ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκτοξεύτηκαν οι εξαγωγές ελαιολάδου στη Ρωσία με την Ελλάδα να έχει δυνατότητες αλλά…

0

 

 

 Δυναμικά μπαίνουν στην αγορά του ελληνικού ελαιολάδου οι Ρώσοι, οι οποίοι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016, εισήγαγαν σχεδόν διπλάσιες ποσότητες ελληνικού παρθένου ελαιολάδου, σε σχέση με την αντίστοιχη περισυνή περίοδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχέια της Ρωστικής Ομοσπονδίας Στατιστικής Υπηρεσίας. Δεν είναι τυχάιο άλλωστε, πως από 1,6 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής απο τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015, την αντίστοιχη φετινή περίοδο οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε 3,1 εκατομμύρια δολάρια.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι καυτό ζήτημα της κατάστασης των ελληνορωσικών σχέσεων παραμένει… ρευστό εν μέσω της πλέον «ψυχροπολεμικής» περιόδου των τελευταίων ετών. Το ρωσικό «χαρτί» είναι μια πολύ παλιά ιστορία στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, με τους ιστορικούς δεσμούς να διαμορφώνονται κυρίως από τον παράγοντα «Ορθοδοξία» αλλα και την «πρόθεση»  ορισμένων να στραφούν στη Ρωσία αντί της Δύσης.

Αναφορικά με τις εισαγωγές ελαιολάδου κατά την περσινή χρονιά η πτώση ήταν μεγάλη καθώς  ανήλθαν σε 51 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, μειωμένα κατά 53,5%. Την ίδια χρονιά, σε όρους ποσότητας, οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 15.000 τόνους, που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 51,5% σε σχέση με το 2014. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου της Ρωσίας το 2015, ποσοστό 77% αφορά σε παρθένο ελαιόλαδο.  Η αρνητική εικόνα, όμως, των ρωσικών εισαγωγών ελαιολάδου αρχίζει να αλλάζει κατά το α΄ εξάμηνο 2016, καθώς σημειώνεται μια αύξηση της τάξης του 53,3% σε όρους αξίας και 42,6% σε όρους ποσότητας, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2015. Βασικός προμηθευτής παρθένου ελαιόλαδου της Ρωσίας, τα τελευταία τρία χρόνια, είναι η Ισπανία με μερίδιο σταθερά άνω του 50%. Ακολουθεί στην 2η θέση η Ιταλία με μερίδιο που κινείται γύρω στο 30%, ενώ στην 3η θέση βρίσκεται η Ελλάδα με μερίδιο που κυμαίνεται από 10%-15%. Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η Ρωσία το 2015 κατέλαβε τη 16η θέση μεταξύ των αγοραστών ελληνικού παρθένου ελαιολάδου, απορροφώντας μερίδιο της τάξης του 0,6%. Η επίδοση αυτή συνιστά σαφή επιδείνωση σε σχέση με το 2014, οπότε η Ρωσία είχε καταλάβει την 5η θέση με μερίδιο 2,6% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου. Αναλυτικά, το 2015 η Ελλάδα εξήγαγε στη Ρωσία παρθένο ελαιόλαδο αξίας 3,4 εκατομμυρίων ευρώ και ποσότητας 660 τόνων, παρουσιάζοντας δραματική μείωση κατά 46% και 52% αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Κατά το α΄ εξάμηνο του 2016, οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου στη Ρωσία εμφάνισαν θεαματική άνοδο της τάξης του 121% σε αξία και 109% σε ποσότητα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

 

 

 

 

Leave a Reply