ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το «μενού» Τραμπ και ο Μεσσήνιος Πήτερ

0

 

 


 

επισημανσεις

 

%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82Του Θανάση  Παντέ

«ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ο Ντόναλντ Τραμπ ως φαινόμενο χωρίς το Ιντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Η απάντηση είναι «όχι». Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δεν θα είχε αντέξει να φθάσει καν στο σημείο να διεκδικεί το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

ΟΙ ΑΣΤΗΡΙΚΤΕΣ θεωρίες συνωμοσίας στις οποίες καταφεύγει, η παραποίηση των πραγματικών δεδομένων και οι συνεχείς παλινωδίες του θα τον είχαν ρίξει νοκ άουτ.

ΜΕΓΑΛΟ κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας δεν ενδιαφέρεται, πάντως, για το αν λέει ψέματα ή όχι. Γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους New York Times, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και καταβροχθίζει ό,τι αφιλτράριστο και εντυπωσιακό διαβάζει στο Διαδίκτυο.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, για παράδειγμα, έχει ανακάμψει στις ΗΠΑ κατά εντυπωσιακό τρόπο μετά την κρίση του 2008. Κανείς όμως από τους ψηφοφόρους του Τραμπ δεν το πιστεύει.

ΟΙ «ΘΥΜΩΜΕΝΟΙ λευκοί ψηφοφόροι» έχουν βρει φωνή προκειμένου να εκφράσουν την οργή τους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΖΟΥΝ σε έναν δικό τους «κόσμο» και είναι εξαιρετικά δύσκολο να επικοινωνήσει κανείς μαζί τους εφόσον δεν χρησιμοποιεί θεωρίες συνωμοσίας ή ωμό λαϊκιστικό λόγο.

Ο ΤΡΑΜΠ μάλλον δεν θα εκλεγεί. Η δημογραφική σύνθεση της Αμερικής έχει αλλάξει και αυτό ευνοεί τη Χίλαρι Κλίντον. Ακόμη και αν ο Τραμπ κέρδιζε την πλειοψηφία των λευκών ψηφοφόρων, δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΟΜΩΣ, το «φαινόμενο Τραμπ» είναι εδώ. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα εξηγήσει το φαινόμενο της ανόδου αντισυστημικών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία και αλλού, και μέσα από το Διαδίκτυο, σαν ένα γεγονός που έσπασε τη γραμμική εξέλιξη της Ιστορίας.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, για παράδειγμα, η κρίση και το μνημόνιο συνέπεσαν με την άνθηση του Διαδικτύου και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του δημόσιου διαλόγου.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, είμαστε ένας λαός που λατρεύει τις θεωρίες συνωμοσίας και θέλει πάντοτε να νομίζει ότι ξέρει κάτι που του κρύβουν «κάποιοι»…, οπότε «ήλθε κι έδεσε».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ δεν προσφέρεται, προφανώς, για μονοδιάστατες ερμηνείες. Ναι, το παγκόσμιο αντισυστημικό τσουνάμι έχει δυναμώσει λόγω των μεγάλων ανισοτήτων και της αίσθησης της μεσαίας τάξης της Δύσης ότι δεν έχει πια ούτε τη σιγουριά της ασφάλειας ούτε μία προοπτική βελτίωσης του τρόπου ζωής της.

ΕΧΟΥΜΕ μπει σε μία νέα περίοδο της πολιτικής. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Αλλά ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, θα περάσουμε μια φάση όπου «Τραμπ» θα εμφανίζονται με συχνότητα και βιαιότητα σε πολλές δυτικές Δημοκρατίες».

***

ΑΠΟ τον Αλέξη Παπαχελά τα προηγηθέντα, διευθυντή της «Καθημερινής» και επί σειρά ετών ανταποκριτή στις ΗΠΑ, άρα γνώστη της αμερικανικής πραγματικότητας τόσο καλά όσο τουλάχιστον θέλει να δείξει το άρθρο του. 

Ο ΤΡΑΜΠ λοιπόν καλπάζει (ως μουλάρι και όχι ως άλογο) προς την προεδρία των ΗΠΑ και πολλοί έχουν αρχίσει ήδη να ανησυχούν, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στις άλλες χώρες αφού πολλά θα εξαρτηθούν διεθνώς από το ποιος θα είναι πρόεδρος στη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη, άρα και πλανητάρχης! 

Ο ΠΗΤΕΡ πάντως ο Μεσσήνιος, που έκανε λεφτά «στο Αμέρικα» και βρέθηκε για διακοπές «στο Ελλάντα» το φετινό καλοκαίρι, με το που γνωριστήκαμε έσπευσε να μου δηλώσει πως είναι με τον Τραμπ για να αλλάξει επιτέλους κάτι στην Αμερική, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. 

Ο ΠΙΤΕΡ που βρίσκεται ήδη στην 8η δεκαετία της ζωής του αλλά κρατιέται πολύ καλά, δηλώνει πως έχει ψηφίσει και άλλους πολιτικούς για προέδρου, μεταξύ αυτών και τον Δουκάκη  το 1988, αλλά εδώ και πολλά χρόνια είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και θεωρεί ως καταλληλότερο τον Τράμπ. 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ βέβαια ο μόνος που σκέφτεται έτσι και δυστυχώς δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση κι ας ανήκει σε μια υπολογίσιμη πλειοψηφία που καταπίνει «αμάσητα» ό,τι της δίνουν κυρίως μέσω του δικτύου. 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ζούμε σε μια εποχή όπου το διαδίκτυο έχει καθοριστικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και οι μάζες δέχονται άκριτα και αφιλτράριστα ό,τι διαδικτυακό τους σερβίρουν. 

ΕΤΣΙ σερβιρίστηκε και το «μενού Τραμπ» και πλέον ο κίνδυνος της δυσπεψίας από την κακοφαγία είναι ορατός με περαιτέρω επιπλοκές διόλου αμελητέες. 

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ τι θα συμβεί αν εκλεγεί ο Τραμπ, όσες ασφαλιστικές δικλίδες και αν έχει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. 

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Τραμπ φαίνεται ότι θα είναι πολύ χειρότερη από την αντίστοιχη του Μπους στη φρικαλέα οκταετή του θητεία. Ιδωμεν.

 

Leave a Reply