ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

0

 

 


 

«Ονοματεπώνυμο» στις παραλείψεις και τις ευθύνες δίνει

ο πρόεδρος Πελοποννήσου Σωτήρης Λαμπρόπουλος
ΓΙΑΤΙ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

ΕΥΘΥΝΕΣ στην περιφέρεια, αλλά και αιχμές για την δυνατότητα που είχαν στην ίδια κατεύθυνση οι δήμοι, επιρρίπτει ο πρόεδρος του παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Σωτήρης Λαμπρόπουλος, στο πλαίσιο των καταγραφών των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν πολλές περιοχές από τη φονική κακοκαιρία της 6ης Σεπτεμβρίου, αναφορικά με την άθλια όπως την χαρακτηρίζει, κατάσταση των δικτύων και των υποδομών των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Ο κ. Λαμπρόπουλος μιλώντας στη «ΦΩΝΗ» επεσήμανε πως οι έντονες αυτές βροχοπτώσεις ανέδειξαν τα κενά που έχει δημιουργήσει ο Νόμος της αυτοδιοίκησης, ο περίφημος «Καλλικράτης», σ’ αυτά τα δίκτυα και τις υποδομές και απέδωσε στην άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, μέρος της… ευθύνης των τεράστιων ζημιών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε πολλές περιπτώσεις συνέβαλαν στην μεγέθυνση των φαινομένων».
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ, ενημέρωσε αμέσως τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με τον οποίο άλλωστε συναντήθηκε στην Καλαμάτα και σε δεύτερο χρόνο, ύστερα από την ολοκλήρωση των καταγραφών, έστειλε και σχετικό έγγραφο – φωτιά, από το οποίο προκύπτουν ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν και πολλές παραλείψεις. «Σήμερα, οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τους ΤΟΕΒ ενώ οι περιφέρειες για τους ΓΟΕΒ. Εμείς ζητάμε να ισχύσει το παλιό καθεστώς, όπου ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ ήταν υπό την επίβλεψη της διεύθυνσης Δομών Εγγείων Βελτιώσεων που είχαμε σε κάθε νομό και βρίσκονταν υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι με συναρμοδιότητα των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης που έδειξε ότι δεν λειτουργεί. Μόνο έτσι θα μπορούν να συντηρηθούν και να επισκευαστούν οι ζημιές. Επίσης σήμερα πολλές ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ δεν έχουν διοικήσεις, αφού κανένας δεν θέλει να αναλάβει ευθύνες σε περίπτωση που γίνουν ατυχήματα (σε κανάλια αρδευτικά) και δεν τους δίνονται τα αναγκαία κεφάλαια για να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές» επεσήμανε ο κ. Λαμπρόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για εγκατάλειψη των δικτύων, ανυπαρξία αστυνόμευσης και αποκατάστασης λεηλασιών καθώς και η έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ η μόνη μέριμνα που λαμβάνεται κεντρικά είναι η επιβολή τέλους χρήσης νερού στους αγρότες με περιβαλλοντικό χαρακτήρα και φυσικά με περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους παραγωγής.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Πελοποννήσου του ΓΕΩΤΕΕ με αφορμή τις ζημιές στον Μπουρνιά στην Καλαμάτα, ο οποίος γειτνιάζει με υποδομές, ασύμβατων χρήσεων όπως τον βιολογικό καθαρισμό και αγρούς ζώνης αναδασμού, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την σπουδαιότητα της προστασίας της γης υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας από αλλότριες χρήσεις. «Στην συγκεκριμένη περίπτωση, εκτός από την καταστροφή της παραγωγής έχουμε και υποβάθμιση του κεφαλαίου που λέγεται γη υψηλής παραγωγικότητας από την διασπορά υποπροϊόντων βιολογικού καθαρισμού που παρασύρθηκαν εντός αυτής» τονίζει με έμφαση ο κ. Λαμπρόπουλος και συνεχίζει «το ΓΕΩΤΕΕ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα έναρξης χαρτογράφησης της γεωργικής γης, την κατάργηση της αναστολής εφαρμογής των προστατευτικών διατάξεων (όπως απαγόρευση κατάτμησης) ώστε να ενεργοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας και να μην παραμένει η γη αυτή ανεκμετάλλευτη».

ΤΑ ΜΠΑΖΩΜΕΝΑ ΡΕΜΑΤΑ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ  ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 Ο κ. Λαμπρόπουλος στο πλαίσιο της καταμέτρησης των ζημιών, ανέφερε πως οι πλημμύρες έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι η έννοια της πρόληψης δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς φορείς. «Οι αρμοδιότητες καθαρισμού των ρεμάτων χάνονται κάπου στις διαφορετικές ερμηνείες του Καλλικράτη και η κουλτούρα του εγκιβωτισμού αυτών συνεχίζει και θα συνεχίζει να υφίσταται. Μεγάλο μέρος των καταστροφών θα είχε αποφευχθεί αν το σύνολο των ρεμάτων εντός και εκτός οικισμών ήταν χαρτογραφημένα, καθαρισμένα και προστατευόμενα από παρεμβάσεις» ανέφερε ο κ. Λαμπρόπουλος που απευθυνόμενος κυρίως στον υπουργό, προχώρησε σε μια σειρά 13 μέτρων που πρέπει άμεσα να ληφθούν. Αυτές, τις οποίες δημοσίευσε άμεσα η «Φ» αφορούν εκτός από το καθεστός των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, στον ΕΛΓΑ και την ανάδειξη του ρόλου του, στην ομαλή λειτουργία των αρδευτικών και την εξασφάλιση χρημάτων για έργα αντιπλημμυρική προστασίας.

 

 

 

Leave a Reply