ΤΟ ΛΑΔΙ «ΣΩΖΕΙ» ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

 

 


Τους 60.000 τόνους αναμένεται να φτάσει φέτος

η παραγωγή ελαιολάδου που ξεκινά σε λίγες ημέρες

ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΥΨΗΛΗ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

katsoylhs-enwshΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ του αγουρόλαδου, για το οποίο τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος πανελλαδικά, αλλά και του γνωστού ως «μαυρολίσιο» ελαιόλαδο που συλλέγεται κυρίως στην περιοχή της Τριφυλίας, ξεκινά σε λίγες ημέρες η ελαιοκομική περίοδος στη Μεσσηνία. Σταδιακά, μέσα σε έναν μήνα το πολύ, θα ξεκινήσει και η συγκομιδή της κορωνέικης ελιάς, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια καλή χρονιά, εφάμιλλη του ποσοστού της προπέρσινης, καθώς αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να φτάσουμε στους 60.000 τόνους. «Φέτος, μέχρι στιγμής το μόνο πρόβλημα που καταγράφεται αφορά στον δάκο και στις αναφορές παραγωγών της άνω Μεσσηνίας, ότι δεν αναμένουν μεγάλη παραγωγή», δήλωσε στη «Φ» ο πρόεδρος της «Ένωσης Μεσσηνίας» Κώστας Κατσούλης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή θα είναι μια καλή ελαιοκομική χρονιά για τους περισσότερους παραγωγούς της Μεσσηνίας.  «Θα δούμε βέβαια και την απόδοση που  θα έχει το προϊόν, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν  από ’δω και στο εξής», δήλωσε ο κ. Κατσούλης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στον σχεδιασμό που υπάρχει και τον αγώνα που καταβάλλεται και για την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής τιμής του προϊόντος. «Σχεδιάζουμε ήδη για την επόμενη χρονιά και νομίζω, δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά στην τιμή», υπογράμμισε ο κ. Κατσούλης και αναφέρθηκε στο μόνο, αρνητικό μέχρι στιγμής ζήτημα αναφορικά με την διαμόρφωσή της. «Το μόνο που μας προβληματίζει σε αυτήν την κατεύθυνση, έχει να κάνει με τα αποθέματα που υπάρχουν από πέρυσι, τα οποία μάλιστα είναι πολλά, καθώς αρκετοί αγρότες έχουν παρασυρθεί, νομίζοντας πως θα συμβεί ότι και πέρυσι στο τέλος της παραγωγής, οπότε και η τιμή έφτασε κοντά στα 4 ευρώ. Πολλοί, έχουν κρατήσει λάδι για να πουλήσουν ακριβά, όμως δεν είναι κάθε χρονιά ίδια», ανέφερε με νόημα ο πρόεδρος της Ένωσης, ο οποίος υπενθύμισε πως η τιμή που απολάμβανε ο παραγωγός, δεν έπεσε ποτέ κάτω από τα 3 ευρώ.
ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Η ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Φέτος, οι ποσότητες ελαιολάδου που θα παραχθούν στη Μεσσηνία, αν όλα πάνε καλά, θα είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικές, καθώς δεν έχουν ανακύψει σοβαρά προβλήματα. Η κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου δεν «πλήγωσε» το προϊόν, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις όπου υπήρξαν εκριζώσεις δέντρων, ωστόσο, αναμένεται να δυσχεράνει το έργο της συγκομιδής, αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, καθώς η αγροτική οδοποιία, έχει υποστεί τεράστιες ζημιές. «Οι δήμοι πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον, ώστε να γίνουν άμεσα οι αποκαταστάσεις στους αγροτικούς δρόμους, καθώς δεν θα μπορεί να γίνει η συγκομιδή του προϊόντος», δήλωσε ο κ. Κατσούλης, ο οποίος αναφέρθηκε γενικά στην καλλιέργεια του ελαιολάδου, η οποία χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται στη Μεσσηνία. « Η παραγωγή, κάθε χρόνο αυξάνεται γιατί έχουμε καινούργια  δέντρα. Ο νομός, τείνει να γίνει μονοκαλλιέργεια αφού έχουν φυτευτεί εκατομμύρια ελαιόδενδρα τα τελευταία χρόνια, κυρίως επειδή κάποιοι, υποστήριζαν πως δεν έχει πολύ δουλειά. Μπήκε πολύς κόσμος στη διαδικασία να εκριζώσει τη σταφίδα ή και άλλα προϊόντα και να φυτέψει ελιές, πιστεύοντας πως θα μπορεί να εργάζεται, ακόμη και στο δημόσιο και να παίρνει έτσι ένα στάνταρ εισόδημα», επεσήμανε ο κ. Κατσούλης, που εξήγησε γιατί διαφωνεί, με αυτήν την τακτική. «Προφανώς, το να υπάρχει μονοκαλλιέργεια στο νομό δεν είναι καλό. Η ζήτηση είναι αυτή, στην αγορά, που φέρνει τα… πάντα! Κάποιοι λάθος εκτιμούν πως το λάδι είναι το παν, η σταφίδα για παράδειγμα, έχει κάθε χρόνο εισόδημα και με την τεχνολογική εξέλιξη που υπάρχει η συγκομιδή της δεν είναι το ίδιο δύσκολη με το παρελθόν».
Στο συγκεκριμένο μάλιστα ζήτημα, ο κ. Κατσούλης, μαζί με όσα προανέφερε, επέδωσε επίσης, ένα μέρος της αύξησης της παραγωγής που καταγράφεται κάθε χρόνο. «Ο τρόπος συγκομιδής άλλαξε ριζικά, με τα σύγχρονα μηχανήματα, η πρόοδος που έχουν δείξει τα δέντρα που δεν τα χτυπάμε πια με τις δέμπλες, είναι σημαντική. Είναι για παράδειγμα, μια κλάρα μισή, με το χτύπημα από το μηχάνημα ο παραγωγός παίρνει τον καρπό, χωρίς να πληγώνεται το υπόλοιπο κομμάτι όπως παλιά», εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης.
Βέβαια, όπως επεσήμανε ο κ. Κατσούλης, «παν μέτρον άριστον» κι αυτό γιατί, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα νέα μηχανήματα, αύξησαν το κόστος της παραγωγής, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε πολλούς από αυτούς. «Το μεγαλύτερο κόστος για τους παραγωγούς, είναι το κόστος που δημιουργήθηκε από τα τρακτέρ. Το 1975 υπήρχαν το πολύ 5 τρακτέρ για 5 χωριά, τώρα, είναι πάνω από 1000, τα οποία προφανώς “κάθονται” και τα χίλια», ανέφερε ο κ. Κατσούλης, ο οποίος καυτηρίασε τη λάθος κατεύθυνση που δόθηκε κεντρικά, αλλά και τα λάθη όλων διαχρονικά, όπως και του συνεταιριστικού κινήματος. «Η γενική κατεύθυνση ήταν λάθος. Ναι, στις μηχανοκαλλιέργειες και τις επιδοτήσεις για τρακτέρ, αλλά αναλογικά με τα στρέμματα και τις ανάγκες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κινούν το τρακτέρ, γιατί δεν έχουν πετρέλαιο ή χρήματα για τη συντήρησή του, κι αυτό γιατί δεν έγινε σωστή κατανομή», παρατήρησε ο κ. Κατσούλης, ο οποίος εξηγώντας, έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Όταν βγαίνουν οι αγρότες και κλείνουν το δρόμο διεκδικώντας τα αιτήματά τους, από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη, βγαίνουν μόνο 30.000 τρακτέρ, στην Ελλάδα όμως, υπάρχουν τόσα, που θα μπορούσαν να φρεζάρουν εκτάσεις μέχρι τη Σιβηρία. Υπάρχουν 530.000 τρακτέρ. Που είναι αυτά τα 500.000;», διερωτήθηκε ο κ. Κατσούλης, ο οποίος εξήρε την ανάγκη συνεργασίας και συλλογικότητας. «Σαν συνεταιρικό κίνημα έπρεπε να δώσουμε βαρύτητα σε πολλά προϊόντα, πρέπει ο παραγωγός  να καταλάβει πως πρέπει να προωθήσει το προϊόν του, είμαστε πίσω σε επίπεδο συνεργασίας, προσπαθούμε σαν συνεταιρισμός να αλλάξουμε λίγο τα δεδομένα, όμως θέλει πολύ δουλειά», δήλωσε και αναφέρθηκε και στο σημαντικό προϊόν της επιτραπέζιας ελιάς.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- ΑΡΚΕΤΑ… ΠΙΣΩ Η ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ

«Το συγκεκριμένο προϊόν, αποτελεί δείγμα της έλλειψης συνεργασίας που υπάρχει», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης. «Δυστυχώς ο Μεσσήνιος παραγωγός, δεν πληρώνεται πιο καλά από άλλους κι αυτό γιατί δεν διαφυλάξαμε ως κόρη οφθαλμού το ΠΟΠ «Καλαμών», ώστε να υπάρχει υπεραξία, δήλωσε ο κ. Κατσούλης. Πράγματι, η ελιά «Καλαμών» είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα, κι όμως ακόμη και στον Μεσσήνιο καταναλωτή, κάποιοι πλασάρουν ελιές  τύπου… Καλαμάτας! «Έτσι, ο ίδιος “χαλάς” το προϊόν», τόνισε ο Κώστας Κατσούλης και επεσήμανε πως η Ένωση αγοράζει και διαθέτει, αποκλειστικά και μόνο το προϊόν από τη Μεσσηνία. «Αν είχαμε δώσει υπεραξία, από μόνο του το προϊόν θα είχε δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για την καλλιέργεια και εκμετάλλευσή του», ανέφερε ο κ. Κατσούλης εκφράζοντας την ελπίδα πως… ποτέ δεν είναι αργά!

 

 

 

                                                                       Γεωργία Αναγνωστοπούλου

379 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply