Φόροι και «Συμφωνία Αλήθειας» στα… ψέματα!!!

 

 

 


επισημανσεις

 

PANTESΤου Θανάση  Παντέ

«ΘΕΡΜΟ αναμένεται το φθινόπωρο, εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές οι οποίοι επιμένουν στην πιστή τήρηση του προγράμματος (μνημονίου), κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη λήψη μιας ακόμα σειράς εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρων τα οποία θα επιδεινώσουν τα υφιστάμενα και θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα.

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι ότι τα μέτρα αυτά συνήθως αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα (ποιος δεν θυμάται την αρχικά «έκτακτη» ειδική εισφορά αλληλεγγύης των φυσικών προσώπων που εντάχθηκε στον Κ.Φ.Ε.), κατά συνέπεια εντασσόμενα στο φορολογικό σύστημα της χώρας λαμβάνονται υπ’ όψιν στην αξιολόγησή του.

ΑΠΟ το 2010 και μετά είχαμε συνεχείς σημαντικές αυξήσεις τους συντελεστές του Φ.Π.Α. και σε λοιπούς υφιστάμενους έμμεσους φόρους, αλλά και μια σειρά νέων έμμεσων φόρων όπως στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης, στον καφέ και στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων, με αποτέλεσμα την ποσοστιαία αύξηση της συμμετοχής αυτών ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2016 οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να έχουν ποσοστό συμμετοχής 55,3% στο σύνολο των φορολογικών εσόδων έναντι 44,7% των άμεσων.

Η ΣΧΕΣΗ αυτή ανάμεσα στα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη διότι παρόμοια πρακτική ακολουθείται γενικότερα εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ πολιτικής επιβολής νέων ή/και αύξησης υφιστάμενων έμμεσων φόρων έρχεται να δικαιολογηθεί από τους εμπνευστές της βάσει μιας σειράς «επιχειρημάτων».

ΟΙ ΕΜΜΕΣΟΙ φόροι ενώ έχει αποδειχθεί ότι είναι κοινωνικά άδικοι, θεωρούνται όμως περισσότερο ανθεκτικοί στις υφιστάμενες διακυμάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με τους άμεσους φόρους οι οποίοι συνδέονται πιο άμεσα με τη κερδοφορία των επιχειρήσεων και με το τελικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

ΟΜΩΣ η «ανθεκτικότητα» αυτών δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση ούτε την επιβολή νέων ούτε την περαιτέρω αύξηση των υφισταμένων, διότι θα πυροδοτηθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση με ανυπολόγιστες συνέπειες.

ΕΧΕΙ καταγραφεί επίσης η άποψη ότι θα πρέπει να αυξηθεί η φορολογία στις επιχειρηματικές δραστηριότητες διότι η συνεχής μείωση του κύκλου εργασιών και συνεπώς των κερδών λόγω της ύφεσης, σε συνδυασμό με τη ζητούμενη από τους κύκλους της αγοράς μείωση των φορολογικών συντελεστών, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες φορολογικών εσόδων.

ΣΙΓΟΥΡΑ οι άμεσοι φόροι είναι πιο ευαίσθητοι στις μεταβολές της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, αλλά αυτό ως γεγονός δεν δικαιολογεί την άποψη αυτή ούτε μπορεί να επιτρέψει άλλες φορολογικές παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να πλήξουν ευθέως την παραπαίουσα επιχειρηματικότητα.

ΕΠ’ ΟΥΔΕΝΙ λόγο δεν επιτρέπεται να συντηρείται ένα φορολογικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η αβεβαιότητα διότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέες επενδύσεις αλλά και οι υφιστάμενες επενδυτικές δραστηριότητες θα κάνουν φτερά.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και οι επενδυτές ημεδαποί και αλλοδαποί να γνωρίζουν, σε ικανοποιητικό βαθμό, τις συνολικές τους φορολογικές υποχρεώσεις έτσι ώστε να προϋπολογίσουν και να σχεδιάσουν τις μελλοντικές επιχειρηματικές κινήσεις τους τις οποίες έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας μας.

Η ΑΥΞΗΣΗ των εσόδων δεν θα προέλθει από οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση είτε στην έμμεση είτε στην άμεση φορολογία.

Η ΑΥΞΗΣΗ των εσόδων θα προέλθει από τη σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος και την ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

***

ΟΥΤΕ προφήτης να ήταν ο Γιώργος Κορομηλάς με τα όσα αναφέρει στο άρθρο του για θερμό φθινόπωρο.

ΑΛΛΑ δεν χρειάζεται να είναι προφήτης κανείς για να διαπιστώσει τις δυσκολίες που υπάρχουν μπροστά μας και μοιάζουν ανυπέρβλητες.

ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ  με τους δανειστές μπορεί να ολοκληρώνονται και οσονούπω να εκταμιευτεί και η υποδόση, αλλά το «κουστούμι» που θα κληθούν να «προβάρουν» οι φορολογούμενοι θα είναι κι αυτό ακριβό, όπως και τα προηγούμενα.

ΕΤΣΙ θα βρεθούμε τελικά με πανάκριβα «κουστούμια» χρεωμένοι που θα μας δείχνουν ακόμα περισσότερο ρακένδυτους.

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι η αύξηση των εσόδων δεν θα προέλθει από την αύξηση της φορολογίας.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ όμως πως οι κυβερνώντες, στερούμενοι κάθε φαντασίας, αδυνατούν να βρουν άλλους πιο ευφάνταστους τρόπους και συνεχίζουν την παγιωμένη τακτική και όσων προηγήθηκαν. Κρίμα!

Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ αντιπολίτευση από τη μεριά της επιμένει σε μια «Συμφωνία Αλήθειας» με τους πολίτες που ήδη αναρωτιούνται τι θα περιλαμβάνει αυτή η Συμφωνία και πως εννοεί η αξιωματική αντιπολίτευση την Αλήθεια.

ΑΝ ΑΥΤΗ η «Συμφωνία Αλήθειας» περιλαμβάνει άμεση και δραστική μείωση φόρων, τότε να την συζητήσουμε, αλλά ποιοι πιστεύουν ποιους τελικά;

 

37 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply