Με στιγμές έντασης η ειδική συνεδρίαση για τις ζημιές από τη θεομηνία στην Καλαμάτα

 

 


 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ αρκετών δημοτών, οι οποίοι επλήγησαν από  τη φονική κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου, εκπροσώπων φορέων και επιστημόνων, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας, για τα τρία θύματα και τις τεράστιες ζημιές που άφησαν στο πέρασμά τους τα σφοδρότατα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης και μετά την τοποθέτηση του δημάρχου Παναγιώτη Νικά, ο οποίος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στην πόλη και τον διευρυμένο δήμο την επόμενη ημέρα, πολλοί ήταν οι φορείς και οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου, οι οποίοι έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα.

Εκτενής αναφορά, έγινε στις ευθύνες που αναλογούν στον “Μορέα”, την κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε την ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου, για το μέγεθος των προβλημάτων, κάτι στο οποίο, μεταξύ φυσικά και όλων τω υπολοίπων, εστίασε πρώτη η “ΦΩΝΗ” από την ημέρα της καταστροφικής πλημμύρας.

Στο θέμα αυτό, στάθηκε ιδιαίτερα ο περιφερειακός σύμβουλος και στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Γόντικας, ο οποίος αφού ζήτησε την απόδοση των ευθυνών σχολίασε αρνητικά τη στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου να μην δεχθεί την τροποποίηση του προϋπολογισμού για την εξασφάλιση χρημάτων που είχε αποφασιστεί να δοθούν στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης.

Εκτενώς στις ευθύνες του “Μορέα” αναφέρθηκε και ο πρώην βουλευτής και εκπρόσωπος της ΛΑΕ στο νόμο Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος. Ο κ. Πετράκος, ζήτησε συγγνώμη από  τους δημότες, για όποιο ποσοστό ευθύνης του αναλογεί από  την περίοδο που υπήρξε βουλευτής, ενώ θύμισε πως είχε προκαλέσει αρκετές συσκέψεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νόμου και ιδίως της Καλαμάτας. Μάλιστα με αφορμή τις ζημιές του 2013 αναρωτήθηκε τί άλλο θα μπορούσε να έχει μεσολαβήσει εκτός από τον “Μορέα” για την μεγέθυνση των προβλημάτων.

Στα τεράστια προβλήματα των επαγγελματιών αναφέρθηκε εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο ο Τάσος Μαρκόπουλος που κάλεσε όλους μαζί τους φορείς, να σκύψουν στα προβλήματα αυτά και να διεκδικήσουν επί της ουσίας όσα χρειάζονται οι επαγγελματίες που επλήγησαν, οι οποίοι βρέθεηκαν επίσης στο έλεος των ζημιών, ζημιές που δεν αποκλείεται να αποδειχθούν μεγαλύτερες. Και αυτός παραλλήλισε τις καταστροφές με το 2013 και ζήτησε μεταξύ άλλων, την απόδοση ευθυνών.

Ένταση, δημιουργήθηκε όταν η πρόεδρος του Σώματος Μαρία Οικονομάκου, έδωσε τον λόγο στον κ. Μενούνο, τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο που εργάζεται στην Στρατιωτική Αεροπορία και έχει επίσημη άδεια μετεωρολόγου σταθμού. Όταν λοιπόν επιχείρησε να εξηγήσει πως η ποσότητα του νερού που έπεσε εκείνο το ξημέρωμα ήταν ανέλπιστα μεγάλη, τον διέκοψαν οι πολίτες τονίζοντας πως δεν θέλουν να μάθουν αυτό, αλλά γιατί πνίγηκαν, τι θα γίνει στο μέλλον, ποιος φταίει και ποτέ θα αποζημιωθούν.

Τον λόγο επίσης πήραν οι πρόεδροι των χωριών που επλήγησαν, των Αρφαρών, του Πηδήματος, του Πλατέος, της Μικρομάνης, των Λεΐκων, του Αγίου Φλώρου, της Μικράς Μαντίνειας, της Θουρίας και της Πολιανής, οι οποίοι εκτός από  τις αναφορές στις ζημιές, μίλησαν για ελλείψεις και παραλείψεις, αλλά και για ευθύνες πολιτών, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε παράνομες παρεμβάσεις.

Αρκετοί, ήταν και οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών της Καλαμάτας οι οποίοι τοποθετήθηκαν, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα, αλλά και απόδοση ευθυνών. Στο επίκεντρο, οι κάτοικοι της Λαγκάδας, της Βαγγέλη Δράκου, του Ασπροχώματος, του Φραγκοπήγαδου και πολλοί ακόμη από διάφορα σημεία, οι οποίοι όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση, ζήτησαν να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα στις περιοχές τους ώστε να μην κινδυνέψουν ξανά στο μέλλον, να αποζημιωθούν αλλά και να αποδοθούν ευθύνες.

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

102 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply