ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΑΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

0

 

 

 


 

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη η Καλαμάτα

οδεύει προς τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας!

5 ΑΠΟ ΤΑ 30 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

 

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία βρίσκεται η υπόθεση της διεκδίκησης από τον δήμο Καλαμάτας, του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Χθες βράδυ, από το δημοτικό συμβούλιο, πέρασε ο φάκελος της υποψηφιότητας που άμεσα θα υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή του θεσμού, ενόψει της ανακοίνωσης στις 11 Νοεμβρίου.
Το Σώμα, κλήθηκε να συζητήσει επί της οργάνωσης, της χρηματοδότησης και της δημιουργίας υποδομών για τη φιλοξενία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, την Πολιτιστική Στρατηγική και το Σχέδιο Παρακαταθήκης γνωστό, ως PLAN B.

Αυτό το τελευταίο, ήταν και το σημείο που οδήγησε σχεδόν στα άκρα τη συνεδρίαση πριν καν ξεκινήσει, με τον Μιχάλη Αντωνόπουλο να ζητά να αποσυρθεί, απειλώντας πως θα αποχωρήσει.
Η απάντηση ωστόσο του εκτελεστικού διευθυντή του γραφείου Έκτορα Τσατσούλη και του εισηγητή του θέματος, προέδρου της κοινωφελούς επιχείρησης «Φάρις» Θανάση Ηλιόπουλου, ηρέμισαν τα… πνεύματα, καθώς ξεκαθάρισαν πως αυτό, αφορά σε υποχρέωση, αφού ένας δήμος δεν πρέπει να κάνει αίτηση ευκαιριακά, μάλιστα όπως εξήγησε ο κ. Τσατσούλης, χαρακτηριστική είναι η ερώτηση που απευθύνεται, αναφορικά με τη στάση των υπευθύνων της υποψηφιότητας για το τι θα πράξουν σε περίπτωση που αποκλειστούν.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΝ ΔΕΝ ΦΤΑΣΕΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Εκπρόσωποι των μειοψηφιών μεταξύ άλλων ζήτησαν απαντήσεις αναφορικά με το κόστος της διεκδίκησης και την πιθανότητα αύξησης δημοτικών τελών, κάτι που η δημοτική αρχή ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνει.
Το 70% του συνολικού προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ, αφορούν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το 15% για την προώθηση και το μάρκετινγκ, το 13% για τα έξοδα διοίκησης και το 2% για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση.
Ο δήμος Καλαμάτας από το 2017 έως και το 2022, ένα δηλαδή χρόνο μετά την «θητεία», θα κληθεί να καταβάλει περίπου το 20% αυτών των χρημάτων που θα ανέλθουν σε 5 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί από τη συμμετοχή του κράτους, την ευρωπαϊκή Ένωση, άλλους δήμους της Μεσσηνίας και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο Θανάσης Ηλιόπουλος χαρακτήρισε ως μεγάλη ευκαιρία για την  πόλη αυτό τον τίτλο, καθώς αυτά τα 10 χρόνια θα γίνουν πολλά και φυσικά η προβολή θα είναι εξίσου μεγάλη.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του κ. Τσατσούλη, αλλά και του καλλιτεχνικού διευθυντή του KALAMATA:21 Πολύδωρα Καρυοφύλλη (Poka-Yio) ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά πως τότε «εμείς θα είμαστε η Ευρώπη».

«Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε το βάρος αυτής της δουλειάς, αυτού του εξαιρετικά πολύπλοκου έργου», επεσήμανε ο κ. Καρυοφύλλης ο οποίος ανέπτυξε το όραμα αυτής της διεκδίκησης. «Η Καλαμάτα μέχρι πρότινος στη δική μου αντίληψη όπως και στων περισσότερων Ελλήνων, ήταν ένας τόπος στην άκρη, κάπου μακριά. Ενδεχομένως ένας μικρός παράδεισος προστατευμένος μακριά από το κέντρο, ο οποίος έχει πάντα τον κίνδυνο να ξαναρχίσει από την αρχή όπως πριν από 50 χρόνια». Μιλώντας για την περίφημη ανάπτυξη, ο κ. Καρυοφύλλης επεσήμανε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από έναν βιώσιμο Πολιτισμό. «Όχι μέσα από δρώμενα, αλλά από αυτά που θα φέρει η συνεργασία μας με αυτούς που θα έρθουν από το εξωτερικό».

Αφύπνιση, δράση και …μέλλον, είναι οι τρεις βασικοί άξονες σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή ενώ ο διευθυντής του γραφείου επεσήμανε πως «η Καλαμάτα υποδέχεται την Ευρώπη , δεν είμαστε εμείς οι ιθαγενείς, εμείς θα είμαστε η Ευρώπη προς όλους τους έξω. Αυτό είναι πολύ βασικό για να καταλάβουμε ποια είναι η θέση μας. Θα είμαστε μια πόλη που θα δείξει στο σύνολο της Ευρώπης και τον δικό της ρόλο, μπορούμε και θα αποτελέσουμε τον φάρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ενώ συνεργασίες υπάρχουν και με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ αυτήν μας την προσπάθεια.  

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply