ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανοιχτός ο δρόμος των προβλέψεων για τους μεγάλους σεισμούς!

0

 

 


 

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΙΧΕ «ΔΙΑΒΑΣΕΙ» ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΕΙΣΜΟ

 

  • ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ «ΦΩΝΗ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ
  • ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ «ΒΛΕΠΕΙ» ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΠ ΕΥΘ. ΛΕΚΚΑΣ

Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

 ΤΟ ΠΡΩΤΟ μεγάλο βήμα στην πρόβλεψη των σεισμών, κατάφεραν μεσσήνιοι επιστήμονες οι οποίοι έχουν εδώ και λίγους μήνες εγκαταστήσει στο νομό, ένα τριπλό σύστημα καταγραφής δεδομένων.

Το σύστημα αυτό,  που λειτουργεί πυλωτικά, μπορεί να προβλέψει σεισμικές δονήσεις πάνω των 5R, καταγράφοντας τα πρόδρομα φαινόμενα μιας μεγάλης δόνησης και αποτελείται από ανιχνευτές ραδονίου, δορυφόρους και σεισμογράφους RA σε κυκλική διάταξη.

Αυτό σε συνδυασμό με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκα από τη Μεσσήνη, ότι ένας μεγάλος σεισμός 6 R και πάνω μπορεί να γίνει στην Μεσσηνία από αύριο και μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, δίνει ελπίδες ότι πολλά μπορεί να γίνουν για την προετοιμασία προστασίας ανθρώπων και υποδομών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΣΗΝΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ

Μια ημέρα πριν τον μεγάλο σεισμό ανοιχτά της Πύλου, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων έκλυση ραδονίου, όπως δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στη «ΦΩΝΗ» ο επικεφαλής του και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κανάρης Τσίγκανος. «Ημέρες πριν από την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού, στο υπέδαφος καταγράφεται μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Εκλύεται ένα αέριο από τα έγκατα της γης, το οποίο αναδεύεται και εντοπίζεται από τους ανιχνευτές», εξήγησε μιλώντας στη «Φ» ο κ. Τσίγκανος, ο οποίος ανέφερε πως οι ανιχνευτές ραδονίου έχουν εγκατασταθεί στην Μεθώνη, την Κυπαρισσία και τη Ζάκυνθο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτού του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και έχει εγκατασταθεί μόνο στη Μεσσηνία, στη Νοτιοδυτική δηλαδή Πελοπόννησο, αλλά και στην Κεφαλονιά και στον άξονα προς την Πύλο,  που επίσης έχει υποστεί ζημιές από σεισμούς, υπάρχει συνεργασία με πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δορυφόροι περνούν πάνω κάθε σημείο στο οποίο καταγράφεται αύξηση θερμοκρασίας, όπως πρώτη φορά, σε συνδυασμό με την έκλυση ραδονίου διαπιστώθηκε λίγο πριν τον μεγάλο σεισμό της Τετάρτης με επίκεντρο την Πύλο. «Αυτός είναι ένας δεύτερος τρόπος, να καταλάβουμε ότι έρχεται ένας σεισμός» δήλωσε ο Κανάρης Τσίγκανος και συνέχισε, «σε τρίτο επίπεδο έχουν τοποθετηθεί με την έγκριση των υπευθύνων της Costa Navarino,  στα φωτοβολταϊκά της πάρκα, στο ύψος του Κυνηγού, σεισμογράφοι σε κυκλική διάταξη RA που μας δείχνουν από ποια κατεύθυνση έρχονται τα σεισμικά κύματα». 

Ο τριπλός αυτός συνδυασμός παρακολουθείται στενά, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο με επικεφαλής τον πρόεδρο Κανάρη Τσίγκανο, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Μεσσηνία, και το σπίτι των προγόνων του στα Φιλιατρά, όπως μας είπε, είχε καταστραφεί ολοσχερώς, από το σεισμό του 1896, αλλά και τον επίσης Μεσσήνιο διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλη Καραστάθη, από τους Γαργαλιάνους.

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΕΙΣΜΩΝ

Ο κ. Τσίγκανος δήλωσε την ικανοποίησή του από την εξέλιξη καθώς ο τριπλός αυτός συνδυασμός καταγραφής πρόδρομων, ενός σεισμού, φαινομένων λειτούργησε άψογα, βασισμένος στα επιστημονικά δεδομένα, ανοίγοντας τον δρόμο για την πραγματική πρόβλεψη μιας δόνησης. «Έχουμε επιλέξει αυτήν την περιοχή καθώς δίνει αρκετούς σεισμούς λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών χαρακτηριστικών της, τα οποία έχουν διαμορφωθεί από τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών», επεσήμανε ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου. «Οι σεισμοί έως τώρα δεν προβλέπονταν, αυτή, ήταν η πρώτη φορά που  δούλεψε το συγκεκριμένο σύστημα. Στοχεύουμε στην παρατήρηση και αποκάλυψη των πρόδρομων φαινομένων ενός σεισμού, ώστε να προχωρήσουμε και στην πρόβλεψή τους και νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά γιατί βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», ανέφερε ο κ. Τσίγκανος και τόνισε πως οι μετρήσεις έρχονται απευθείας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρακολουθούνται στενά από τη γεωδυναμική ομάδα η οποία συνεργάζεται άμεσα με εκείνη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Ελέγξαμε τη μεθοδολογία, αφού πιστοποιήθηκε πως πριν από έναν σεισμό καταγράφονται  φαινόμενα, αυτά, που ονομάζουμε πρόδρομα και βρισκόμαστε πλέον σε αναμονή γιατί προφανώς πρέπει να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες ταυτοποιήσεις στο μέλλον» εξήγησε ο κ. Τσίγκανος ο οποίος διατήρησε τις επιφυλάξεις του για την ανακοίνωση ή όχι τέτοιων προβλέψεων μελλοντικά. «Πρέπει να  υπάρξουν αρκετά παραδείγματα και να σιγουρευτούμε ότι όλοι οι σεισμοί, συνοδεύονται από ανάλογα φαινόμενα. Αφού ελεγχθεί απόλυτα η μέθοδος, θα συζητήσουμε με τους εμπλεκόμενους φορείς, πως θα προβαίνουμε στις ανακοινώσεις, γιατί όπως πολύ σωστά ρωτάτε, πράγματι, ένα λεπτό θέμα, που ελλοχεύει ο κίνδυνος πανικού». Ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου και υπεύθυνος του εν λόγω προγράμματος απαντώντας στο ερώτημά μας, δήλωσε πως σε πρώτο στάδιο –και μέχρι να είναι έτοιμη η κοινωνία-  ίσως, ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς κάθε τόπου, για την πιθανή εκκένωση σχολείων, ιδρυμάτων και γενικά για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

Όσον αφορά στις δηλώσει Παπαζάχου για μεγάλο σεισμό, είπε με νόημα πως όλοι περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό λόγω της θέσης της χώρας μας.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΧΡΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στο μείζον αυτό θέμα, μιας ενδεχόμενη μεγάλης σεισμικής δόνησης στο νομό Μεσσηνίας, αναφέρθηκε από τη Μεσσήνη όπου βρέθηκε χθες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής πολιτικής προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας, γνωστός καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, δήλωσε πως πρέπει να περιμένουμε μεγάλο σεισμό στη Μεσσηνία, μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Ο σεισμός αυτός, όπως είπε 6R, μπορεί να γίνει αύριο ή και ύστερα από πολλά χρόνια. «Έχει υπολογιστεί πως μέσα στη 10ετία, γίνονται τρεις τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί» δήλωσε ο κ. Λέκκας ο οποίος με βάση τα στοιχεία της συχνότητας των σεισμών στη χώρα μας, τόνισε πως κάθε 30 χρόνια γίνονται ακόμη μεγαλύτερες των 6R, δονήσεις. «Και πρέπει να γίνονται, γιατί αλλιώς θα ήμασταν μια Σιβηρία, μια Σαχάρα, άρα υπό μια έννοια είμαστε ευτυχείς που έχουμε αυτήν την ξεχωριστή χώρα» επεσήμανε, δίνοντας έτσι με τις δηλώσεις του αυτές, ακόμη μεγαλύτερη… διάσταση στην εξέλιξη της πρόβλεψης των σεισμικών δονήσεων μεγαλύτερων των 5R, στην οποία όπως αποκαλύπτει η «Φ» με βάση τα πρώτα αποτελέσματα του συστήματος καταγραφής πρόδρομων φαινομένων, που έχει εγκατασταθεί στο νομό, οι ειδικοί φέρονται να βρίσκονται πολύ κοντά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κανάρη Τσίγκανο.   

Ο Μεσσήνιος πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Κανάρης Τσίγκανος

 Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας

Leave a Reply