ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«ΝΕΚΡΗ» ΕΛΕΩ ΖΗΜΙΩΝ, ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

0

 

 


 

Υπό διαρκή διωγμό οι μικρομεσαίοι που αντιμετωπίζουν

τεράστια προβλήματα και αναγκάζονται σε «λουκέτα»!

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ  ΚΑΙ  ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

 

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ, είναι η κίνηση που καταγράφεται στην αγορά της Καλαμάτας μετά το τέλος του καλοκαιριού, καθώς οι καταστροφικές ζημιές, η νέα σχολική χρονιά και οι αρκετές αγορές στη διάρκεια της «λευκής νύχτας» τον προηγούμενο μήνα, ήρθαν να δώσουν τη θέση τους σε μια οδυνηρή αδράνεια για τους επαγγελματίες. «Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι καταναλωτές, αυτοί που έχουν παιδιά, ασχολούνται αποκλειστικά με την αγορά των σχολικών ειδών αλλά και με όλα όσα είναι απαραίτητα για τον εξοπλισμό των μαθητών στο πλαίσιο αυτής της καινούριας περιόδου, άρα είναι λίγα τα καταστήματα εκείνα τα οποία αυτήν την περίοδο έχουν κίνηση», δήλωσε μιλώντας στη «ΦΩΝΗ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στην φονική κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου και τις επιπτώσεις της. «Οι καιρικές συνθήκες στις αρχές του μήνα, μαζί φυσικά με τις τεράστιες ζημιές, έφεραν πλήρη «νέκρα» στην αγορά, καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί πολλοί επαγγελματίες αλλά και καταναλωτές φυσικά, οι οποίοι προφανώς στην προσπάθειά τους να επουλώσουν τις πληγές τους, δεν δύνανται να βγουν να ψωνίσουν, κατέφεραν καίριο πλήγμα στην κίνηση αυτόν τον μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.α. Ψηλάκη, η οποία απάντησε στο ερώτημα της «Φ» αναφορικά με το εμπορικό πανηγύρι της Μεσσήνης που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Εκεί που λέμε πως θα ανακάμψουμε αυτήν την εβδομάδα, κάτι καινούριο έρχεται να προστεθεί και δεν μπορούμε» δήλωσε με νόημα η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καλαμάτας και συνέχισε. «Η κάμψη θα είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω του πανηγυριού, κάτι που καταγράφεται ως γεγονός κάθε χρόνο».

Οι επαγγελματίες της Καλαμάτας, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν αγοραστές, κρατούν χαμηλά τις τιμές, διαθέτουν προϊόντα σε προσφορές και κάνουν πάντα καλύτερες τιμές στους πελάτες. «Έχουμε κρατήσει πολύ χαμηλά τις τιμές, κάνουμε πάντα ο,τι μπορούμε για τους καταναλωτές, εστιάζουμε σε ομάδες που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα όπως πολυμελείς οικογένειες και φοιτητές και γ’ αυτό συνιστώ στους καταναλωτές να προσέρχονται στα καταστήματα να ψωνίσουν και να μην τρέχουν στα πανηγύρια» τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου.

Πλέον, οι επαγγελματίες εστιάζουν στον χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, με κυρίαρχη την εορταστική περίοδο ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Η αποκορύφωση είναι διαχρονικά τον Δεκέμβριο οπότε και όλοι προετοιμάζονται λίγο έως πολύ για τις γιορτές, ανανεώνοντας τη διακόσμηση των σπιτιών τους, αγοράζοντας διάφορα είδη στο πλαίσιο της ανταλλαγής των δώρων, αλλά και για τον εαυτό τους, ανανεώνοντας για παράδειγμα την γκαρνταρόμπα τους, είναι πάντα η καλύτερη περίοδος» ανέφερε η κ.α. Ψηλάκη.

ΤΟ  ΕΝΑ… ΤΟ  ΑΛΛΟ,  ΔΙΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΗΝ  ΚΑΛΑΜΑΤΑ! 

Κι ενώ η εορταστική περίοδος αναμένεται ως μοναδική ανάσα ανάκαμψης για τους επαγγελματίες, δυστυχώς όλοι γνωρίζουν πως τα έξοδα μιας επιχείρησης, δεν καλύπτονται από «λευκές» και «κόκκινες» νύχτες και εκπτώσεις. Τα έξοδα «τρέχουν»  με γοργούς ρυθμούς, ασφαλιστικοί φορείς, ενοίκια, εργαζόμενοι, φόροι, μια σειρά από λογαριασμοί εμπορεύματα και… λουκέτα.

Ναι, δυστυχώς, λουκέτα που αναγκάζονται πολλοί, νέοι κυρίως επαγγελματίες να βάλουν στα καταστήματά τους, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν. «Τα  «λουκέτα» και φέτος, αναμένεται να είναι αρκετά» προέβλεψε η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη και εξήγησε τους λόγους. «Αυτή η οικονομική αστάθεια δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Δεν είναι μόνο οι καινούριοι, αλλά και πολλοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται χρόνια στην αγορά, κλείνουν καθώς δεν μπορούν ναν αντέξουν άλλο. Το εμπόριο βρίσκεται υπό διωγμό, κάποτε στήριζε την εθνική οικονομία και χαρακτηριζόταν ως ραχοκοκαλιά, όμως πλέον, κάποιοι επιτρέπουν να αλλάζει χέρια, πάει σε μεγάλες αλυσίδες και πολυεθνικές».

Το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο, αν μη τι άλλο για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες τους οποίους το κράτος με τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές προορίζει για εργαζομένους των πολυεθνικών, σύμφωνα με πολλούς φορείς και οικονομικούς παράγοντες, όπως την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. «Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κλείσουν κι άλλα καταστήματα, στα ήδη πολλά που έχουν βάλει λουκέτο. Ακόμη και εκείνοι που επιδοτούνταν , μόλις τελειώσουν τα χρήματα της επιδότησης, κλείνουν. Ακόμη και οι καφετέριες, η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο και αυτό που ζητάμε είναι το αυτονόητο» επεσήμανε η κ.α. Ψηλάκη, «μια σταθερή οικονομική πολιτική, ρευστότητα, κεφάλαιο κίνησης, να μειωθούν οι εισφορές στον ασφαλιστικό μας φορέα, αφού άλλωστε ελάχιστοι μπορούν να τα καταβάλλουν με αποτέλεσμα να είναι οι περισσότεροι ανασφάλιστοι» δήλωσε η πρόεδρος, η οποία επεσήμανε ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων επαγγελματιών ξεπερνά το 60%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.  

92 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply