Ιστορίες, Κλειδαράς, Ερντογάν, Μνημείο Μικρασιατών Μεσσηνίας

 

 


 

άλλα λόγια

PANTESΤΟΥ Θανάση  Παντέ

ΜΠΟΡΕΙ το καλοκαίρι να συνεχίζεται στη φθινοπωρινή εκδοχή του, αλλά οι μπύρες «κρούσταλλο» και τα παγωτά «γκαομάτο» σταμάτησαν για τον γράφοντα κατόπιν θελκτικής και δελεαστικής παρεμβάσεως της εκλεκτής Στελίτσας και της αναχωρήσεως προς Αθήνα μεριά του Ιωάννη Ζαν Ζανουά, ο οποίος είχε ως επί το πλείστον την αρμοδιότητα του ανάλογου σέρβις. 

ΚΙ ΕΝΩ οι μπύρες «κρούσταλλο» και τα παγωτά «γκαομάτο» σταμάτησαν, άρχισαν βεβαίως οι σούπερ φρέντο εσπρέσο μέτριοι δια χειρός και Αρχοντοκυματιστή ενίοτε, ο οποίος παρεμπιπτόντως ευρισκόμενος σε μεγάλη φόρμα εντρυφεί μετά μεγίστης επιμελείας σε ταξιδιωτικούς οδηγούς ονειρευόμενος και σχεδιάζοντας νέα ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του χρόνου και στη συνέχεια βέβαια βλέπουμε τι άλλο ήθελε προκύψει, μπορεί και γάμος στο βάθος του ορίζοντα αφού το 2017 έχει ήδη ανακηρυχθεί και ως έτος γάμων μεταξύ άλλων. 

ΑΥΤΟ βέβαια δεν σημαίνει πως θα προκύψουν κι όλοι οι γάμοι που βρίσκονται στα σκαριά. 

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ είναι τα εν εξελίξει ειδύλλια να γίνουν κωμειδύλλια με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη, την οποία βέβαια θα δούμε του… χρόνου!!! 

***

Νισάφι πια!! Τον έκαναν επίτιμο και τον έδιωξαν!! 

Ο ΛΟΓΟΣ για τον Κλειδαρά Μεζεδολόγο που για δεκαεπτά μέρες και βάλε, είχε «κατσικωθεί» στην Ικαρία και δεν έλεγε να φύγει αφού περνούσε ζωή και κότα! 

ΚΑΛΟΙ, χρυσοί και άγιοι οι Ικαριώτες και αρκετά Μεξικανοί βέβαια προς τις διαθέσεις τους, είδαν και αποείδαν και κατάλαβαν πως μόνο αν τον έκαναν επίτιμο θα τον ξεφορτωνόντουσαν κι έτσι τελικά έγινε. 

ΚΑΙ νάτος τώρα πίσω πάλι ο Κλειδαράς Μεζεδολόγος, έτοιμος και ορεξάτος για νέα… επιτεύγματα, θέλοντας να κάνει αισθητή την παρουσία του, έτσι όπως μόνο αυτός ξέρει!!

ΛΑΒΕΤΕ τα μέτρα σας λοιπόν, όσοι γνωρίζετε, γιατί ο Κλειδαράς Μεζεδολόγος είναι πάλι παρών και απτόητος όπως πάντα!! 

***

ΕΠΡΕΠΕ να φύγει ο Κλειδαράς Μεζεδολόγος από την Ικαρία για να αρχίσει τα τσαλίμια του ο Ερντογάν και να θυμηθεί τη συνθήκη της Λωζάννης και τα ακριτικά νησιά. 

ΘΥΜΩΣΕ λοιπόν ο Σουλτάνος, αλλά θύμωσαν και τα σουλτανόπαιδα και είναι καιρός πια να του τρίξουν τα δόντια. 

ΘΥΜΩΣΕ και ο υπουργός Αμύνας Τσα-Καμμένος, ο οποίος έσπευσε να κάνει θυμωμένες συστάσεις στην άλλη πλευρά να συμμαζευτούν. 

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ σχέση με την Ικαρία έχει και ο υπουργός λόγω συζύγου, αλλά αν συνάντησε εκεί τον Κλειδαρά Μεζεδολόγο , είναι άγνωστο προς το παρόν. 

***

ΔΥΝΑΤΑ ο Οκτώβριος ήρθε και «να» ένα εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο το εξαίσιο πρωινό του Σαββάτου εμφανίστηκε στο λιμάνι της αισιόδοξης πόλης των πάλαι ποτέ ιβίσκων, γεμίζοντας το λιμάνι με ζωντάνια λόγω της παρουσίας του, έτσι όπως μόνο τα καράβια ξέρουν να δίνουν ζωή στα λιμάνια. 

ΑΝ ΒΛΕΠΑΜΕ συχνότερα τέτοια πλοία στο λιμάνι της πόλης θα ήταν βέβαια ακόμα καλύτερα. 

***

ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ της Μεσσηνίας μπορούν πλέον να δηλώνουν απερίφραστα πως έχουν και αυτοί το μνημείο τους, που θα θυμίζει τις χαμένες πατρίδες τους. 

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ της Ένωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας που ιδρύθηκε το 2009 με πρόεδρο τη Φωτεινή Κοτσογλανίδη, ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια άοκνων προσπαθειών, ευοδώθηκε και το μνημείο των Μικρασιατών κοσμεί πλέον την πλατεία της Ανάληψης στην Καλαμάτα. 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ λοιπόν η συγκίνηση της Φωτεινής όταν κατέθεσε το στεφάνι της εκ μέρους της Ένωσης, αλλά και όσων σχετίζονται με το Μικρασιατικό Ελληνισμού και βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου. 

ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ έφεραν και στη Μεσσηνία τα στοιχεία εκείνα του πολιτισμού τους που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του νεοελληνικού γίγνεσθαι και ασφαλώς η Μητέρα Ελλάδα τους χρωστά πολλά. 

ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η μνήμη οφείλει να παραμένει ζωντανή και να αναγνωρίζεται. 

ΚΑΛΗ εβδομάδα και υγιαίνετε.

 

30 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply