ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παραλείψεις στη Δημοτική Αρχή καταλόγισε ο Μανώλης Μάκαρης για τις ζημιές

0

 

 


 

 

Παραλείψεις στη Δημοτική Αρχή καταλόγισε

ο Μανώλης Μάκαρης για τις ζημιές

 

ΓΙΑ επικοινωνιακή διαχείριση των γεγονότων και προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης.

ΜΕΤΑΘΕΣΗ

ΕΥΘΥΝΩΝ

Ο κ. Μάκαρης με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία ότι προσπαθεί να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες. «Τη μια προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες στον καιρό, γι’ αυτό και κάλεσαν ως πρώτο ομιλητή έναν μετεωρολόγο και την άλλη, στον ΓΟΕΒ, στον «Μορέα», στις κυβερνήσεις, δεν θέλουν να αναλάβουν ούτε μισή ευθύνη ως Δημοτική Αρχή», δήλωσε ο Μανώλης Μακάρης και χαρακτήρισε όχι τυχαίο το γεγονός ότι η ουσιαστική συζήτηση, ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα, όταν τοποθετήθηκε η διοίκηση και τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ για το σημαντικό θέμα των αιτιών που οδήγησαν στη συγκεκριμένη καταστροφή.

«Διεφάνη από αυτήν ξεκάθαρα, ότι η ΔΕΥΑΚ γνώριζε τα προβλήματα και είχε μια σειρά από μελέτες χωρίς ωστόσο καμία να έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και αν δεν είχαμε αυτές τις ζημιές, κανένα από τα προτεινόμενα έργα, δεν θα γινόταν αναφορά να υλοποιηθεί, ούτε τώρα». Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αναφέρθηκε και στις πιθανές ευθύνες του «Μορέα» κατηγορώντας ωστόσο και τη Δημοτική Αρχή, για μη έλεγχο. «Έχουμε κι εμείς αναγνωρίσει ότι έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα με τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου και την κατασκευή του περιμετρικού και μάλιστα, από το 2014 αναφερόμαστε στο θέμα αυτό. Είπαμε τότε, ότι ο αυτοκινητόδρομος λειτουργεί ως φυσικό φράγμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει ο κάμπος στον Άγιο Φλώρο, αφού δεν αποθηκεύονται τα νερά. Για την περιμετρική είδαμε ότι και εκεί υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να αναζητηθούν, αλλά το σημαντικό είναι ότι η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΚ δεν είχε καμία επικοινωνία με την εταιρεία, ανέφερε ο κ. Μάκαρης. Στη συνέχεια στάθηκε στον ρόλο του γραφείου πολιτικής προστασίας, ο οποίος όπως είπε, πρέπει να αλλάξει «να γίνει πιο ουσιαστικός, αφού δεν υπήρχε σχέδιο για ενδεχόμενη πλημμύρα. Ο Δήμος ήταν απών και πολλοί ήταν οι πολίτες που πλήρωσαν από την τσέπη τους για να αντλήσουν τα νερά».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τόνισε πως πρέπει άμεσα να καταβληθεί το επίδομα στις 500 οικογένειες που υπέστησαν ζημιές, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για υπόγεια, να καταβληθούν αποζημιώσεις σε όσους έπαθαν ζημιές στο γεωργικό κεφάλαιο και τις αγροτικές υποδομές και να αρθούν οι πλειστηριασμοί για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές, ενώ άφησε αιχμές κατά του δημάρχου γιατί το 2013 μπορούσε, βάση Προεδρικού Διατάγματος, να λάβει δάνειο και για αντιπλημμυρικά έργα και δεν το έκανε λόγω υψηλού επιτοκίου. Όσον αφορά στα προτεινόμενα έργα ο κ. Μάκαρης έκανε λόγο για μη συνολική εκτίμηση του κινδύνου καθώς όπως είπε 4 από αυτά πρόκειται να επιβαρύνουν τον Νέδοντα, με την ίδια την ΔΕΥΑΚ να παραδέχεται ότι η επιβάρυνση που θα υπάρξει, θα ανέλθει σε 10%. «Χρειάζεται να γίνει μια συνολική εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου, ενώ όσον αφορά στη χρηματοδότηση, πρέπει να φωνάξουμε ότι η Καλαμάτα πρέπει να οχυρωθεί στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Μανώλης Μάκαρης.

Ο ΣΤ. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

«Να γίνει πιο “έξυπνη” η πολιτική προστασία και η ΔΕΥΑΚ», ζήτησε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Μάκαρη, Σταμάτης Μπεχράκης. «Το πρόβλημα είναι χρόνιο και τα μέρη του προβλήματος τρία και πολύ συγκεκριμένα. Τα υπογειοποιημένα ρέματα που περνάνε μέσα από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης, ο Νέδοντας ξεχωριστά και το σύστημα των ποταμών που έχουμε στην πεδιάδα ανοιχτά και καταλήγουν μέσα στον δήμο της Καλαμάτας, τον Πάμισο, τον Άρι, τη Λιγδού και πάρα πολλά αποστραγγιστικά κανάλια και τα αντλιοστάσια που υπάρχει απ’ ότι φαίνεται ένας τρόπος διαχείρισης ώστε να μεταφέρονται τα νερά από το ένα στο άλλο σύστημα και μαζί με τα κανάλια του ΓΟΕΒ να μειώνεται όσο γίνεται το πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Μπεχράκης.

 

Γ.Α.

68 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply