ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πνευματική καλλιέργεια και τα θρησκευτικά

0

 

 

 


Επισημάνσεις και ερωτήματα

 

PANTESτου Θανάση  Παντέ

« Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι δούλος του λόγου του πολιτισμού, αλλά αυτός ο λόγος δεν είναι ο θείος Λόγος.

ΕΙΝΑΙ ο λόγος της μέσης συνείδησης, της κανονικής, της κοινωνικοποιημένης, της προσαρμοσμένης συνείδησης στο μέσο πνευματικό επίπεδο και στον κατώτερο βαθμό της πνευματικής κοινότητας των ανθρώπων.

ΕΤΣΙ ΠΝΙΓΕΤΑΙ η ολοκληρωμένη προσωπικότητα και παρακωλύεται η ανάπτυξη των υπερορθολογικών δυνάμεων της.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι επίσης δούλος των αγαθών που φέρνει ο πολιτισμός. Αυτά τα αγαθά μεταμορφώνονται σε νόμους, κοινωνικοποιημένα και τοποθετημένα στην υπηρεσία της κοινωνικής καθημερινότητας

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ γίνεται δούλος των ιδεολογικών αξιών της πνευματικής καλλιέργειας.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ σε είδωλα την επιστήμη, τις τέχνες, κάθε τι που είναι ποιοτικό στην πνευματική καλλιέργεια και γίνεται δούλος τους.

Ο Επιστημονισμός, ο αισθητισμός, ο πολιτιστικός ψευδονεωτερισμός (snobisme) είναι επίσης μορφές ανθρώπινης δουλείας.

ΑΥΤΕΣ τις ιδεολογικές αξίες τις διακήρυξαν κάποτε προφήτες και μεγαλοφυΐες, τις εμψύχωσαν με δημιουργική έμπνευση και φλόγα.

ΑΛΛΑ από την ημέρα όπου στήνουν μνημεία στους προφήτες και στις μεγαλοφυΐες και δίνουν τα ονόματα τους στους δρόμους, βλέπουμε να δημιουργείται μια μέση πνευματική καλλιέργεια, παγωμένη, εχθρική προς κάθε προφητικήν εκδήλωση, σε κάθε νέα μεγαλοφυΐα .

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ σεβασμός στους θρησκευτικούς κανόνες (legalisme) και ο φαρισαϊσμός κατακλύζουν την πνευματική καλλιέργεια, κάτι που προκαλεί αναπόφευκτα ανταρσία του προφητικού πνεύματος.

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ καλλιέργεια είναι μεγάλο αγαθό, είναι η οδός του ανθρώπου και δεν επιτρέπεται να την αρνούνται οι βάρβαροι.

ΑΛΛΑ η πνευματική καλλιέργεια πρέπει να κριθεί ενώπιον ύπατου δικαστηρίου, γιατί εκεί υπάρχει αποκάλυψη της πνευματικής καλλιέργειας!

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ καλλιέργεια οφείλει, όπως όλη η γη, να μεταμορφωθεί και να κληθεί σε μία νέα ζωή, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει αορίστως σ’ αυτή την κατάσταση της μέσης και ψυχρής μετριότητας.»

***

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ καλλιέργεια δεν βρίσκεται σε αρμονική σχέση με τον σύγχρονο άνθρωπο παρά μόνο όσο λειτουργεί ως επίφαση σε σχέση με το πολιτισμικό γίγνεσθαι μέσα στο οποίο ο άνθρωπος υπάρχει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ του Μπερντιάεφ είναι βέβαια με πολύ υψηλούς στόχους που όμως μοιάζουν να αιωρούνται στην περιοχή του ανέφικτου, καθώς η πραγματοποίησή τους συνεχώς απομακρύνεται.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ως «δούλος του  πολιτισμού» που ο ίδιος δημιούργησε, αισθάνεται παγιδευμένος στην έπαρση που συνοδεύει και συχνότητα συγκαλύπτει την άγνοιά του.

ΑΥΤΗ η άγνοια εξελίσσεται σε κίνδυνο, όσο δεν την αποδέχεται αυτός που την διαθέτει.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εύκολο βέβαια να αποδεχθεί κάποιος την άγνοιά του και συχνά η θεωρούμενη πνευματική του καλλιέργεια δεν του αφήνει τέτοια περιθώρια.

ΕΤΣΙ παγιδεύεται στις ψευδαισθήσεις του παντογνώστη και εκεί μένε δέσμιος να βολοδέρνει θεωρώντας ότι τα ξέρει όλα.

***

ΟΛΑ τα είχαμε να πάρει διαστάσεις το ζήτημα των θρησκευτικών μας έλειπε!!

ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ βέβαια το θέμα ήδη υφίσταται και επιδιώκουν να το κρατήσουν πολύ ψηλά για τους δικούς τους λόγους.

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ πάντως, αν θέλουμε να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται, χρειάζονται δραστικές αλλαγές για να φτάσουν στην ουσία που είναι να γίνου τελικά μάθημα θρησκειολογίας.

ΚΑΙ ΑΥΤΗ η άποψη βέβαια πέρα από την όποια αντιπαράθεση του υπουργού  παιδείας με την σκληροπυρηνική πλευρά της Εκκλησίας.

Η ΟΥΣΙΑ της αντιπαράθεσης βέβαια βρίσκεται στα όσα ο υπουργός ανέφερε για το ρόλο της Εκκλησίας σε σκοτεινές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας.

ΑΥΤΑ δεν χωνεύονται εύκολα από τους ακραίους ιεράρχες που αναζητούσαν αφορμή για να ξεσπαθώσουν κατά της κυβέρνησης.

ΑΠΟ ΑΥΤΟ το σημείο ως το άλλο άκρο ότι η Ορθοδοξία βρίσκεται σε διωγμό η απόσταση είναι όχι μόνο χαώδης στις υπερβολές της αλλά και με τον σκοταδισμό να παραμονεύει σαν εφιάλτης πάνω της.

ΔΕΝ χρειαζόμαστε μια τέτοια εξέλιξη ασφαλώς.

 

 

Leave a Reply