Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Μπουκαδούρα κ.ά.

 

 


 

επισημανσεις

%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82Του  Θανάση  Παντέ

ΕΙΝΑΙ επόμενο να διχάζει τις δημοτικές παρατάξεις η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Καλαμάτα και η αιτία είναι το κόστος που προς το παρόν φαίνεται μεγάλο, αλλά στην προοπτική του χρόνου γίνεται δυσβάστακτο. 

ΠΟΙΟΙ θα σηκώσουν αυτό το κόστος; 

ΚΑΙ πως η πόλη θα αντεπεξέλθει σε υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις δυνατότητες της; 

ΠΡΟΣ αυτή την κατεύθυνση εύλογοι είναι οι προβληματισμοί που παρουσίασε η μείζονα μειοψηφία ενώ και οι άλλες μειοψηφίες είναι επιφυλακτικές και με το δικό τους. 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ Αρχή ενέκρινε τελικά την εισήγηση του γραφείου της υποψηφιότητας «Kalamata21» για την πολιτιστική στρατηγική και πλέον αναλαμβάνει πλήρως και όλη την ευθύνη για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει, θετικό κι αρνητικό.

ΓΙΑΤΙ ασφαλώς υπάρχουν θετικά στοιχεία στη διεκδίκηση του επίζηλου τίτλου, αλλά και τα αρνητικά δεν γίνεται να παραγνωριστούν αφού μπορεί να προκαλέσουν πολλές δυσάρεστες επιπτώσεις στην πόλη μελλοντικά. 

Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Καλαμάτα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κενό γράμμα βέβαια.

ΓΙΑΤΙ αν είναι, τότε θα είναι μάταιη κι όλη η προσπάθεια διεκδίκησης που έχει γίνει. 

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ στο θέμα και τις επόμενες μέρες. 

***

ΜΠΑΚΑΔΟΥΡΑ απόψε στις 8, με αφορμή την εκδήλωση για το τραγικό γεγονός της καταστροφής της Σμύρνης. 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ, σχόλια από την πρόεδρο της Ενωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας Φωτεινή Κοτσογλανίδη, Μικρασιάτικες γεύσεις και σμυρνέικη μουσική και τραγούδι από τους: Τάκη Νικολόπουλο, Κώστα Σπάλα και Εφη Πολίτη.

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ενδιαφέρουσα σε κάθε περίπτωση, αφού η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του νεότερου ελληνισμού.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τους Μικρασιάτες της Καλαμάτας έχουν και αυτοί τη δική τους συμβολή στη νεότερη ιστορική παρουσία της πόλης και αναμένουμε να τους δούμε να δίνουν το παρών στην εκδήλωση. 

***

ΟΠΩΣ αναμενόταν, το σενάριο  υποβάθμισης έως και κατάργησης του Στρατοπέδου Καλαμάτας είναι πάλι στο προσκήνιο, αν αληθεύει το δημοσίευμα της «Καθημερινής». 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου απίθανη αυτή η εξέλιξη που άλλωστε συζητείται σοβαρότατα αρκετά χρόνια τώρα και ματαιώνεται κάθε φορά στο παρά κάτι.

ΝΑ ΔΟΥΜΕ τι θα γίνει αυτή τη φορά. 

***

ΡΑΝΤΕΒΟΥ στη Νέδουσα δίνουν οι φίλοι του όμορφου χωριού με αφορμή τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που θα γίνουν για τον ήρωα της Επανάστασης του 1821 του θρυλικού Νικηταρά. 

ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ο σπουδαίος και γενναιόφρων που η πατρίδα για τις υπηρεσίες που της πρόσφερε, τον  άφησε να ζει άπορο και να ζητιανεύει στα ύστατα χρόνια της ζωής του.

Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ διαχρονικό σύμβολο αξιοπρέπειας ενώ το εγκαταλειμένο σπίτι του στη Νέδουσα χρόνια τώρα ρημάζει.

***

Ο ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στην Καλαμάτα τη Δευτέρα.

ΟΧΙ ο Βασίλης, αλλά ο πρώην υπουργός Γιώργος,  όπου θα παρουσιάσει στο Public «Game Over. Η αλήθεια για την κρίση». 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ το βιβλίο βέβαια, αλλά περισσότερο ενδιαφέρουσα η αναζήτηση της αλήθειας για την κρίση που βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση πάντοτε. 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ πάντως προσφέρεται για ποικιλότροπες προσεγγίσεις.

***

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ επανεμφάνιση στην έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζει το δίδυμο ΒΓΕΚΟΥ με την Alterna Messinia, όπως ήδη ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου που έγινε στο αεροδρόμιο.

ΠΡΟΦΑΝΗΣ ο συμβολισμός της απογείωσης κι άντε μετά να τους πιάσεις τους ΒΓΕΚΟΥ  τουτέστιν το Χάρη Βγενή και το Νίκο Κουρή, που ήδη είναι έτοιμοι για Θεσσαλονίκη, όπως και άλλοι άλλωστε με αποτέλεσμα τις ημέρες της έκθεσης Philoxenia 18-20 Νοεμβρίου να γίνει εκεί μεσσηνιακό αδιαχώρητο. 

Θανάσης Παντές

234 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply