ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΦΕΤΟΣ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΙΝΗΣΗ, ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

 


 

 

Παραπαίει οικονομικά χρόνο

με το χρόνο το νησιώτικο πανηγύρι!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ… ΤΙΝΑΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

 

 

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ παρά το γεγονός ότι απομένουν αρκετές ακόμη ημέρες μέχρι την ολοκλήρωσή του, την ερχόμενη Τετάρτη, βρίσκονται οι μικροπωλητές και οι πλανόδιοι έμποροι που δραστηριοποιούνται στο πανηγύρι της Μεσσήνης.

Μιλώντας στη «ΦΩΝΗ» ξεδιπλώνουν τις εμπειρίες τους τόσο από τα προηγούμενα χρόνια, όσο και από τη συμμετοχή τους σε άλλες εμποροπανηγύρεις, δηλώνοντας τον έντονο προβληματισμό τους και εστιάζοντας στην κρίση, αλλά και στις τεράστιες ζημιές που έπληξαν πρόσφατα, σχεδόν ολόκληρη τη Μεσσηνία, και κυρίως την εν λόγω περιοχή. Επίσης, ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων από την πολιτεία καθώς όπως επισημαίνουν έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

«Εγώ προσωπικά, έρχομαι πολλά χρόνια στη Μεσσήνη και δυστυχώς φέτος, βλέπω πως δεν ξεκινήσαμε καλά», είπε με έμφαση ο βιοτέχνης Φώτης Δαμήγος (φωτό 1). «Το παζάρι είναι υποτονικό, δεν ξέρω αν είναι μόνο η κρίση αλλά και οι ζημιές που έπαθαν οι κάτοικοι εδώ. Είναι πολύ λίγος ο κόσμος για τα δεδομένα του συγκεκριμένου πανηγυριού και ακόμη πιο λίγοι αυτοί που ψωνίζουν», δήλωσε ο κ. Δαμήγος, ο οποίος λόγω του αντικειμένου του, διατηρεί βιοτεχνία ένδυσης, επεσήμανε πως πλέον οι περισσότεροι αγοράζουν τα άκρως απαραίτητα και ζητούν πάντα, ακόμη καλύτερες τιμές. «Αλλά από πού να κόψεις; Από τις αποδείξεις; Δεν γίνεται. Ο κόσμος έχει δίκιο, ζητά έκπτωση από τους εμπόρους, όμως εμείς από πού θα ζητήσουμε;», διερωτήθηκε ο συγκεκριμένος βιοτέχνης και συνέχισε. «Πρέπει άμεσα, να αλλάξει η κατάσταση της χώρας. Εγώ δεν πιστεύω στα κόμματα, δεν έχω καμιά πολιτική και κομματική πειθαρχία, ψηφίζω κατά συνείδηση, άλλωστε αυτό πιστεύω πως σημαίνει ελεύθερος πολίτης. έχω ψηφίσει και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να είμαι ειλικρινής, αλλά βλέπω ότι τα πράγματα δεν πάνε, καθόλου μα καθόλου καλά. Είμαστε σε πολύ κακό δρόμο, εγώ σαν επιχειρηματίας, σου μιλάω ειλικρινά, περιμένω το τέλος της χρονιάς για να δω αν θα αντέξω ή θα κλείσω. Έχω βιοτεχνία και κατάστημα, παράγω μόνος μου, δεν βγαίνω μόνο στα παζάρια και αισθάνομαι, όπως αισθάνονται οι καταστηματάρχες της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, βλέπω πως η κίνηση είναι απελπιστική και δεν φταίει κανένας άλλος, φταίει η κυβέρνηση», επεσήμανε ο Φώτης Δαμήγος που αναφέρθηκε και σε όσα πρέπει άμεσα να γίνουν. «Δεν γίνεται έτσι! Και σα να μην φτάνουν όσα περνάμε, η κυβέρνηση, θέλει και εισφορές, καταβολή φόρων, ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν μας λέει από πού θα τα δώσουμε; Εγώ είμαι βιοτέχνης και δεν έχω δει κανέναν εκπρόσωπο του επιμελητηρίου να λέει την αλήθεια, να τον αφήσουν να δηλαδή να την πει, να μας πει ότι δεν μας θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει  να κλείσουμε. Ας μείνουν οι μεγάλες αλυσίδες και κυρίως οι πολυεθνικές, οι οποίες, δεν πληρώνουν κιόλας τον κόσμο. 250 ευρώ το μήνα παίρνουν, όμως εμείς, τους υπαλλήλους μας, τους πληρώνουμε και μάλιστα καλά, χωρίς βέβαια με αυτό να ασχολείται κανείς, ακόμη και το κράτος και κάνει το «κορόιδο» και καλά για την ανεργία».

ΟΙ ΠΛΑΝΟΔΙΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Αντίστοιχη η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και οι πλανόδιοι έμποροι. «Υπάρχει μεγάλη κρίση, δεν κινείται τίποτε, ο κόσμος δεσμεύτηκε, μαζεύτηκε, δεν κινείται, το παζάρι το βλέπω πολύ πεσμένο, δεν υπάρχει η κίνηση των προηγούμενων χρόνων», δήλωσε στη «Φ» ο πλανόδιος έμπορος Σωτήρης Πλακιάς (φωτό 2). «Έρχομαι πολλά χρόνια εδώ κι όμως έτσι, η κατάσταση δεν ήταν ποτέ. Μαζί με την κρίση που υπάρχει παντού, πιστεύω πως επηρέασαν και οι μεγάλες ζημιές που υπέστη η περιοχή και ο νομός σας. Δεν ψωνίζει ο κόσμος, λογικά δεν περισσεύουν χρήματα, αφού ακόμη και για τα πιο φθηνά πράγματα θέλουν να βρουν κάτι στη μισή τιμή. Εγώ πηγαίνω μόνο στα πανηγύρια και απ’ ότι βλέπω όλη η Ελλάδα υποφέρει και δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει φώς» τόνισε ο κ. Πλακιάς ο οποίος επεσήμανε πως κάτι να αλλάξει.

  • Στην ίδια κατεύθυνση και οι αναφορές ενός ακόμη πλανόδιου εμπόρου του Γιώργου Ζαχαριουδάκη (φωτό 3). «Η κίνηση φέτος στην εμποροπανήγυρη της Μεσσήνης είναι πολύ υποτονική, πιστεύω όμως, πως οφείλεται πρώτα στις ζημιές που έπληξαν την περιοχή όπως και την Καλαμάτα και μετά στην οικονομική κρίση. Εύχομαι ο κόσμος να ξεπεράσει τα προβλήματα του και η Παναγία να μας βοηθήσει να σταθούμε στα πόδια μας» δήλωσε στη «Φ» ο κ. Ζαχαριουδάκης, ο οποίος περιέγραψε συνολικά την κατάσταση που επικρατεί στο πανηγύρι, τις πρώτες αυτές ημέρες. «Έρχονται, ανάβουν ένα κεράκι και στη συνέχεια, κάνουν απλώς μια βόλτα. Οι αγορές είναι ελάχιστες, παρά το γεγονός ό,τι όλοι έχουμε τις ίδιες τιμές, τον ΦΠΑ που ξεκίνησε από 12% και έφτασε στο 24%, τον απορροφούμε εμείς κι όμως εντέλει δεν μένει τίποτε και δεν είναι μόνο αυτό, κανείς δεν λαμβάνει υπόψιν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουμε, είναι πολύ δύσκολες, μέσα στη ζέστη, στο κρύο, στις βροχές, στις παράγκες, το αντίτιμο των οποίων φέτος, να αναφέρετε πως είναι πιο υψηλό», δήλωσε ο κ. Ζαχαριουδάκης και μίλησε με σκληρή γλώσσα, για τις ευθύνες του κράτους. «Οι τοκογλύφοι, σου πίνουν το αίμα με τη σύριγγα και δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε κόμμα, ούτε πατρίδα και δυστυχώς δεν υπάρχει μέλλον. Ανάπτυξη με 24% δεν υπάρχει και το ξέρουν οι κύριοι τοκογλύφοι! Απλώς θέλουν να μας κλέψουν ότι έχει απομείνει και τον ορυκτό μας πλούτο και την αξιοπρέπειά μας, τα πάντα».
  • Τον προβληματισμό του εξέφρασε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και ένας από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο πανηγύρι και διατηρεί και κατάστημα στην Τρίπολη. «Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς, όμως δεν βλέπω να κάνουν αγορές, όσοι έρχονται φέτος στο πανηγύρι. Έχουν σκοπό να διαλύσουν τη μεσαία τάξη και θα το κάνουν, στην πραγματικότητα βγαίνουμε από συνήθεια στα πανηγύρια ή κρατάμε τα μαγαζιά μας γιατί δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τάσος Κανελλόπουλος (φωτό 4).

Προβληματισμένοι φυσικά είναι και οι επισκέπτες του πανηγυριού, οι οποίοι επιβεβαίωναν στο πλαίσιο του ρεπορτάζ την κατάσταση που επικρατεί, τονίζοντας πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις μην καταφέρνοντας να αγοράσουν τα απαραίτητα.

Πάντως επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία όλοι ελπίζουν τις επόμενες ημέρες να κορυφωθεί η κίνηση και οι Μεσσήνιοι καταναλωτές να σπεύσουν για να επωφεληθούν από τις καλές τιμές και τις μεγάλες προσφορές.

723 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply