ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΓΕΙΑ: Έρχεται ο γιατρός της γειτονιάς σε 60 πόλεις – Τι αλλάζει στο ΕΣΥ

0

 

 


 

 

Παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια Υγεία ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Έθνος, άλλων θα περιλαμβάνει οικογενειακό γιατρό και τοπικές ομάδες υγείας (ΤΟΜΥ) σε κάθε γειτονιά.

Όπως σημειώνει το Έθνος, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν 250 δομές, σε 60 μεγάλες πόλεις, καλύπτοντας το 30% του αστικού πληθυσμού της χώρας. Μεταξύ των πόλεων αυτών περιλαμβάνονται το Κορδελιό – Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.

Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει «χρεωμένα» περίπου 2.000 άτομα, ενώ κάθε μονάδα θα έχει έναν πληθυσμό αναφοράς, 10.000 κατά μέσον όρο.

Ο υπουργός αναφέρει, μάλιστα, ότι το προσχέδιο νόμου είναι ήδη έτοιμο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στην πλήρη ανάπτυξή του θα κοστίζει πάνω από 300 εκατομμύρια. Θα καλυφθεί από πόρους του ανασχεδιασμένου ΕΣΠΑ, το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εθνικούς πόρους.

Σύστημα αξιολόγησης

Η μονάδα έχει τη λογική της οικογενειακής φροντίδας. Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει «χρεωμένα» περίπου 2000 άτομα ενώ κάθε μονάδα θα έχει έναν πληθυσμό αναφοράς 10.000 κατά μέσο όρο.

Οι νέες δομές φέρνουν ένα καινοτόμο σύστημα αξιολόγησης υπηρεσιών το οποίο είναι πρωτόγνωρο για τι ελληνικό Δημόσιο τονίζει ο κ. Ξανθός:

Θα τηρούνται οδηγίες και πρωτόκολλα ώστε να έχουμε πιο τεκμηριωμένη άσκηση της Ιατρικής χωρίς προκλητή ζήτηση και περιττές παρεμβάσεις.

Leave a Reply