ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

0

Η Περιφέρεια πολύ κοντά στην δρομολόγηση

τρένου με επίκεντρο τον τουρισμό

ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ «ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΖΥΡΙΧΗ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ επαναλειτουργίας, έχει θέσει τον σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο η Περιφέρεια, η οποία σκοπεύει μέσω σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα να λειτουργήσει ξανά το τρένο, αρχικά ως ένα μέσο που θα συνδέει, για την εξυπηρέτηση τουριστικών σκοπών, αρκετές περιοχές της δυτικής Ελλάδας και μελλοντικά ίσως και με εμπορική προοπτική. 

Η περιφέρεια, στελέχη της οποίας μαζί με εκπροσώπους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ θα συμμετάσχει στις 20 του μηνός στο συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό στη Ζυρίχη, προσανατολίζεται στη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρώπη, τα προγράμματα της οποίας πλέον αφορούν κυρίως σε τέτοια έργα, έργα  που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και φέρνουν νέες θέσεις εργασίας.
Η περιφέρεια, πριν από δύο περίπου χρόνια κατέθεσε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη για την πιλοτική επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου ως “τραίνο – κρουαζιέρα” τον οποίο είδαν θετικά τόσο ο τότε γραμματέας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είχε συναντηθεί στην Τρίπολη με τον πολύ γνωστό καθηγητή Χωρικού Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης Bernd Scholl, ο οποίος θεωρείται και μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες για τα σιδηροδρομικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Scholl, όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου στη «Φ» σε λίγες ημέρες, στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην Ελβετία, θα παρουσιάσει τον δικό του σχεδιασμό αναφορικά με της συγκεκριμένη πρόταση και τις προοπτικές ανάπτυξης τις οποίες βλέπει να αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, πως ο διακεκριμένος καθηγητής από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας φέτος το καλοκαίρι, είχε αναφερθεί στις διαδρομές Πολιτισμού, αλλά και εκείνες με βάση την πλούσια ιστορία του τόπου που θα μπορούσε να εκτελεί ένα τρένο, μιας τέτοιας ιδιαίτερης γραμμής, δεδομένης της εξαιρετικής θεματικότητας του προϊόντος που έχει να προσφέρει.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΙ Ο ΝΕΟΣ… ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Η περιφέρεια προσανατολίζεται στη σύνδεση της Κορίνθου με την Επίδαυρο, το Άργος και τις Μυκήνες, και σε δύο ακόμη δρομολόγια που θα συνδέουν τις περιοχές αυτές με την Τρίπολη και φυσικά, μια γραμμή προς Καλαμάτα, Κυπαρισσία και Αρχαία Ολυμπία.

Ήδη, όπως ανέφερε η Ντίνα Νικολάκου, η κυβέρνηση, μέσω των υπουργείων Υποδομών, Ανάπτυξης και Τουρισμού στηρίζει την περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως κάνει ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. «Η ώρα που ο σιδηρόδρομος θα επαναλειτουργήσει, πλησιάζει» ανέφερε η κ.α. Νικολάκου και συνέχισε «ξέρουμε πως μόνο αυτός ο σχεδιασμός, μπορεί να καταστήσει βιώσιμη τη σιδηροδρομική σύνδεση στην περιοχή, γι’ αυτό και θα ξεκινήσουμε με την προοπτική του τουρισμού».

Στην εκδήλωση που θα διοργανωθεί στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, όλοι όσοι έχουν υλοποιήσει διεθνώς, ανάλογα σχέδια, ενώ τα δεδομένα θα «σφραγιστούν» σε μια τρίτη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη, το αργότερο στις αρχές του 2017, σε λίγους μήνες δηλαδή, ώστε να πιστοποιηθούν οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στην κατεύθυνση της υλοποίησής του.
«Στόχος της περιφέρειας είναι να ενσωματώσουμε το σιδηρόδρομο στην οικονομία μας, προσφέροντας παράλληλα μια νέα εναλλακτική πρόταση αξιοποίησης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων» δήλωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος μαζί με τον Scholl στην πρώτη εκδήλωση στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, στάθηκε ιδιαίτερα στο εξαιρετικό πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα της διαδρομής που θα ακολουθηθεί, ώστε να αποτελέσει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών. 

                                                                    Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

 


 

Leave a Reply