ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

0

 

 


 

 

Η Μεσσηνία, εξακολουθεί να κρατά τα «σκήπτρα»

της ανάπτυξης με την ιδιαίτερη δυναμική της!
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ στην δυνατότητα προσβασιμότητας σε όλους, με έμφαση βέβαια στη δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων που βιώνουν μια κάποια μορφή αναπηρίας ή δυσχέρειας στην κίνηση, είναι η σημερινή παγκόσμια ημέρα τουρισμού.
Στην Ελλάδα, ο τουρισμός, αποτελεί βαριά βιομηχανία, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα και από τη δυναμική που αναπτύσσεται σε αρκετούς νομούς με κυρίαρχο αυτόν της Μεσσηνίας, όπου η επισημότητα ξένων κυρίως είναι καταγράφεται διαρκώς αυξανόμενη.
Η παγκόσμια ημέρα τουρισμού καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού να τιμάται σήμερα, το 1970. Κύριος στόχος του, είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

Στα στοιχεία που καταγράφονται παγκοσμίως και αναφέρονται στη δυναμική που αναπτύσσει ο τουρισμός παγκοσμίως, στέκονται ιδιαίτερα στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας, οι υπεύθυνοι του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος και Ανδρέας Ζαγάκος.

« Η τουριστική δραστηριότητα, έχει βιώσει μια αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Από τα μόλις 25 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες  του 1950, έχουμε φθάσει σήμερα στον αριθμό των 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ταξιδεύουν κάθε χρόνο.

Ο τουρισμός αποτελεί για τη χώρα μας – αλλά και για τη Μεσσηνία – τον σημαντικότερο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής συνοχής, συμβάλλοντας άνω του 20% στο Α.Ε.Π και δημιουργώντας 1.000.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, προσφέροντας μ’ αυτό τον τρόπο σημαντικότατη στήριξη και ευκαιρίες στις προσπάθειες εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση», αναφέρουν οι κ. Ανδριανόπουλος και Ζαγάκος.

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ

«ΑΝΤΕΞΕ» ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΣΤΑΘΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Ο τουρισμός αναγνωρίζεται διεθνώς ως η μεγαλύτερη «βιομηχανία», με διαρκώς αυξανόμενο ρόλο και επίδραση στην οικονομική και κοινωνική ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ιδιαίτερα, η οικονομική του, σημασία συνίσταται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην πραγματοποίηση επενδύσεων για ανάπτυξη υποδομών (τουριστικών και μη), στη συμμετοχή της τουριστικής παραγωγής στο Α.Ε.Π. και στη συνεισφορά της τουριστικής δραστηριότητας στους εθνικούς φόρους.  Η συμβολή του όμως, ξεπερνάει την ίδια την καθαρά οικονομική του διάσταση, μιας κι ο τουρισμός αποτελεί  ένα τεράστιο τμήμα στην καθημερινότητα πολλών, όντας ταυτόχρονα πολιτισμός κι εκπαίδευση, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάδοση των ιδεών, των επιστημών και των τεχνών. «Ο φετινός εορτασμός, βρίσκει την περιοχή μας στο τέλος μιας δύσκολης και εξαντλητικής τουριστικής περιόδου για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του τομέα. Σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται επιτυχημένη, μιας και καταφέραμε να αντέξουμε στα προβλήματα που δημιουργεί το ασταθές πολιτικό κι οικονομικό κλίμα κι οι ελλείψεις νέων ιδιωτικών επενδύσεων», επισημάνουν αναφορικά με τη Μεσσηνία, οι υπεύθυνοι του σχολείου τουρισμού.

«Για τη Μεσσηνία, ο δρόμος της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, της ανάπτυξης που βασίζεται κι αναδεικνύει την απίστευτη ποικιλομορφία και το φυσικό κάλλος της περιοχής, τον πολιτισμικό της πλούτο και τις τοπικές παραδόσεις, φαντάζει κατά τη γνώμη μας, μονόδρομος.  Με πυλώνα το κύριο «προϊόν» μας, τον ήλιο και τη θάλασσα,  που διαχρονικά συγκινούν τις κύριες αγορές μας, είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε το ειδικότερο ενδιαφέρον και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για την ανάπτυξη συμπληρωματικών (εναλλακτικών) μορφών τουρισμού, όπως συνεδριακού, γαστρονομικού, θαλάσσιου, τουρισμού υγείας, πολιτιστικού, θρησκευτικού, του  τουρισμού περιπέτειας κ.α. Σε έναν τέτοιο τουρισμό θα πρέπει να επενδύσουμε, έναν τουρισμό, ο οποίος ακολουθεί το μέτρο και το σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους».

ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ

«Παραδείγματα επιτυχημένων καλών πρακτικών κι υγιούς επιχειρηματικότητας, υπάρχουν και στην περιοχή μας. Όλοι μας, έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση… Θα πρέπει άμεσα, με σύνεση αλλά και φαντασία, με ενθουσιασμό αλλά κι επιστημονική επάρκεια, να σχεδιάσουμε όλα εκείνα τα επόμενα βήματα, που θα επιτρέψουν την συμπόρευση της τουριστικής ανάπτυξης  και οικονομικής ευημερίας, με την προστασία κι ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την βελτίωση της ποιότητος ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ίσως είναι μοναδική ευκαιρία, οι υγιείς δυνάμεις του τουριστικού κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Μεσσηνία  – από όποια μεριά κι αν προέρχονται – στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας στρατηγικής αναβάθμισης, να εστιάσουν στην πολυθρύλητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και στην προσέλκυση υψηλότερης αξίας τουριστικού κοινού, στην αύξηση του μέσου εσόδου ανά επισκέπτη και στο άνοιγμα του νομού σε νέες αγορές», δηλώνουν οι κ. Ανδριανόπουλος και Ζαγάκος, οι οποίοι με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα, καλούν σε συστράτευση όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, ώστε να ξεκινήσουν όλοι μαζί να δημιουργούν την εικόνα που αξίζει ο τόπος μας, η οποία θα αποτελέσει και το κυρίαρχο συγκριτικό πλεονέκτημα.

 

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

 

Leave a Reply