ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ» ΣΤΑ… ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

0

 

 


 


Αρκετά και στη Μεσσηνία τα κρούσματα με  
8 μεταδοτικά μέχρι τον προηγούμενο μήνα
ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
· ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΦΩΤΙΑ

 

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

 

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ είναι η αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, από το 2011 και μετά οπότε και η ύφεση στην Ελλάδα εδραιώθηκε, στα κρούσματα της φυματίωσης.
Η φυματίωση αποτελεί λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος από τον οξεάντοχο βάκιλο του Koch ή αλλιώς το μυκοβακτηρίδιο της M. Tuberculosis και μεταδίδεται με την εισπνοή σταγονιδίων από το βήχα ή φτέρνισμα πασχόντων. Σύμφωνα με τους επίσημους επιστημονικούς φορείς της χώρας, η αύξηση της επίπτωσής της τα τελευταία χρόνια αφορά τόσο στους μετανάστες, αξίζει να σημειωθεί πως η μετακίνηση πληθυσμών ευθύνεται για αύξηση της επίπτωσης της φυματίωσης από 5% – 30%, όσο επίσης και στο χαμηλό βιοτικό επίπεδο πολλών Ελλήνων, αλλά και στην αντοχή στα αντιφυματικά φάρμακα.
Η εξέλιξη της λοίμωξης ευνοείται από τον υποσιτισμό, τον σακχαρώδη διαβήτη, τη χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών, καθώς και τη γενική καχεξία. Τα συμπτώματα της φυματίωσης μπορεί να ποικίλουν. Κάποια από τα συχνότερα είναι ο βήχας, τα αιματηρά πτύελα, η  κακουχία, εύκολη κόπωση, μικρή απώλεια βάρους, η νυχτερινή εφίδρωση, ο χαμηλός απογευματινός πυρετός και ο πλευριτικός πόνος.
Στις μέρες μας ευτυχώς υπάρχει θεραπεία, αν και δύσκολη και είναι ελάχιστοι σε σχέση με το παρελθόν αυτοί που πεθαίνουν.

Για την ενημέρωση, αλλά και πρόληψη της σοβαρότατης νόσου, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την ιατρική εταιρεία Μεσσηνίας διοργανώνει στις 6:30 το απόγευμα του Σαββάτου, μια μεγάλη εκδήλωση παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων  στο αμφιθέατρο του εργατικού κέντρου της Καλαμάτας.
Η ιδέα, όπως επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πνευμονολόγος και συντονιστής της εκδήλωσης Παντελής Αβαρλής,  γεννήθηκε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Πνευμονολογίας πέρυσι τον Νοέμβριο. «Εκεί αναδείχτηκε ότι η νόσος επανακάμπτει και η ανάγκη ενημέρωσης των υγειονομικών αλλά και του κοινού για το τι πρέπει να κάνει, τι μέτρα πρέπει να πάρει, τι πρέπει και τι όχι να φοβάται είναι μεγάλη είπε ο κ. Αβαρλής, ο οποίος σε όλους τους τόνους εξήγησε πως η έξαρση δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την εισροή μεταναστών. «Είναι μια νόσος σε έξαρση η οποία πολλές φορές προέρχεται από Έλληνες. Είχαμε άλλωστε πρόσφατα  δυο περιστατικά που τρόμαξαν τη δυτική Μεσσηνία, Έλληνες αυτοί. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει συνδεθεί με τις συνθήκες της κρίσης και ειδικά τις συνθήκες υγιεινής που άλλαξαν τα τελευτά χρόνια» εξήγησε ο γνωστός πνευμονολόγος. «Υπάρχει κόσμος που δεν έχει να φάει που δεν έχει θέρμανση, που άφησε τα σπίτια του και ζει σε φθηνότερα και όχι σε τόσο καλή κατάσταση ή σε σημεία, όπου οι συνθήκες είναι δύσκολες. Υπάρχει κόσμος που δεν παέι έγκαιρα στον γιατρό, άρα το ένα περιστατικό μπορεί να προκαλέσει κι άλλα, μέχρι να λάβει κανείς αγωγή» δήλωσε ο κ. Αβαρλής.

Στο μείζον ζήτημα που ακούει στο όνομα «εμβολιασμοί» αναφέρθηκε η πνευμονολόγος – φυματιολόγος Μαρία Τσόπελα, η οποία θα δώσει όλες τις διαστάσεις του θέματος στη διάρκεια της σημαντικής αυτής εκδήλωσης. «Ο εμβολιασμός ο οποίος φέτος καταργήθηκε, έχει δείξει τη δύναμή του σε συγκεκριμένες ηλικίες. Τα νεογνά και τα παιδιά έως δύο ετών, τα οποία μαζί με τους ηλικιωμένους είναι και  επικίνδυνη ομάδα για τη φυματίωση, ύστερα, περνάμε σε μια πιο «χρυσή περίοδο» καθώς τα μεγαλύτερα παιδιά φέρονται να μην κινδυνεύουν τόσο πολύ» δήλωσε η κα Τσόπελα και συνέχισε. «Άρα, στην ηλικία που γινόταν το εμβόλιο, η προστασία δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε, ενώ αντίθετα χάναμε ένα χρήσιμο όπλο, αυτό της μαντού που μας δείχνει ότι όντως έχουν έρθει σε επαφή με το μυκοβακτιρίδιο και το πως θα ενεργούσαμε από ‘κει και στο εξής».
Στη νόσο που ταλαιπωρεί αιώνες την ανθρωπότητα, στάθηκε η πνευμονολόγος – φυματιολόγος Αρετή Ξυφτέρη. «Το μυκοβκτηρίδιο  της φυματίωσης, το γνωρίζουμε από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμη. Το μικρόβιο αυτό, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται σε δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος, να αντέχει για πάρα πολύ καιρό, ενώ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάνουν τη νόσο να εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα για αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να το διαγνώσουμε εγκαίρως και η θεραπεία του να διαρκεί μήνες. Είναι μια νόσος που εύκολα μπορεί να μας ξεφύγει στη διάγνωση και θέλει και μια ειδική θεραπεία και παρακολούθηση για πολύ καιρό.

Υπάρχουν εκατομμύρια ανθρώπων που είναι μολυσμένοι, πάρα πολλοί που νοσούν και το κακό είναι ότι το μικρόβιο γίνεται ανθεκτικό στα φάρμακα, αν η θεραπεία δεν γίνεται καλά» εξήγησε η κα Ξυφτέρη.

Στο δύσκολο μικρόβιο που ζει μόνο 5 λεπτά στο ηλιακό φως, ενώ είναι ανθεκτικό στα σκοτάδια και την υγρασία, όπου μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια, αναφέρθηκε μιλώντας για την φαρμακευτική του αντιμετώπιση η πνευμονολόγος – φυματιολόγος Βασιλική Κουλουμέντα. «Έχουμε τη χαρά να έχουμε φάρμακα και να πιστεύουμε στην θεραπεύουμε, όμως σε όλα αυτά πρέπει να δώσουμε πληροφορίες στον κόσμο για το εάν η φυματίωση είναι τελικά ταμπού, είναι στίγμα ή μπορεί να κάνουμε κάποια πράγματα ώστε να μη τη μεταδώσουμε. Ο φόβος, ότι έχω φυματίωση και ο περιπτεράς πρέπει να κάνει μαντού επειδή πήρε κάποιος μια φορά τσιγάρα, πρέπει να σταματήσει» δήλωσε με νόημα η κα Κουλουμέντα η οποία στην ομιλία της θα αναπτύξει το  τεράστιο θέμα των μέτρων προφύλαξης, της ατομικής προστασίας και του ελέγχου που αποτελούν άλλωστε, μονόδρομο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει σε συνεργασία με τη νέα κινηματογραφική λέσχη Καλαμάτας η προβολή της ταινίας της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας «Πνοή Ζωής». «Θελήσαμε όχι μόνο να σταθούμε σε καταθλιπτικές ομιλίες, αλλά για πρώτη φορά να προβληθεί και το ντοκιμαντέρ που έχει χρηματοδοτηθεί από την πανεπιστημιακή πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» δήλωσε ο Παντελής Αβαρλής ενώ παρούσα ήταν και η εκπρόσωπος της Λέσχης, Αναστασία Λιόκουρα. «Στα 4 χρόνια πορείας της η Λέσχη στηρίζει τη συνεργασία με άλλους φορείς, πίσω από κάθε θέμα, υπάρχει μια ταινία, θέλουμε να πετύχει» δήλωσε η κα Λιόκουρα.

 

 

92 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply