ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Κούρεμα” στα στεγαστικά δάνεια

0

 

 


Εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής και συνεργάσιμος, οι ελληνικές τράπεζες, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, προτίθενται να κάνουν διαγραφές ακόμη και μέρους στεγαστικών δανείων, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους.

Διαγραφές ακόμη και μέρους στεγαστικών δανείων προτίθενται να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου τουςΜε αυτόν τον τρόπο τα πιστωτικά ιδρύματα διαμορφώνουν προϊόντα σύμφωνα με τα οποία το δάνειο «κόβεται» στα δύο…

Για το ένα τμήμα καταβάλλεται δόση, ενώ το άλλο «παγώνει» και διαγράφεται στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής, εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής.

Επίσης, οι τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν τη δυνατότητα σε δανειολήπτες να εξαγοράσουν το στεγαστικό τους πριν από την πώληση σε ειδικό ταμείο, αλλά όχι στην ίδια τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία προϋπόθεση, όπως προαναφέραμε, αποτελεί ο δανειολήπτης να είναι συνεργάσιμος.

Αναλυτικά η διαδικασία προβλέπει «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος του δανείου υπολογίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, αλλά και την ικανότητα πληρωμής του από τον οφειλέτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στην περίπτωση αυτή, η δόση υπολογίζεται στο μισό της οφειλής μετά τον διαχωρισμό της, ενώ το υπόλοιπο ποσό «παγώνει» για ένα διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.

Η τράπεζα μπορεί να δεσμευτεί για διαγραφή όλου ή μέρους του δεύτερου μέρους του χρέους στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής, αλλά υπό προϋποθέσειςΗ τράπεζα μπορεί να δεσμευτεί για διαγραφή όλου ή μέρους του δεύτερου μέρους του χρέους (του ποσού δηλαδή που «παγώνει») στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής, αλλά υπό προϋποθέσεις.

1η προϋπόθεση: ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στις δόσεις του
2η προϋπόθεση: να μη διαθέτει ρευστότητα από ακίνητη περιουσία.

Δηλαδή, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, εάν η εμπορική αξία του ακινήτου είναι 60.000 ευρώ, η τράπεζα θα «παγώνει» τα 40.000 ευρώ (με προοπτική να διαγράψει αυτό το ποσό) και ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόσεις για τα 60.000 ευρώ.

Εάν όμως ο δανειολήπτης έχει ακόμη ένα ακίνητο αξίας 20.000 ευρώ, τότε η τράπεζα θα διαγράφει ποσό ύψους 20.000 ευρώ.

Η δεύτερη περίπτωση διαγραφής στεγαστικού δανείου έρχεται μέσω της διαδικασίας για πώληση σε fund.

Σε καμία περίπτωση, όπως λένε τραπεζικοί παράγοντες, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα μπορεί να αγοράσει το δάνειό του στην τιμή που θα το αγόραζε και το fund, ωστόσο η διαδικασία αυτή προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να ενημερώνεται 12 μήνες πριν από την πώληση του δανείου του, ενώ η τράπεζα θα πρέπει να του έχει απευθύνει πρόσκληση ρύθμισης.

Έτσι, ουσιαστικά, έναν χρόνο πριν από την πώληση ενός «κόκκινου» στεγαστικού δανείου ο οφειλέτης θα έχει την ευκαιρία να ρυθμίσει το δάνειό του κάνοντας τους όρους πιο ευνοϊκούς, έτσι ώστε να πάψει να είναι «κόκκινο» και φυσικά πλέον θα μπορεί να ελπίζει, εάν είναι συνεπής, και σε «κούρεμα» μεγάλου μέρους του στεγαστικού του.

Leave a Reply