ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί Τουρισμού λόγω Παγκόσμιας Ημέρας

0

 

 


αλλα λογια

%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82Του  Θανάση  Παντέ 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Τουρισμού η 27η Σεπτεμβρίου και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το μήνυμα των ΑΝ.ΖΑ. από το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας. 

ΟΛΑ ΚΑΛΑ όλα αυτά τα περί πρωτοπορίας της Μεσσηνίας στον τουρισμό θα μπορούσαν να λείπουν γιατί απλούστατα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και όσοι επικαλούνται είναι εθελοτυφλούντες. 

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ παρεξηγηθώ, τα περί πρωτοπορίας δεν τα λένε οι ΑΝ.ΖΑ. αλλά τα αναφέρει η φίλη μου Γεωργία Αναγνωστόπουλου που έκανε το σχετικό ρεπορτάζ στο προχθεσινό φύλλο της «ΦΩΝΗΣ», με καλή πρόθεση βέβαια αλλά προφανώς δεν αρκούν οι καλές προθέσεις όπως καταλαβαίνετε. 

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ δεν βρίσκεται ακόμα στην πρωτοπορία της τουριστικής ανάπτυξης παρά τα αξιόλογα βήματα που ήδη έχουν γίνει, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό τα οποία ωστόσο χρειάζεται να ενταθούν για να βρεθούμε κάποια στιγμή στην ευχάριστη θέση να μιλήσουμε για πρωτοπορία. 

ΕΚΤΟΣ βέβαια κι αν θεωρείται πρωτοπορία ότι κατάφερε τελικά ο νόμος Μεσσηνίας να ξεφύγει πια από το τέλμα στο οποίο βρισκόταν επί σειρά ετών και αυτό όντως ισχύει από την εποχή της Costa Navarino και μετά. 

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ωστόσο μια Costa Navarino για να έρθει η άνοιξη στον τουριστικό τομέα όσο καθοριστική και αν είναι η συμβολή της στη διεθνή προβολή του νόμου στον παγκόσμιο τουριστικό χαρτί. 

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την Costa Navarino, άλλωστε δε γίνεται κιόλας. 

ΟΣΟΙ το έχουν καταλάβει και ευτυχώς γίνονται ολοένα περισσότεροι, έχουν ήδη ξεκινήσει σημαντικές δράσεις συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στη δημιουργία καλύτερου τουριστικού γίγνεσθαι της περιοχής. 

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Τουρισμού που θεωρείται Ημέρα Γιορτής για τον Τουρισμό, αφού σηματοδοτεί κάθε χρόνο και τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου στην Καλαμάτα γιορτάστηκε με τρεις δράσεις που έγιναν με την πρωτοβουλία ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τον τουρισμό και προσπαθούν χωρίς τους «φερετζέδες» του οποιουδήποτε αυτοδιοικητικού ή κρατικού φορέα. 

Η ΜΙΑ δράση έγινε στο ουζερί του Χρυσομάλλη, μεσημέρι της Τρίτης, όπου ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους τουριστικούς προορισμούς. 

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ νωρίς το απόγευμα η δραστήρια ομάδα Πάμε Βόλτα πραγματοποίησε ξενάγηση πέριξ του Κάστρου και στους Αγίους Αποστόλους ενώ το βράδυ «στο κύμα» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Τι τουρισμό θέλουμε;» και εισηγητή τον Ηλία Μπιτσάνη. 

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ που ακολούθησε ήταν γόνιμη γιατί ανέδειξε τον προβληματισμό που υπάρχει για το είδος του τουρισμού που θέλουμε στην Καλαμάτα. 

ΓΙΑΤΙ αυτός ο προβληματισμός ασφαλώς υπάρχει και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει βρει τις απαντήσεις που απαιτούνται. 

ΟΠΩΣ επίσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η πόλη και οι κατοικούντες σε αυτήν ενδιαφέρονται στη μεγάλη τους πλειοψηφία για το διορισμό, εξαιρουμένων βέβαια όσων ασχολούνται ή επιθυμούν ν’ ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτόν. 

ΔΕΝ αμφισβητούνται βέβαια οι τεράστιες δυνατότητες που η περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα διαθέτει, αλλά με το να μην αμφισβητούνται μέχρι την αξιοποίησή τους η απόσταση είναι μεγάλη. 

ΚΑΙ η απόσταση αυτή δεν καλύπτεται χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις που θα οδηγούν σε αποτελεσματικές δράσεις. 

ΕΙΜΑΣΤΕ ακόμα στην αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας και συν τοις άλλοις χρειάζεται να αποφύγουμε και τα λάθη του παρελθόντος. 

ΔΕΝ ΠΑΥΟΥΜΕ πάντως σε καμία περίπτωση να είμαστε αισιόδοξοι.

 Η ΑΡΧΗ έχει ήδη γίνει.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε.

 

 

Leave a Reply