Σχετικά με τη συνεδρίαση για τις ζημιές στην Καλαμάτα

 

 


 

επισημανσεις

 

%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82Του Θανάση Παντέ

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ της ειδικής συνεδρίασης για τις ζημιές από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις στην Καλαμάτα και ύστερα από το κατατοπιστικότατο ρεπορτάζ στο χθεσινό φύλλο της «ΦΩΝΗΣ» από τη Γεωργία Αναγνωστοπούλου, έχω να επισημάνω τα εξής από τα όσα παρακολούθησα τις τρείς ώρες που έμεινα στη συνεδρίαση. 

ΚΑΤΑΡΧΗΝ η στάση της Δημοτικής Αρχής που σε καμία περίπτωση δεν είχε απολογητικό χαρακτήρα, ούτε έδειξε την παραμικρή διάθεση συγγνώμης προς τους πληγέντες δημότες. 

ΑΝΤΙΘΕΤΑ θα έλεγα πως η Δημοτική Αρχή επιχείρησε, ανεπιτυχώς πάντως, να κάνει το μαύρο -άσπρο ρίχνοντας τις ευθύνες αλλού, όπως δυστυχώς γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις από όσους δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως ηγεσία. 

ΚΑΙ δυστυχώς η Δημοτική Αρχή επιβεβαίωσε περίτρανα πως δεν αντιλαμβάνεται τον ηγετικό της ρόλο στα τεκταινόμενα του Δήμου όταν οι δυσκολίες επιβάλλουν. 

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για αδυναμία ασφαλώς και μάλιστα καθόλου αμελητέα και είναι κρίμα για το Δήμο Καλαμάτας η διεκδικητική ικανότητα να περιορίζεται στα ασφυκτικά πλαίσια του καθωσπρεπισμού και της συμβατικής νομιμότητας, που τις περισσότερες φορές είναι άνευ ουσίας και πενιχρού αποτελέσματος. 

ΚΑΙ ενώ η Δημοτική Αρχή θεώρησε περιττό να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες-δημότες πληγέντες, το έκανε ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος, όπως και ένας υποψήφιος βουλευτής του ΛΑΟΣ που πήρε το λόγο, του οποίου το όνομα δεν θυμάμαι. 

ΚΑΛΕΣ οι συγγνώμες ασφαλώς και προφανώς δεκτές από τους πληγέντες αλλά δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για να απαλύνουν τον πόνο τους και δεν λύνουν τα προβλήματά τους, για τα οποία οι έχοντες εξουσία δηλώνουν αναρμόδιοι και αποποιούνται κάθε ευθύνη. 

ΓΙΑΤΙ ευθύνες δεν έχει μόνο η Δημοτική Αρχή, αλλά και  η Περιφέρεια, όπως και η κεντρική διοίκηση. 

ΟΛΟΙ όμως κρατούν τη γνωστή στάση που παίρνουν όσοι δυσκολεύονται να κάνουν γρήγορα ό,τι επιβάλλεται να γίνει γρήγορα, αγκιστρωμένοι στα γρανάζια των μηχανισμών αλλά και της οικονομικής δυσπραγίας που έχει ως άλλοθι την κρίση και τις συνέπειές της. 

ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ πολλά στη συνεδρίαση αυτή από τους εκπροσώπους των φορέων και τους πληγέντες και ήταν έκδηλη και εύλογη η απόγνωση σε πολλούς απ’ όσους έχουν υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους, κυρίως στα σπίτια και τις οικοσκευές τους, αλλά όλοι αυτοί αν περιμένουν από τους αρμοδίους για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματά τους, τότε θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ και τελικά να περιμένουν μάταια. 

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ είναι ανήμποροι για να δώσουν λύσεις και οικονομικά αδύναμοι, πέραν των γνωστών «χαρτζιλικιών» που δεν φτάνουν ούτε για τα γνωστά «ζήτω». 

Η ΕΠΟΧΗ που μοιραζόντουσαν τριχίλιαρα ευρώ ως προκαταβολή για δανεικά κι αγύριστα με το άλλοθι των πυροπλήκτων, έχει πλέον παρέλθει και φυσικά όχι χωρίς συνέπειες. 

ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ πολλά στη συνεδρίαση για τα μπαζωμένα και χτισμένα ρέματα της Καλαμάτας, χωρίς ωστόσο κανένας να αναλάβει καμία ευθύνη, λες και αυτά προέκυψαν ως δια μαγείας από κάποιους αόρατους μάγους. 

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που αμείλικτα έρχονται στην επιφάνεια είναι:

ΣΕ ΠΟΙΕΣ υποδομές βασίστηκε η οικιστική ανάπτυξη της Καλαμάτας; 

ΕΠΑΡΚΟΥΣΑΝ οι υποδομές αυτές για το μοντέλο της πόλης που σήμερα έχει προκύψει; 

ΕΧΟΥΝ προβλεφθεί αντιπλημμυρικά έργα για τον περιμετρικό; 

ΔΕΝ έχω σκοπό σήμερα για άλλα ερωτήματα, άλλωστε υπάρχουν πολύ περισσότερα τα οποία παραμένουν αναπάντητα εδώ και πολύ καιρό. 

ΑΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ αυτή τη φορά είναι γνωστό.

 ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ τις επόμενες μέρες, άλλωστε τα προβλήματα της Καλαμάτας βρίσκονται σε συνεχή εκκρεμότητα. 

 

 

36 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply