ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ… ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΕ ΤΑΞΗ ΜΕ 27 ΠΑΙΔΙΑ

0

 

 


ΤΟ… ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΕ ΤΑΞΗ ΜΕ 27 ΠΑΙΔΙΑ

Συνεχίζεται η κατάληψη

στο λύκειο Μελιγαλά

  • ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ
  • ΤΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΣΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ, με τη σύμφωνη ωστόσο γνώμη γονιών και εκπαιδευτικών, τελεί το Γενικό Λύκειο Μελιγαλά, στο οποίο οι μαθητές της Β΄ τάξης υποχρεώνονται να κάνουν μάθημα σε ένα εξαιρετικά πολυάριθμο τμήμα και μάλιστα σε μαθήματα κατεύθυνσης. Αντιπροσωπία μαθητών, συνοδευόμενοι από γονείς και καθηγητές, επισκέφθηκαν και ενημέρωσαν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιώργο Σταματόπουλο. «Αυτό που εμείς ζητούμε, είναι να μην συμπτυχθούν τα τμήματα γιατί σε μια τάξη με 27 μαθητές δεν μπορεί να γίνει μάθημα» δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο πρόεδρος του 15μελούς του Λυκείου Μελιγαλά  Σπύρος Χρυσοσπάθης. «Έχουμε τέτοιο τμήμα και μάλιστα με μαθήματα κατεύθυνσης, όπου από αυτά τα μαθήματα του χρόνου θα κριθεί το μέλλον πολλών παιδιών» ανέφερε ο πρόεδρος του 15μελούς τονίζοντας πως οι μαθητές αναγνωρίζουν πως έχει ο Νόμος, όμως για έναν μαθητή λιγότερο, δεν μπορεί να μην χωριστεί η τάξη σε δύο τμήμα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Ο Νόμος λέει πως πρέπει να είναι 28 παιδιά για να χωριστούν, όμως δεν γίνεται έτσι μάθημα. Και γι αυτό έχουμε και τους καθηγητές μας μαζί γιατί ούτε αυτοί, μπορούν να κάνουν μάθημα σε τέτοιες συνθήκες. Αν γίνεται μάθημα με 27 άτομα και υπάρχουν ανάμεσά τους παιδιά που έχουν ξυπνήσει από τις 6 το πρωί για να έρθουν στις 8 σχολείο και μένουν μέχρι τις 8 το βράδυ στο Μελιγαλά, γιατί πηγαίνουν στα φροντιστήρια, είναι αδύνατο. Ούτε να διαβάσουν θα μπορούν μετά» ανέφερε ο πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου Σπύρος Χρυσοσπάθης, ο οποίος έθιξε και το πρόβλημα της αδυναμίας πολλών γονιών, κυρίως μετά τις καταστροφικές ζημιές της 7ης Σεπτεμβρίου να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήριο. Το θέμα αυτό, αναδεικνύει σε επιτακτική την ανάγκη να χωριστεί το τμήμα, αφού η ποιότητα του μαθήματος και η παρεχόμενη γνώση θα είναι σίγουρα καλύτερη στην περίπτωση όπου οι μαθητές μέσα στο τμήμα θα είναι λιγότεροι. «Επίσης, είναι πολλά παιδιά που έρχονται από μακριά, και ξυπνούν πολύ νωρίς» τόνισε ο Σπύρος Χρυσοσπάθης, «έρχονται για παράδειγμα από τα Χριστοφιλαίικα που ανήκουν στον δήμο Καλαμάτας, ούτε καν στον δήμο Οιχαλίας που είναι ο Μελιγαλάς, από την Αρσινόη που ανήκει στον δήμο Μεσσήνης και αλλού. Έρχονται από διάφορες περιοχές και ταλαιπωρούνται, όλη την ημέρα στον δρόμο, αν λειτουργούσαν τμήματα με 13, 14 το πολύ 20 μαθητές, θα ήταν αλλιώς το μάθημα, πιο εύκολο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του 15μελούς ο οποίος επίσης δήλωσε πως για τα 8 τμήματα του σχολείου υπάρχουν 7 αίθουσες.

 

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ
ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις των γονιών, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών τους τονίζοντας πως ο αγώνας τους είναι όχι μόνο δίκαιος, αλλά και επιβεβλημένος. «Αλίμονο αν δεν ήμασταν στο πλευρό των παιδιών μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Το μόνο που θέλουμε είναι το καλό τους, το και όχι μόνο των δικών μας, αλλά όλων των παιδιών» δήλωσε μιλώντας στη «Φ» για την κατάληψη και τις διεκδικήσεις των μαθητών, το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Γιάννης Σγούρος. «Όταν έχουμε ένα τμήμα 27 παιδιών και μάλιστα ένα τμήμα κατεύθυνσης, πόσο μάλλον θετικής, νομίζω ότι είναι λίγο δύσκολο να γίνει μάθημα. Το δικό μου το παιδί ξεκινάει στις  6:20 το πρωί από το σπίτι και επιστρέφει στις 3 μετά το μεσημέρι και αν θα πάει φροντιστήριο, γιατί εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να το στείλω, θα γυρίσει το βράδυ, αλλά εκτός αυτού, γιατί να πάει φροντιστήριο; Γιατί πάει στο σχολείο, στο σχολείο πρέπει να μάθει αυτά που πρέπει να μάθει και κανονικά δεν θα έπρεπε να χρειάζονται τα φροντιστήρια» δήλωσε ο κ. Σγούρος, ό οποίος επίσης, επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος να μην χρειάζονται τα παιδιά φροντιστήρια, είναι να γίνεται συστηματική δουλειά σε ολιγομελή τμήματα στα δημόσια σχολεία. «Για να γίνει καλύτερη δουλειά στο σχολείο, θα πρέπει τα τμήματα να μην είναι όπως τώρα και γι αυτό ζητάμε να χωριστεί τουλάχιστον η τάξη αυτή της θετικής κατεύθυνσης σε δύο τμήματα λιγότερων παιδιών» ανέφερε ο εκπρόσωπος των γονέων του Λυκείου Μελιγαλά.

ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Υπέρ του να χωριστεί σε δύο τμήματα η συγκεκριμένη τάξη στην θετική κατεύθυνση, είναι φυσικά και οι καθηγητές του σχολείου, το λειτούργημα των οποίων γίνεται εξαιρετικά δύσκολο με αυτά τα δεδομένα. «Από την αρχή είμαστε στο πλευρό των μαθητών, όπως και οι γονείς τους, με τη σχολική κοινότητα του Λυκείου Μελιγαλά, σύσσωμη, να διεκδικεί αυτή τη στιγμή το αυτονόητο, να διδαχθούν τα παιδιά σε κανονικές συνθήκες όλα τα μαθήματά τους» ανέφερε σε δηλώσεις τςη στη «Φ» η εκπαιδευτικός, μέλος του συλλόγου διδασκόντων Μελιγαλά Ρίτα Νικολαΐδου. «Τρομάξαμε για να εγκριθούν τα τμήματα γενικής Παιδείας και ανθρωπιστικού προσανατολισμού και τώρα, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ενώ λειτουργούσαν δύο τμήματα θετικού προσανατολισμού, έρχεται προφορική εντολή για σύμπτυξη, χωρίς να παίρνει κανείς την ευθύνη αυτή», ανέφερε η κα. Νικολαΐδου, η οποία προχώρησε και σε μια δήλωση με τη μορφή καταγγελίας. «Εμείς εκτιμούμε πως μεθοδεύεται η σύμπτυξη της ομάδας του θετικού προσανατολισμού, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά, διδάσκονται μαθήματα που τα προετοιμάζουν για το πανεπιστήμιο σε ένα τμήμα 27 ατόμων, γεγονός που είναι απαράδεκτο για την εποχή μας, απαράδεκτο για την ελληνική εκπαίδευση και 100 φορές περισσότερο απαράδεκτο, για μια περιοχή, στην οποία για να έρθουν τα παιδιά, ταξιδεύουν μια και μιάμιση ώρα, κάνουν δρομολόγια δηλαδή σε καθημερινή βάση για να φτάσουν στο σχολείο. Τέτοια παιδιά, θέλουν να τα βάλουν να παρακολουθούν μαθήματα σε τάξη 27 ατόμων», τόνισε η εκπαιδευτικός η οποία αναφέρθηκε και στις ενέργειες στις οποίες είχε έγκαιρα ο Σύλλογος προβεί, προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη. «Εμείς σαν Σύλλογος, είχαμε κάνει από την αρχή πρακτικό όπου εξηγούσαμε τους ειδικούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λόγους για τους οποίους έπρεπε τα τμήματα να είναι χωριστά, δύο θετικής κατεύθυνσης και δύο ανθρωπιστικού προσανατολισμού. Ενώ κανείς δεν απαντά επί της ουσίας, στην πράξη,  μεθοδεύουν τη σύμπτυξη, μη τοποθετώντας καθηγητές και πιέζοντας τον διευθυντή του σχολείου να στείλει λιγότερα κενά απ’ όσα πραγματικά υπάρχουν», δήλωσε με νήμα η κα. Νικολαΐδου και επεσήμανε πως όλοι, είναι αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τη διεκδίκηση. «Όπως μέχρι τώρα πετύχαμε κάποια πράγματα, θα συνεχίσουμε να πετύχουμε την κανονική και παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου μας.

Δοκιμάσαμε, ελλείψει καθηγητών, να γίνει συνδιδασκαλία των δύο τμημάτων θετικού προσανατολισμού, όμως είναι πραγματικά αδύνατο».

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ:

«ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ»
Για το θέμα και τις διαστάσεις που έλαβε, τοποθετήθηκε, μιλώντας στη «Φ» και ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, Γιώργος Σταματόπουλος. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φανεί ότι υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση κάποιου σχολείου από εμάς» ανέφερε ο κ. Σταματόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως για την δευτεροβάθμια, όλα τα σχολεία είναι και αντιμετωπίζονται το ίδιο. «Τους εξήγησα ότι δεν μπορεί, μόνο επειδή διαμαρτύρονται, να τους γίνει το «χατίρι». Το πως θα λειτουργούν τα σχολεία, πως θα χωρίζονται τα τμήματά τους, πως θα χωρίζονται οι προσανατολισμοί, οι σπουδές ανά τάξη, προβλέπεται από το Νόμο» δήλωσε ο κ. Σταματόπουλος ο οποίος ξεκαθάρισε πως η εφαρμογή των Νόμων γίνεται στο ακέραιο. «Κοιτάμε μεν και τις ιδιαιτερότητες, αλλά στο πλαίσιο του νόμιμου, για κάθε σχολείο» επεσήμανε ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας ο οποίος εξήγησε πως κατανοεί την αγωνία τους, αλλά αναφέρθηκε και σε άλλες ελλείψεις που προέκυψαν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιά και δεν έχουν ακόμη καλυφθεί. «Έχουν δίκιο ότι είναι δύσκολο να διδαχθούν 27 παιδιά σε μια τάξη, αλλά πρέπει να έρθουν και στη θέση των άλλων παιδιών της Μεσσηνίας, που σε ορισμένα σχολεία έχουμε ακόμη μικρές ελλείψεις κι αυτοί θέλουν να προηγηθεί ο Μελιγαλάς, ενώ έχει καθηγητές που τους κάνουν μάθημα στη θετική κατεύθυνση στη δευτέρα Λυκείου. Δεν μπορεί να προηγηθούν εις βάρος άλλων τμημάτων του νομού, όπου δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή καθόλου καθηγητές για τις συγκεκριμένες διδακτές ώρες» δήλωσε ο κ. Σταματόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στις νέες ελλείψεις εξήγησε πως ανέκυψαν λόγω των νέων δεδομένων που συνιστούν αναρρωτικές άδειες και άδειες λόγω εγκυμοσύνης ή ανατροφής παιδιών.

 

Ρεπορτάζ: ΓΕΩΡΓΙΑ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Leave a Reply