ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

0

 

 

 


 

Ούτε το επίδομα των 600 ευρώ δεν έχει δώσει

το κράτος σε όσους… έχασαν τα σπίτια τους!

ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΤΑ «ΨΙΧΟΥΛΑ» ΤΩΝ 5,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΤΙΣ ΟΙΔΕ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΕ 62 ΔΗΜΟΥΣ!!!

ΣΤΟ… ΕΛΕΟΣ έχει αφήσει η κυβέρνηση την πληγωμένη Μεσσηνία και ειδικά το δήμο Καλαμάτας, ο οποίος υπέστη σοβαρότατες ζημιές από την κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου, καθώς μετά τις συσκέψεις και τις επισκέψεις με τα… ελικόπτερα, των κυβερνητικών κλιμακίων, δεν έχει εκταμιευθεί μέχρι τώρα, ούτε ένα ευρώ από τα «ψίχουλα» της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν συνολικά στους δήμους όλων των νομών, 62(!!!) συνολικά, που επλήγησαν από τη σφοδρότητα των φαινομένων εκείνης της νύχτας. 

Πολλοί, εστιάζουν προφανώς για ευνόητους δικούς τους λόγους, στην Καλαμάτα, λες και μόνο στον δήμο αυτό έγιναν ζημιές, όμως κανείς, πλην των εκπροσώπων του ίδιου του δήμου δεν διεκδικεί.
23 ημέρες μετά τη φονική κακοκαιρία,  δεν έχουν δοθεί χρήματα ούτε για την αντιμετώπιση των πρώτων βιοτικών αναγκών, το περίφημο δηλαδή επίδομα των 587 ευρώ, πόσο μάλλον, λεφτά για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών.

«Η μεγάλη καθυστέρηση δημιουργεί πολύμορφα προβλήματα και στο επίπεδο της συντήρησης των πολιτών, με την κάλυψη βιοτικών αναγκών, αλλά και στο επίπεδο της κυκλοφορίας και διακίνησης αγαθών, αφού γεφύρια και δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή και εκφράζει την ελπίδα της ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει επιλυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Στην ίδια ανακοίνωση, στέκεται στα 5,5 εκατ. ευρώ που διατίθενται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, στους πληγέντες δήμους. «Πιστεύουμε»,  δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας «ότι θα υπάρξει αξιολόγηση για το επίπεδο των ζημιών και των καταστροφών σε δημοτικές υποδομές και δε θα επαναληφθεί το φαινόμενο, όπως συνέβη με τις πυρκαγιές πριν 9 χρόνια, όταν τα πολλά χρήματα τα έλαβαν δήμοι που δεν ήταν στην ουσία πυρόπληκτοι ή δεν έπαθαν σημαντικές ζημιές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιοχής της Αλαγονίας, η οποία κατακάηκε, χωρίς να υπάρξει στη συνέχεια η αναγκαία από το κράτος υποστήριξη προς την περιοχή», υπενθύμισε με νόημα ο κ. Νίκας.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ «ΜΟΡΕΑ»

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η σύσκεψη στην Αθήνα, στο αρμόδιο υπουργείο, για τις πιθανές ευθύνες του «Μορέα», καθώς ο αυτοκινητόδρομος παρέμεινε για δεύτερη φορά κλειστός, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για την περιμετρική οδό που παραμένει ανοιχτό εργοτάξιο, με τα προβλήματα, κατα πολλούς να έχουν και εκεί «ρίζες». Μάλιστα, ο δήμος, έστειλε  υπόμνημα για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου και τα προβλήματα απορροής των ομβρίων. Ήδη, με τη συνδρομή του στελεχικού δυναμικού της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης είναι έτοιμο ένα πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνάρτηση και με το πλημμυρικό φαινόμενο της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

Το υπόμνημα, εστάλη στους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών Παν. Κουρουμπλή και Χρ. Σπίρτζη, στον υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Αλ. Χαρίτση και στο γενικό γραμματέα Υποδομών Γ. Δέδε, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της σημαντικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για το μείζον αυτό θέμα.

Μια σύσκεψη, στην οποία είναι στραμμένα όλων τα βλέμματα, καθώς θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΜΟΡΕΑ»
Στο ενημερωτικό σημείωμα περιλαμβάνονται τα προβλήματα εντός και εκτός Καλαμάτας και ενδεχόμενοι τρόποι αντιμετώπισης ανά ρέμα αλλά και γενικότερα, φωτογραφικό παράρτημα, καθώς και παράρτημα με αιτήματα φορέων και πολιτών παλιότερα και νέα, σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη διοχέτευση ομβρίων, που αποδίδονται στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου.
Τα αιτήματα αυτά υποβλήθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας και έχουν διαβιβαστεί αρμοδίως στην αρμόδια ειδική υπηρεσία δημοσίων έργων του υπουργείου Υποδομών και στο «Μορέα» για αξιολόγηση, ενώ αναφορά γίνεται στα προβλήματα εκτός Καλαμάτας και τους ενδεχόμενους τρόπους αντιμετώπισης, στον Αντικάλαμο, στη Μικρομάνη στο Αρφαρά και το Πήδημα.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΘΟΥΡΙΑ ΕΩΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο μεταξύ σήμερα, στην κατεύθυνση της οχύρωσης του δήμου, σε ενδεχόμενο πλημμύρας, υπογράφεται στο δημαρχείο, το συμφωνητικό για την υλοποίηση της Α΄φάσης του έργου: «κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών – Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας»,  με προϋπολογισμό 2.952.000 ευρώ. Ανάδοχος αναδείχθηκε σε σχετικό διαγωνισμό η Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ, που προσέφερε έκπτωση 53,50%. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και σχετική απόφαση δέσμευσης και μεταβίβασης της πίστωσης στο Δήμο Καλαμάτας υπεγράφη από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη. «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο για δεκαετίες ζητούσαν οι κάτοικοι της περιοχής, δεδομένου ότι ο παλιός εθνικός δρόμος, δυστυχώς, δεν έχει έργο διαχείρισης ομβρίων, με αποτέλεσμα στην πρώτη νεροποντή να υποφέρουν οι ιδιοκτησίες, ιδίως κατάντη αυτού» δήλωσε ο δήμαρχος και συνέχισε «ακολουθεί η Β΄ φάση του έργου, στο τμήμα από το Νοσοκομείο έως τη διασταύρωση προς Μεσσήνη, στο Ασπρόχωμα, με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ, ένα  έργο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μαζί με εκείνο του συλλεκτήρα αγωγών ομβρίων στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, δηλαδή από το πρώην εξοχικό κέντρο Καλλιάνη μέχρι το Νέδοντα».
ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

Με το σοβαρό αυτό θέμα ασχολήθηκε και η οικονομική επιτροπή του δήμου στην τελευταία της συνεδρίαση, αποφασίζοντας με κατεπείγουσα απόφασητου δημάρχου καθαρισμούς δρόμων με μισθωμένα μηχανήματα και οχήματα, σε όλο το εύρος του δήμου, ύψους 119.979,92 ευρώ. Αποκατάσταση ζημιών στην αγροτική οδοποιία σε πολλέ ςδημοτικές ενότητες, που θα ξεκινήσουν άμεσα. Μάλιστα,  ο δήμαρχος Παναγιώτης επεσήμανε μεταξύ άλλων, πως ο προϋπολογισμός αυτών των τελευταίων έργων είναι 250.000 ευρώ, ενώ θα γίνουν και εργασίες προϋπολογισμού 15.000 ευρώ για την αποκατάσταση των κοιμητηρίων. «Ελπίζουμε ότι και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από την πλευρά των υπουργείων θα υπάρξουν αντίστοιχες παρεμβάσεις, του καθενός στον τομέα αρμοδιοτήτων του» δήλωσε ο κ. Νίκας και συνέχισε.  «Είκοσι δύο ημέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα, καθένας μπορεί να αξιολογήσει την προσφορά όλων μας. Ο δήμος ενοικίασε δεκάδες μηχανήματα και βαρέα οχήματα ιδιωτών, για αποκατάσταση της βατότητας των δρόμων και καθαρισμούς και θα καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα, ύψους 120.000 ευρώ, την επόμενη εβδομάδα». Όσον αφορα στη στέγαση και σίτιση των πληγέντων από τις πλημμύρες δημοτών, εγκρίθηκε η απόφαση του δημάρχου για τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο, δεδομένου ότι οι οικίες τους έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την πλημμύρα και επειδή αυτοί δε διαθέτουν πόρους ή συγγενικό περιβάλλον προκειμένου να φιλοξενηθούν. Η δαπάνη θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από πιστώσεις που θα μεταφερθούν στο δήμο Καλαμάτας από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply