ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελληνικότητα, προσφυγικό και άλλα

0

 

 


επισημανσεις

 

%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82Θανάσης Παντές

ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΥΝ τέρατα στο διάβα της ζωής μας και όσο κι αν προσπαθούμε να τα αποφύγουμε δεν τα καταφέρνουμε σχεδόν ποτέ. 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ είναι ένα από αυτά και δεν είναι από τα πλέον συμπαθή, αν λάβουμε υπόψη μας τα πολλαπλά προσωπεία που παρουσιάζει ως εκδοχές επιβεβαίωσης της. 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ αναγκάζεται να συνυπάρξει με το τέρας του εθνικισμού κάτω από τον ευρύχωρο μανδύα του πατριωτισμού που σε πολλές περιπτώσεις πλέον είναι στενάχωρος και ενοχλητικός. 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου εύκολη αυτή συνύπαρξη και η πολύπαθη ελληνικότητα μέσω των συνεχών αλλοιώσεων που έχει υποστεί βλέπει παντού εχθρούς ακόμα και στον καθρέφτη που κοιτάζεται. 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τελικά ότι καλύτερο αυτό που θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δυστυχώς συμβαίνει. 

***

ΚΑΙ ενώ έγραφα για την ελληνικότητα, προέκυψε η εκδήλωση του Σαββάτου στη «Μπουκαδούρα» με θέμα: «Προσφυγικό -Μεταναστευτικό και Ισλάμ». 

ΘΕΜΑ επίκαιρο όπως καταλαβαίνετε, για το οποίο θα μιλήσουν με αφορμή την παρουσίαση δύο βιβλίων του Σταύρου Λυγερού, ο ίδιος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης, γνωστοί και οι δύο στη Μεσσηνία αφού έχουν παραβρεθεί και  σε άλλες ως τώρα εκδηλώσεις, ενώ θα συντονίσει ο Βασίλης Χάντζος. 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ εκδήλωση ασφαλώς, αφού το θέμα «καίει» και είναι από τα πιο άμεσα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε αυτή τη δύσκολη και λόγω κρίσης συγκυρία. 

ΕΝΑ ΘΕΜΑ που δεν περιορίζεται μόνο στην ανθρωπιστική του διάσταση αλλά έχει ήδη πολλαπλές παρενέργειες. 

***

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ θα σουλατσάρει σήμερα κλιμάκιο στελεχών της ΝΔ  και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα δώσει και συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στα νέα τοπικά γραφεία του κόμματος. 

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ με ενδιαφέρον η επίσκεψη (για τους νεοδημοκράτες εννοείται) καθώς πνέει ούριος άνεμος δημοσκοπικός υπέρ της ΝΔ, που φυσικά δεν έχει περάσει απαρατήρητος σε τοπικό επίπεδο που καλώς ή κακώς αυξάνονται εκείνοι που πιστεύουν ότι θα τους σώσει ο Κυριακός. 

ΕΙΝΑΙ βέβαια εκείνοι που  είχαν πιστέψει πως θα τους σώσει και ο Αλέξης και πιο πριν ο Αντώνης, ο Γιώργος, ο Κώστας και δε συμμαζεύεται. 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ όλοι αυτοί που ανέφερα  ήδη, δεν θα σώσουν κανένα, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν και αλίμονο σε όσους πίστεψαν και τους πιστεύουν. 

ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ πια πως ό,τι δεν κάνουμε εμείς για μας, δεν θα το κάνει κανένας άλλος. 

***

Η ΦΙΛΤΑΤΗ μου Σίσσυ Τριάντου βρέθηκε την Τετάρτη σε δύο συνεντεύξεις Τύπου με αφορμή τον 1ο Ημιμαραθώνιο Καλαμάτας για τη στήριξη της υποψηφιότητας του Kalamata21 και για την πρωτοβουλία Wheeling2help που αφορά τα ΑμεΑ. 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ δράσεις που θα γίνουν στην Καλαμάτα τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου και μπράβο στη Σίσσυ για τα πλήρη ρεπορτάζ της! 

***

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ η ανησυχία που προκλήθηκε από την σεισμική δόνηση ανοιχτά της Πύλου, αλλά χρειάζεται νηφαλιότητα και όχι κινδυνολογία. 

ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ άλλωστε χρειάζεται έτσι κι αλλιώς να ζούμε, αφού βρισκόμαστε σε σεισμογενή περιοχή. 

ΤΑ ΟΣΑ αναφέρονται στο ρεπορτάζ της Γεωργίας Αναγνωστοπούλου είναι νομίζω αρκούντως κατατοπιστικά. 

***

ΠΕΡΙΜΕΝΩ με ενδιαφέρον το ενδιαφέρον για την Αρχαία Κυπαρισσία, για το οποίο ο Γιάννης Μποζίκας μου έχει ήδη μιλήσει με έντονο ενθουσιασμό. 

ΘΑ ΗΤΑΝ μάλιστα καλή ιδέα θεωρώ να προβληθεί το επόμενο διάστημα και στην Καλαμάτα. 

***

ΥΠΑΙΘΡΙΑ Έκθεση Γλυπτικής στο Elite City Resort με συμμετοχή Μεσσήνιων καλλιτεχνών από αύριο επίσημα και αξίζει να την περιηγηθούν όσοι γίνεται περισσότεροι. 

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ σε κάθε περίπτωση για σημαντική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην προσπάθεια να βρεθεί η τέχνη κοντά σε όσους το επιθυμούν, μακριά από τη συμβατικότητα συγκεκριμένων κλειστών χώρων που λειτουργούν ως εκθεσιακοί.

ΘΑ επανέλθουμε. 

 

Leave a Reply