ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τέλος καλό όλα καλά

0

 

 

 

 


 
Τέλος καλό όλα καλά

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με θέμα το μάθημα των Θρησκευτικών. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Όπως ανέφεραν όλοι, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οι παρεξηγήσεις λύθηκαν και ουσιαστικά συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος.

Εξερχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δήλωσε ότι η παρεξήγηση έλαβε τέλος και ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών θα συνεχίσει με τα περσινά βιβλία. 

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε «ευτυχής» για το αποτέλεσμα της συνάντησης και χαρακτήρισε τον διάλογο «γόνιμο». Ανέφερε ότι εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν προβλήματα από το παρελθόν και κατέληξε ότι «η Εκκλησία και η πολιτεία προχωρούν ενωμένες μέσα στο πνεύμα του διαλόγου».

Ο Νίκος Φίλης τόνισε από την πλευρά του ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και οι παρεξηγήσεις έλαβαν τέλος, σημείωσε όμως ότι «το θέμα της εκπαίδευσης αφορά στην κυβέρνηση».

«Δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας στο θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Δεν έχουμε δογματική αντίληψη. Θα ακούσουμε τις απόψεις από τους εκκλησιαστικούς παράγοντες και θα καταλήξουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς, ο σκοπός μας είναι να κάνουμε το μάθημα πιο πλούσιο και βιωματικό» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι διατηρούνται οι τρεις πυλώνες που είχαν συμφωνηθεί: Να διατηρηθεί η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, να μην μειωθούν οι ώρες διδασκαλίες και η κατεύθυνση του μαθήματος να κινείται προς τον Ορθόδοξο Πολιτισμό.

Τι προηγήθηκε

«Η εγκύκλιος θα εφαρμοστεί. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με την εκκλησία», αναφορικά με τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές λίγο πριν τη συνάντηση. 

Προηγήθηκε αίτημα του κ. Ιερώνυμου, κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα εντός της ημέρας.

Η Ιερά Σύνοδος διέκοψε μετά την υποβολή του αιτήματος και θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο, Πέμπτη.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016, στη δεύτερη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Στη σημερινή Συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αρχικά ο Μακαριώτατος ανέγνωσε την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, δια της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό.

Κατά τη διεξαχθείσα συζήτηση οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς κατέθεσαν διεξοδικώς γνώμες και απόψεις. Κατέληξαν δε ομοφώνως στο να ζητηθεί συνάντηση του Μακαριωτάτου μετά του κ. Πρωθυπουργού εντός της ημέρας προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Επίσης για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνο Καμμένο. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Πέμπτη 6 Οκτωβρίου».

Leave a Reply