ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 85 ΧΡΟΝΙΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 85 ΧΡΟΝΙΑ

Related Post

  • No related post.

 

 

 


 

 

Συνέλευση των Παραρτημάτων του ΑΚΕ Πυλίας-Τριφυλίας

για την αποζημίωση των παγετόπληκτων παραγωγών

 Από τον ΗΛΙΑ  ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟ

ΠΡΙΝ ακριβώς  85 χρόνια, σαν σήμερα έγινε η Συνέλευση των παραρτημάτων  του ΑΚΕ  Πυλίας-Τριφυλίας (27 Σεπτεμβρίου 1931)  για την αποζημίωση των παγετόπληκτων  παραγωγών (“Σημαία Καλαμών”  04-10-1931).

clip_image002Μια εποχή διώξεων, δικών και εκτοπίσεων κομμουνιστών εξαιτίας του  “ιδιώνυμου”,  και τα παραρτήματα του προοδευτικού ΑΚΕ της Πυλίας και του αντίστοιχου της Τριφυλίας  προβαίνουν σε συνέλευση στην Πύλο. Κύριο θέμα της συνέλευσης είναι οι αποζημιώσεις των σταφιδοπαραγωγών και των λιγότερων σχετικά συκοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής, αλλά συζητήθηκε και το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί η χρηματιστηριακή και οικονομική Κρίση γενικώς. Στο τέλος εκδόθηκε το κάτωθι  ψήφισμα:

«Η γενική συνέλευση των παραρτημάτων Αγροτικού Κόμματος Πυλίας και Τριφυλίας συνελθούσα την 27η Σεπτεμβρίου στην Πύλο διερμηνεύει τελεία απόγνωση και πλήρη αποκέντρωση του αγροτικού κόσμου της περιφέρειας και κατά συνέπεια και του εργατικού και επαγγελματικού κόσμου για την πρωτοφανή αποσύνθεση της σταφιδικής κατάστασης που -εξαρτημένη από την οικονομική κατάσταση της Αγγλίας- επέφερε, μέσω της Κρίσεως της και της αδιαφορίας της Κυβερνήσεως της Χώρας μας. Η σταφιδική κατάσταση δέχτηκε θανάσιμο χτύπημα την εποχή της διάθεσης του προϊόντος δια των τελευταίων μέτρων της Αγγλικής Κυβερνήσεως τα οποία δείχνουν  και την ανικανότητα των κυβερνήσεων να ξεπεράσουν την Κρίση. Η Κρίση η οποία θα επιδεινώνεται και θα επεκτείνεται -εξαπολυθείσα από τον μεγάλο Πόλεμο- που είναι και αυτός γέννημα του αναίσθητου Κεφαλαιοκρατισμού, αυτού που φέρει μέσα του το σπέρμα της κολάσεως όλων των πολέμων.

Ζητεί το ψήφισμα από την κυβέρνηση Βενιζέλου να διαθέσει ολόκληρη την απροσδόκητη ωφέλεια στα έξοδα προϋπολογισμού από την υποτίμηση της λίρας για την υποστήριξη των εθνικών προϊόντων τα οποία ζημιώθηκαν απροσδόκητα και διέρχονται ανήκουστον κρίσιν. Διότι η πρωτοφανής ελάττωση της παραγωγής συνοδεύεται με μικρές τιμές και είναι πρωτάκουστο με 140 εκατομμύρια παραγωγής σταφίδας οι τιμές να είναι σε αυτό το επίπεδο τηρουμένων ή ελαττωμένων των φορολογιών, αναλόγως της ωφέλειας και για να μη κινδυνεύσει η εκτέλεση του προϋπολογισμού λόγω της προβληματικής θέσεως των αγροτών.

Ζητεί άμεση εφαρμογή αυστηροτάτων οικονομιών, αρχής γενομένης από την κατάργηση της Γερουσίας και εκ μέρους των κεφαλαιοκρατών ενίσχυση της σταθεροποιήσεως (και για τους οποίους να η ευκαιρία να δείξουν τον πατριωτισμό τους δια των δεκάδων εκατομμυρίων που έχουν σε χρυσά νομίσματα και ξένο συνάλλαγμα, με βάση τον κανόνα συναλλάγματος χρυσού* που εφαρμόστηκε τελευταία και στην Γερμανία δια εξαναγκασμού). Και το παράδειγμα οφείλει να δώσει η ξενομανής , ζάμπλουτος κυρία Πρωθυπουργού!

(*Πρόκειται για τον κανόνα gold exchange standard, βάση του οποίου και η κυβέρνηση Βενιζέλου είχε θέσει από τον Μάιο του 1928 την δραχμή σε καθεστώς σταθεροποίησης).

Ζητεί αύξηση της αποζημιώσεως των παγοπλήκτων σε 2000 δρχ και άμεση καταβολή αυτής και αποζημίωση των συκοπαραγωγών. Διότι κυριολεκτικά οι αγρότες πεινούν, ενώ ταυτοχρόνως αθρόες κινούνται οι επιταγές τοκογλυφικών χρεών, αυξανομένων αυτών δια των κοινοποιήσεων. Αν και για τα όποια χρέη καμιά λύση δεν θεραπεύει παρά μόνον η ολοσχερής ή η μερική  ΣΕΙΣΑΧΘΙΑ, όπως έγινε τελευταία στην Βουλγαρία (και μάλιστα από μια φασιστική κυβέρνηση ), και η οποία πρέπει να εφαρμοστεί και για τα πολεμικά χρέη. Προς το παρόν να γίνει θέσπιση χρεοστασίου.

Εάν δεν λυθεί το ζήτημα της αποζημίωσης των παγοπλήκτων  και της άμεσης καταβολής αυτής, εις ουδέν θα ισχύσουν οι αντισυνταγματικές , απαγορευτικές  διαταγές Συλλαλητηρίων σε ανοιχτούς χώρους , που ισχύουν όπως φαίνεται ειδικά για το Νομό Μεσσηνίας και ιδιαίτερα για την Πυλία και θα ανακοινωθεί τούτο υπό του Διοικητού Χωροφυλακής Μεσσηνίας. Και αυτό μετά από σχετική αίτηση και γενόμενες παραστάσεις δια την αντισυνταγματικότητα της απαγορεύσεως εκ μέρους του Γραμματέως του τμήματός μας και Γενικού Συμβούλου Αγροτικού Κόμματος, Λούλη Τσικλητήρα. Επίσης διαμαρτύρεται εντονότατα και καταγγέλλει  στον Αγροτικό Λαό την απαγόρευση της αναπτύξεως των αρχών του Αγροτικού Κόμματος σε ανοιχτό χώρο (όπως έγινε στην Αλαγονία όπου θέλησε να μιλήσει ο Τσικλητήρας αλλά απαγορεύθηκε), η οποία και ανακοινώθηκε στον Τσικλητήρα από τον ανώτερο Διοικητή. Την ίδια στιγμή που ο Βενιζέλος επέβαλε στους “μαθητές του” Βουλευτές και Γερουσιαστές να περιοδεύσουν στις επαρχίες δια να εκθειάσουν το καταστρεπτικόν έργο της Κυβερνήσεως και στον Τσαλδάρη επετράπη πολιτικός λόγος σε ανοιχτό χώρο».

Το Διοικητικό Συμβούλιο: Λούλης Τσικλητήρας (Πύλος), Ζαχ. Κουρέτας (Πήδασος), Δημ. Ανεστόπουλος (Χανδρινού).

Για το παράρτημα Γαργαλιάνων ο Χ. Σκούντζος,  για της Κουκουνάρας  ο Σωτ. Ζωντανός, Μεσοποτάμου Φ. Κοντός, Χατζή Ν. Αλεβίζος, Πηδάσου Χ. Κουρέτας, Καραμανωλίου Δ. Ζωντανός, Μεσοχωρίου Ηλ. Ντρές, Κορυφασίου Ηλ. Αγγελόπουλος, Χώρας οι Μπεσιάρος, Φλώκκας, Αθ. Λαμπρόπουλος, Μουζακίου Δ. Σωτηρόπουλος, Κόκκινου Δ.Βλαχογιαννόπουλος, Περιβολάκια Δ. Γκίνης, Γκρούστεσι Γ. Ηλιόπουλος, Χανδρινού Γ. Κότσιρας και Καλοχωρίου Δ. Ανεστόπουλος,  Βαράκες, Καινούργιο χωριό Αθ. Σάκουλας, Αγορέλιτσας Π. Μυλωνάς κ.α.

Βέβαια το ΚΚΕ που μέσω του “Ριζοσπάστη” εκφράζει  καταγγελτικό λόγο απέναντι  σε όλα εκείνα τα ψηφίσματα  που θεωρεί ότι δεν ευνοούν τη φτωχή αγροτιά, αλλά και απέναντι σε ηγετικές  φυσιογνωμίες  που διαθέτουν στήριξη και από έναν ευρύ  “αγροτιστικό”  χώρο με διαφορετικά συμφέροντα (όπως ο Τσικλητήρας ), το ίδιο κάνει και για το συγκεκριμένο ψήφισμα. Την ίδια στιγμή όμως, δυναμικά στελέχη του της δυτικής Πυλίας  μέσα στο ΑΚΕ (όπως οι Κουρέτας, Ντρες, Ανεστόπουλος κ.α.)  αφενός προστατεύονται  από τις ανεπιθύμητες για το Κίνημα εκτοπίσεις  και αφετέρου μεθοδικά “εκ των έσω” -όπως θα αποδειχθεί και εκ του αποτελέσματος-  συνεισφέρουν στην μέχρι το 1935, πορεία ριζοσπαστικοποίησης μιας όλο και μεγαλύτερης μερίδας αγροτών.

 

* Ο Ηλίας Ε. Καραμπάτσος  είναι Οδοντίατρος και συγγραφέας του βιβλίου «Η Σταφιδική Εξέγερση του 1935- ο ατέρμονος “Μεσοπόλεμος” της αγροτιάς».

 

 

200 Συνολικές προβολές, 7 Σήμερα

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply