ήταν και παραμένει ένα, καθοριστικής σημασίας, σημείο αναφοράς του Κίτρινου Γίγαντα που εξαπλώνεται συνεχώς και στην Κίνα δεν τον ξεχνούν, όσο κι αν ο «Μαοϊσμός» ανήκει πια στα πολύ μεγάλα βάθη της ιστορίας, κάνοντας παρέα με τις μούμιες του «Σταλινισμού», με τις οποίες ωστόσο ο ίδιος ο Μάο φρόντιζε πάντα να κρατά αποστάσεις, ταυτιζόμενος περισσότερο με τον Λενινισμό.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ όμως αποτελούν πλέον μέρος της ιστορίας και σε αυτήν έχουν σημαντική θέση και άξια, κι όχι στη σημερινή εποχή που ακολουθεί εντελώς άλλους ρυθμούς στην εξέλιξή της, κατευθύνοντας αλλού το τιμόνι της κίτρινης υπερδύναμης που επιχειρεί να εφαρμόσει ένα οικονομικό μοντέλο που νοσηρά ίσως θα  μπορούσε να ονομαστεί «κομμουνιστικός καπιταλισμός».

ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ίσως περίεργο, αποτελεί ωστόσο πραγματικότητα πως το πολιτικό σύστημα της Κίνας είναι πλέον κατεστημένο και εξαπλώνεται συνεχώς, αρέσει δεν αρέσει.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ο Μάο και τα σαράντα χρόνια από το θάνατό του και από την άλλη «εμείς» και οι όποιοι «άλλοι» με πολλά εισαγωγικά να μας περιβάλλουν στην προσπάθειά μας να οριοθετηθούμε στον κοινωνικοπολιτικό περιβάλλοντα χώρο, χωρίς βέβαια να θεωρηθούμε Μαοϊκοί.

***

ΑΘΗΝΑ μετά από καιρό φίλτατοι, στο πλαίσιο αποτοξίνωσης από το καλαματιανό νταραβέρισμα και από τις εξαιρετικές εκδηλώσεις της «Μπουκαδούρας» που συνεχίζονται ανελλιπώς.

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ μέρες θα υπάρχουν και καλλιστεία στην πόλη της Καλαμάτας, οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε στο Elite για να τα παρακολουθήσετε.

ΚΑΙ ΑΝ αναρωτηθείτε αν όλα αυτά έχουν σχέση με το Μάο, ευθαρσώς σας λέω πως δεν έχουν.

ΚΑΙ μην ξεχάσετε την υπαίθρια έκθεση γλυπτικής, που ξεκινάει στο Elite.

ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ καλημέρα και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

 

18 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply