ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΚΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

 


 

Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν μεγάλες διεθνείς αγορές
Στο έλεος της κακοκαιρίας η μισή φετινή παραγωγή

 

Στον… αέρα βρίσκεται η παραγωγή των σύκων της Μεσσηνίας, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τις έντονες βροχοπτώσεις και το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας της 6ης Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, είχε γίνει η συγκομιδή του προϊόντος σε ποσοστό μικρότερο του 50% καθώς σύμφωνα με τον papageorgiouπρόεδρο της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτη Παπαγεωργίου στο νομό έχουν συγκεντρωθεί 1.300 τόνοι σύκων, με την αρχική εκτίμηση να ήθελε φέτος την παραγωγή σε 3.500 τόνους. «Όπως διαπίστωσε και ο ίδιος ο υπουργός η έκταση της ζημιάς ξεπερνά το 50%. Μέχρι στιγμής, έχουμε συγκεντρώσει 1.300 τόνους, ενώ υπάρχουν ακόμη και μερικές, μικρές ποσότητες που είχαν συγκομιστεί πριν την φονική κακοκαιρία, περίπου 100 με 200 τόνοι» δήλωσε μιλώντας στη «ΦΩΝΗ» ο πρόεδρος της Οργάνωσης. «Αξίζει να σημειωθεί ό,τι την επομένη της μεγάλης καταστροφής κανένας παραγωγός δεν μάζεψε σύκα, καθώς όσα είχαν πέσει, αλλά και εκείνα στα δέντρα, καταστράφηκαν ολοσχερώς» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.
Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου πολλά χτήματα της Μεσσηνίας και στη σύσκεψη, που ακολούθησε έθιξε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή των σύκων, τα οποία όπως εξήγησε είναι πολλά και έχουν ποικίλες διαστάσεις. «Ανέφερα στον υπουργό, συνολικά, τα προβλήματα που ήδη καταγράφονται και αφορούν σε όλους όσοι ασχολούνται με το σύκο, γιατί πρόκειται για μια τεράστια αλυσίδα» δήλωσε ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου και εξήγησε. «Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις συνεταιριστικές, αλλά και ιδιωτικές, θα χρειαστούν οπωσδήποτε μια ελάφρυνση οικονομική και αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεών τους, ενώ βαρύτητα, πρέπει να δοθεί και στους εργαζομένους στις τυποποιητικές επιχειρήσεις οι οποίοι, δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσουν να συμπληρώσουν τα 50 μεροκάματα, ώστε να μην είναι ανασφάλιστοι».

 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο, ακούει στο όνομα «διεθνείς αγορές» καθώς σε συνδυασμό με το περσινό, το φετινό πλήγμα είναι καίριο.

«Και πέρυσι, είχαμε μεγάλες ζημιές, από τις βροχές του πρώτου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου, αλλά και του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Σεπτεμβρίου. Η ζημιά και τότε ήταν μεγάλη» ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, ο οποίος ανέλυσε τις επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν σε δεύτερο χρόνο. «Το πρόβλημα είναι, ό,τι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, χάνουμε αγορές. Αν του sakia-sikaχρόνου, έχουμε μια καλή παραγωγή, θα υπάρξει μείζον ζήτημα, καθώς θα χάσουμε τις εξαγωγές. Δηλαδή αν ένας πελάτης θέλει 10 φορτία κι εσύ του δίνεις 5 ή 3, προφανώς θα στραφεί αλλού. Φέτος υπήρχε πελάτης που ήθελε 15 τόνους, κλείσαμε στους 10 και τώρα, αναγκαστικά, θα του πούμε 5, αυτός δεν θα στραφεί σε άλλη αγορά, δεν θα πάει να τα πάρει από την Τουρκία ή ακόμη χειρότερα του χρόνου, θα έρθει σε ‘μας ή θα πάει απευθείας εκεί;» δήλωσε εκφράζοντας τον προβληματισμό του ο κ. Παπαγεωργίου.
 

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΤΑ ΣΥΚΟΧΩΡΑΦΑ

Τα προβλήματα λοιπόν όσον αφορά στο συγκεκριμένο προϊόν στη Μεσσηνία, έχουν πολλές διαφορετικές διαστάσεις, με τον προβληματισμό έντονο για την επόμενη ημέρα. Η καταγραφή των sikaζημιών άλλωστε συνεχίζεται για να δοθεί σε πρώτη φάση αποζημίωση στους παραγωγούς. «Ο ΕΛΓΑ, έκανε τις πρώτες καταγραφές σε ζώα και εγκαταστάσεις και η επόμενη κίνηση είναι να έρθουν να κάνουν τις καταγραφές και στα κτήματα που έχουν πληγεί» ανέφερε ο πρόεδρος της Οργάνωσης, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει δέσμευση να βρεθούν στα κτήματα του νομού για καταγραφή τα κλιμάκια, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα. «Οι ζημιές είναι και μέσα στα χτήματα, όπως η διάβρωση του εδάφους. Οι εσωτερικοί δρόμοι πολλών χτημάτων, καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως και πολλές αναβαθμίδες, χάθηκαν εγκαταστάσεις, μηχανήματα και πανιά. Υπάρχει άνθρωπος στη Λευκοχώρα, που έχασε την αποθήκη και μαζί και τα πανιά που μάζευε ελιές, ραβδιστήρια, γεννήτριες, μέχρι και τον καταστροφέα και έχει μείνει στο έλεος Του Θεού» περιέγραψε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος καταλήγοντας στις δηλώσεις του, επεσήμανε πως δεν γίνεται να αυξηθεί η τιμή του προϊόντος, επειδή υπάρχει πλέον μειωμένη ποσότητα.
Οι συμφωνίες άλλωστε με αγορές του εξωτερικού, όπου και απευθύνεται στο 90 με 95% το προϊόν, έχουν κλειστεί εδώ και πολύ καιρό.
Σύκα, εξάγονται μεταξύ άλλων σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, με την τιμή που έχει δοθεί στον παραγωγό ανά ποιότητα να έχει «κλειδώσει» ως εξής: Α 1.72, Β 1.52, Β2 1.07 και Γ 0.92.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη , στελέχη της ΣΥΚΙΚΗΣ θα βρεθούν σε  Καρποφόρα, Μάνεσι και Ελληνοεκλησσιά, για να παρλάβουν απόσυκα.

54 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply