ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

 

 


 

Συνεδρίαση για την κατάσταση και τα προβλήματα

του Συνεταιριστικού Κινήματος στην Ελλάδα

“ΣΩΣΙΒΙΟ” ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ “ΝΕΑΣ”

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ     σήμερα  στις 10.30 π.μ. η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), στα γραφεία της ΣΕΚΕ Α.Ε. (Ακαδημίας και Γενναδίου 8, 4ος  όροφος, Αθήνα) προκειμένου να συζητηθούν τα εξής θέματα:

  1. Η κατάσταση του συνεταιριστικού Κινήματος στην Ελλάδα. προβλήματα, δράσεις στήριξης και προοπτικές
  2. Εγγραφή νέων μελών
  3. Επικοινωνία με μέλη για θέματα που αφορούν στις οικονομικές καταστάσεις τους και τον αριθμό των εκπροσώπων τους στην πρώτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου
  4. Απόφαση για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για την κατάθεση των εισφορών για την εγγραφή των μελών στον Σύνδεσμο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ  ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο συνεταιριστικό κίνημα μοιάζει με καζάνι που βράζει, καθώς με τη συγκρότηση του Συνδέσμου, διαφώνησαν συνεταιριστικές οργανώσεις, που πρόσκειντο στην πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ.  Μάλιστα προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα συγκροτώντας νέο φορέα, θέλοντας να διατηρήσουν τα “κεκτημένα” της ΠΑΣΕΓΕΣ. 

Έτσι οι εξελίξεις φαίνεται ότι θα είναι ραγδαίες, καθώς στην υπόθεση συνεταιριστικού κινήματος φαίνεται να υπεισέρχονται κομματικές λογικές του παρελθόντος που θέλουν τη διατήρηση του χειραγωγημένου παλιού συνεταιριστικού κινήματος.  Έτσι, υπάρχει κόντρα προς το νέο Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), πρόεδρος της Προσωρινής Επιτροπής του οποίου είναι ο Αλέξανδρος Κοντός (φωτό), πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Καραμανλή.  Φαίνεται ότι στη ΝΔ υπάρχουν δυνάμεις που αντιμάχονται τη μετεξέλιξη του συνεταιριστικού κινήματος, επιθυμώντας τη συνέχιση με παραλλαγές των παλιών δομών που οδήγησαν το συνεταιριστικό κίνημα στην ανυποληψία και τη χρεοκοπία. 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ

ΤΟΝ Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

Την κατάσταση που επικρατεί περιγράφει σε αδρές γραμμές η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης σε ανοιχτή επιστολή της προς τους Ελληνες συνεταιριστές. Ιδού:

“Αγαπητέ Φίλε Συνεταιριστή,

Όπως γνωρίζεις, τους τελευταίους μήνες γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια συγκρότησης ενός ενιαίου και δυναμικού νέου φορέα εκπροσώπησης όλων των υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων της χώρας, ικανού να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το κενό από τη μη ύπαρξη μιας τέτοιας εκπροσώπησης όχι μόνο είναι έντονο, αλλά αφήνει το συνεταιριστικό και αγροτικό χώρο στην τύχη του, έρμαιο αποφάσεων και εξελίξεων που τον οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση.

Για τον λόγο αυτό, μετά την πλήρη και ουσιαστική απαξίωση της ΠΑΣΕΓΕΣ που πλέον έχει τεθεί οριστικά στο παρελθόν, αναλάβαμε άμεσα δράση και κινηθήκαμε συναινετικά και υπεύθυνα προκειμένου ο στόχος του νέου ισχυρού φορέα να γίνει πράξη.

Για να επιτύχει το εγχείρημα αυτό υπήρχε μόνο ένας δρόμος:

Να ξεπεράσουμε το χθες, να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να μπούμε όλοι μαζί στη “μάχη” για να κάνει τη φωνή του συνεταιριστικού Κινήματος  δυνατή ισχυρή και υπολογίσιμη.

Στην τελική συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στις 29 Αυγούστου, στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα, μετά από μεγάλη προσπάθεια και αμοιβαίες υποχωρήσεις πετύχαμε σύγκλιση απόψεων και πήραμε την τελική απόφαση για τη συγκρότηση του νέου φορέα, η οποία επικυρώθηκε ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΟΛΩΝ και αναμνηστικές φωτογραφίες που αποτύπωναν μία ιστορική στιγμή για το συνεταιριστικό Κίνημα!

Δυστυχώς, παρά την αναγκαία σύγκλιση που καταφέραμε να πετύχουμε και την οποία ανακοινώσαμε επισήμως εισπράττοντας θερμή υποδοχή από το σύνολο του συνεταιριστικού χώρου, εκ των υστέρων μια μειοψηφία των συμμετεχόντων αθέτησαν την υπογραφή τους και επέλεξαν να ταυτιστούν με την “ΠΑΣΕΓΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ” και όχι με το νέο φορέα, που είναι ο μόνος ικανός να διασφαλίσει το αύριο του συνεταιριστικού κινήματος.

Οι λόγοι, που επικαλέστηκαν για να προκαλέσουν ρήξη και να διαφοροποιηθούν, δε θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από κανέναν λογικά σκεπτόμενο συνεταιριστή, αφού στην ουσία απαίτησαν η εγγραφή των μελών  στο νέο φορέα να μη διαταράξει την παραμονή τους στην παλιά ΠΑΣΕΓΕΣ, για τη διάσωση της οποίας είναι προφανές ότι αναζητούν “σωσίβιο”.

Δηλαδή, ζήτησαν να κρατηθεί το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας εγκλωβισμένο στις δικαστικές εκκρεμότητες της παλιάς ΠΑΣΕΓΕΣ, απαίτηση η οποία φυσικά δεν έγινε αποδεκτή! Όλα τα υπόλοιπα είναι προσχηματικά!

Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθούν ορισμένοι πως είμαστε αποφασισμένοι να μην  επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη για την απαξίωση της ΠΑΣΕΓΕΣ να δυναμιτίσουν και τη δημιουργία του νέου φορέα!

Φίλε Συνεταιριστή,

Σήμερα πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε με το ΧΘΕΣ και να προχωρήσουμε συλλογικά μπροστά, με ουσιαστικό διάλογο γύρω από τα πραγματικά προβλήματα που μας αφορούν.

Οι καιροί δεν αφήνουν περιθώρια καθυστερήσεων, ούτε συζητήσεων που αναλώνονται στο πως ο καθένας μας θα τακτοποιήσει τις προσωπικές του εκκρεμότητες.

Σε καλούμε να συμμετάσχεις στην προσπάθειά μας για την πραγματική στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος!

Να αφήσουμε τη “Νέα – Παλιά ΠΑΣΕΓΕΣ” και εκείνους που επιλέγουν να προασπίσουν πρόσωπα και ΟΧΙ ΙΔΕΕΣ να πορευτούν στον μοναχικό δρόμο που επέλεξαν, και εμείς  να αναλάβουμε όλοι μαζί την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ που βάζει θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον.

Ας ενωθούμε όλοι μαζί, παλιοί και νέοι συνεταιριστές για να ισχυροποιήσουμε τη φωνή μας, για να γίνουμε ξανά υπολογίσιμη δύναμη στην ελληνική κοινωνία!”.

 

64 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply