ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι «Παραιτηθείτε» στο δρόμο των «αγανακτισμένων»;

0

 

 


 

επισημανσεις

PANTESΤου Θανάση  Παντέ

ΥΠAPXEΙ μια ανάλυση που λέει ότι οι σκύλοι – συντροφικοί, δοτικοί και αλτρουιστές – είναι είδος σοσιαλιστικό. Αντίθετα με τις φιλάρεσκες και εγωκεντρικές γάτες που είναι βεβαίως είδος νεοφιλελεύθερο. Είναι μια ανάλυση πιο ενδιαφέρουσα από εκείνη της κυβέρνησης για τους «Παραιτηθείτε». Πιο ενδιαφέρουσα και λιγότερο αντιφατική.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ η κυβέρνηση για αυτούς που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν εναντίον της; Τις μισές φορές περιγράφει την κίνηση σαν κούφια – «σαχλή», «απολιτική» και «γραφική». Και τις άλλες μισές τη βλέπει σαν «ακροδεξιά» και «αντιδημοκρατικά» – άρα επικίνδυνη. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως του Πάνου Σκουρλέτη, οι δύο γραμμές τέμνονται, καθώς στο μυαλό του οι «Παραιτηθείτε» είναι ταυτόχρονα και σαχλοί και επικίνδυνοι.        

ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΗ επιχείρησε να θεραπεύσει η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέχοντας τον πιο συγκεντρωτικό ορισμό. Οι «Παραιτηθείτε», είπε η Γεροβασίλη, «κινούνται εχθρικά κατά της χώρας». Ο όρος σε όλες τις παραλλαγές του – εχθρός του λαού ή βραγκ ναρόντα στα ρωσικά, εχθρός του κράτους ή σταατσφάιντ στα γερμανικά – έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία γιατί δεν απαιτεί ιδεολογικές ή κοινωνιολογικές διακρίσεις. Ολοι οι κακοί χωράνε.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι γιατί το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να δώσουν περιωπή εχθρού σε κάτι που ακόμη δεν έχει μετρηθεί στην πλατεία; Ισως παρασύρθηκαν.

ΙΣΩΣ τους παρέσυρε ο εμπρηστικός παρορμητισμός του Φίλη – που διατελεί σε παγκαλικό τριπάκι εχθροπάθειας. Ισως ήθελαν απλώς να κουρέψουν προληπτικά το επικοινωνιακό αποτέλεσμα της συγκέντρωσης, χωρίς να υπολογίσουν τη δόση του οξέος. Ισως πάλι η πόλωση να είναι ο σκοπός. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για πόλωση που δεν περιορίζεται στο πλαίσιο του κομματικού ανταγωνισμού. Πρόκειται για πόλωση κοινωνική.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν βάζει απέναντι της την αντιπολίτευση, αλλά ολόκληρες κοινωνικές κατηγορίες: τους γραβατάκηδες, τους προνομιούχους, τους μενουμευρώπηδες.

ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ πρωτοτυπία, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπαίνουν καν στον κόπο να λένε, από θεσμικό καθωσπρεπισμό, ότι η κυβέρνηση τους εκπροσωπεί όλους τους Ελληνες. Το αντίθετο.

ΣΕ ΚΑΘΕ ευκαιρία διαδηλώνουν την ταξική μεροληψία τους, υποθέτοντας ότι έτσι συσπειρώνουν την εκλογική τους βάση – όπως λέγεται η εκλογική πελατεία όταν την ντύνει κανείς με ταξικό μανδύα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εμφανίζεται, έτσι, να πιστεύει ότι έχει να κάνει με μια κοινωνία που υπακούει σε προκρούστεια δογματικά σχήματα εμπνευσμένα από την πραγματικότητα του 19ου αιώνα. Μια κοινωνία που μπορεί να διαιρεθεί σε σκύλους και γάτες.

 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ είναι αδύνατον να μετρηθούν τα είδη. Μετριούνται μόνο τα πλήθη. Αυτό που έχει μετρηθεί πριν από την πλατεία είναι το μέγεθος της κυβερνητικής ανασφάλειας».

***

«ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ» εν όψει στην αρχή του φθινοπώρου(;)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ του Μιχάλη Τσιντσίνι πάντως έχει αναφορά στην πρώτη τους εμφάνιση αρχές καλοκαιριού. 

ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ που είχε έχει μεγάλο αντίκτυπο, αφού «καπελώθηκε» κραυγαλέα από την γαλάζια ομπρέλα της ΝΔ, χάνοντας στην πορεία την όποια αξιοπιστία φιλοδοξούσε να έχει. 

ΑΠΟ ’ΚΕΙ και πέρα η κυβερνητική αντίδραση στην κίνηση των «Παραιτηθείτε» ήταν ακραία και έδειξε πανικό χωρίς κανένα λόγο. 

ΕΚΤΟΣ βέβαια κι αν η κυβέρνηση είχε κάποιο λόγο να ανησυχεί για μια κίνηση όπως αυτή των «παραιτηθείτε», που ούτε καν για τα προσχήματα δεν δείχνουν «αγανακτισμένοι». 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ωστόσο περνάει αμείλικτα και όσο η κοινωνική δυσφορία εντείνεται, τόσο και θα προκύψουν εκδηλώσεις αντίδρασης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

 ΟΙ «ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ» πάντως δεν κινούνται εχθρικά κατά της χώρας, κατά την Γεροβασίλια άποψη, γιατί δεν έχουν την ανάλογη φαντασία για να ζητήσουν κάτι τέτοιο. 

ΤΟ ΜΟΝΟ που κάνουν είναι να αγανακτούν και να ζητούν παραιτήσεις.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ανώδυνο έως και γραφικό.

 

 

 

89 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply