ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κανένα κόμμα δυστυχώς δεν γίνεται κυβέρνηση όλων των Ελλήνων

0

 

 

 


επισημανσεις

%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82Του  Θανάση  Παντέ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρές πολιτικές μάχες -μόνος εναντίον όλων- και κατάφερε να τις κερδίσει. Βήμα-βήμα, αναμέτρηση προς αναμέτρηση, έγινε από “μικρός” “μεγάλος” και από αξιωματική αντιπολίτευση κυβέρνηση. Είχε -και συνεχίζει να έχει- απέναντί του το παλιό κατεστημένο, πολιτικό και οικονομικό.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ το καταλάβαιναν και το καταλαβαίνουν οι πολίτες. Εξ ου και απάντησαν θετικά στο δίλημμα “ή εμείς, ή αυτοί”, όπως επίσης και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, που “στερέωσε” την Αριστερά στην εξουσία και έστειλε μήνυμα σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο ότι δεν θα “τελειώσουν” εύκολα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ακόμη και με κλειστές τράπεζες και διάχυτη την ανασφάλεια.

ΕΚΤΟΤΕ, όμως, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό, ξαναρώτησε τους πολίτες γι’ αυτόν και εκείνοι, ψηφίζοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο με αξιοσημείωτη αίσθηση συνειδητοποίησης των δυσκολιών και του σκληρού δρόμου που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, έδωσαν ξανά αποφασιστική απάντηση.

ΕΔΩ ΚΑΙ έναν χρόνο, ιδιαίτερα μετά την ψήφο του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει έχοντας απέναντί της -και δίπλα της ταυτόχρονα- μια κοινωνία που ξέρει τις δυσκολίες και μπορεί να κάνει υπομονή. Κι εκείνους που την ψήφισαν, αλλά κι εκείνους που επέλεξαν άλλες πολιτικές δυνάμεις.

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, αν η κυβέρνηση θέλει να εμπνεύσει την κοινωνία, να δει κατάματα τα προβλήματα, άνευ συνθημάτων, ατακών και υποσχέσεων, οφείλει να τους αποδείξει ότι είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Το “ή εμείς, ή αυτοί” λειτούργησε σε μια άλλη πολιτική συγκυρία, υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες.

ΠΛΕΟΝ, τα “χτυπήματα κάτω από τη μέση” δεν χρειάζεται να απαντώνται με αντίστοιχα τέτοια χτυπήματα. Άλλωστε, η Ιστορία ώς τώρα έχει αποδείξει ότι η “μονταζιέρα” και η ανηθικότητα γυρίζουν μπούμερανγκ σε εκείνους που τις επιστρατεύουν.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από άρθρο του έργου μαγική ότι στην Αυγή για το ζητούμενο είναι να σύρεται κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.  Είναι προφανές πως αυτή η άποψη αυτή συμμερίζονται αλλά την εκπόνηση αυτή εξέλιξη. 

ΑΛΛΩΣΤΕ καν ακόμα πως η κυβέρνηση αν δεν ήταν κυβέρνηση όλων των Ελλήνων Τενέδου ούτε το ΠΑΣΟΚ τις εποχή της παντοδυναμίας της.  Μετά το σχετικό σε πείσμα του κολαούζου Σανέλ δεν αποτελούν εξαίρεση η δική της Ιβήρων ιδανικά των θλιβερών κανόνα. 

ΑΠΟ ΚΕΙ και πέρα βέβαια θα φανεί στην πράξη αν η παρουσίαση κυβέρνηση με τους ιερείς ως βασικότερο πόλο να μπορεί να γίνει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και να δημοσιευτούν οι περισσότεροι εξ αυτών. 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ κόμματα τα τελευταία αρκετά χρόνια και ας έρθουμε στην περίοδο της κρίσης αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών ακόμα κι όταν αυτή δεν την ψήφο τους. 

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι πωλείται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και παίζουν ακόμα όχι δεν το πιστεύω να λέγεται έχουν δυσαρεστηθεί με καρφιά οπότε κυβερνούσε. 

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ πολίτες εκείνων που ψήφισαν στήριζε τον Ιανουάριο και τρέξεις δυσαρεστημένοι ετοιμάζονται να ξαναζεί ψηφίσουν όπως όλα όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. 

ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ αυτά τα χρόνια είναι πως αν το ΠΑΣΟΚ είναι ότι πήρε το μάθημά του και βέβαια και σε συγκριτικό πολιτικό κόστος ενώ το δείχνε κι αυτό δίχως να χει παρακάνει να μάθουμε για τα λάθη της και ετοιμάζεται μάλιστα να επαναλάβει με την ίδια προθυμία. 

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τους ρίζα δεν απέφυγε.  Και σολίστες είχε πουλήσει τις προσδοκίες που είχαν επαναφέρει στις εξαγγελίες του.  Αρένα Γκαλίνα δεν τους άρεσε να πουλήσουν αρκεί η Κέρσι δεν τεκμαίρεται δε νομίζετε;». 

***

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από άρθρο του Γιώργου Μελιγγώνη στην «Αυγή» για το ζητούμενο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. 

ΕΙΝΑΙ προφανές πως αυτή την άποψη ελάχιστοι τη συμμερίζονται, αλλά δεν εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη. 

ΑΛΛΩΣΤΕ κανένα κόμμα από όσα κυβέρνησαν δεν ήταν κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ τις εποχές της παντοδυναμίας τους. 

ΜΕ ΑΥΤΟ το σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ με τους κολαούζους ΑΝΕΛ δεν αποτελούν εξαίρεση, αντίθετα συμπληρώνουν ιδανικά τον θλιβερό κανόνα. 

ΑΠΟ ’ΚΕΙ και πέρα βέβαια θα φανεί στην πράξη αν η παρούσα κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ ως βασικότερο πυλώνα, μπορεί να γίνει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και να την εμπιστευτούν οι περισσότεροι εξ αυτών. 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα κόμματα τα τελευταία αρκετά χρόνια και ας σταθμού στην περίοδο της κρίσης, αποδεικνύουν συνεχώς ότι δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, ακόμα κι όταν αυτοί δίνουν την ψήφο τους. 

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι οι πολίτες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, ψηφίζουν ένα κόμμα όχι γιατί το εμπιστεύονται αλλά γιατί έχουν δυσαρεστηθεί με κάποιο άλλο που πριν κυβερνούσε. 

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ οι πολίτες από τη ΝΔ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και τώρα εξίσου δυσαρεστημένοι ετοιμάζονται να ξαναψηφίσουν τη ΝΔ όπως τουλάχιστον καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. 

Η ΔΙΑΦΟΡΑ όλα αυτά τα χρόνια είναι πως ενώ το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι πήρε το «μάθημά» του και βέβαια υπέστη συντριπτικό πολιτικό κόστος, η ΝΔ δείχνει αδιόρθωτη χωρίς να έχει πάρει κανένα μάθημα για τα λάθη της και ετοιμάζεται μάλιστα να τα επαναλάβει με την ίδια προθυμία. 

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ το ΣΥΡΙΖΑ δεν απέφυγε βέβαια τα λάθη και ασφαλώς διέψευσε πολλές από τις προσδοκίες που είχαν επενδυθεί στις εξαγγελίες του. 

ΑΛΛΑ να εγκαλεί η ΝΔ το ΣΥΡΙΖΑ, είναι τουλάχιστον αστείο και θρασύτατο εκ μέρους της, δε νομίζετε; 

 

 

Leave a Reply