ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 

 


 

Ανένδοτος ο Φίλης, δέχεται να μιλήσει με εκπροσώπους της Εκκλησίας για τα θρησκευτικά, αλλά… ν’ αποφασίσει μόνος του

Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

«ΝΑΙ» στον διάλογο, «όχι» στην συναπόφαση,  δήλωσε χθες το πρωί, καλεσμένος σε εκπομπή της ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης,  αναφορικά με τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, ξεκαθαρίζοντας πως την ευθύνη για οποιοδήποτε μάθημα στο σχολείο, την έχει το κράτος. “Τα ισχύοντα βιβλία θρησκευτικών τα οποία θα αλλάξουν του χρόνου, αφού δοκιμαστούν τα νέα προγράμματα στα σχολεία για τα θρησκευτικά, συνάντησαν όταν εφαρμόστηκαν την οργισμένη αντίδραση της Εκκλησίας. Τώρα, η Εκκλησία λέει ότι πρέπει αυτά να μείνουν. Αυτό σημαίνει ότι ώριμες αλλαγές όταν γίνονται, μπορεί να αντιδρά η Εκκλησία γιατί μπορεί να θέλει να επισημαίνει το δικό της ρόλο και τη δική της άποψη για τα πράγματα”, σημείωσε ο κ. Φίλης, ο οποίος υπενθύμισε και τη δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης δια του πρωθυπουργού και του ίδιου στη Βουλή. 

Από την πλευρά της η Εκκλησία, όπως αποφασίστηκε στην τέταρτη τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της, όρισε την επιτροπή διαλόγου στην οποία θα συμμετέχει και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Για το πρόγραμμα σπουδών προκειμένου αυτό να εξετασθεί και εν τέλει να αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς, θα συζητήσουν επίσης με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη και οι μητροπολίτες  Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Η επιτροπή αυτή, θα εμπλουτισθεί και με ειδήμονες προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει ο «καυτός» διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας. 

 

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ

Για το «καυτό» αυτό θέμα, μίλησε στη «Φ» εκφράζοντας ωστόσο, περισσότερο προσωπική άποψη, καθώς δεν έχει συνέλθει το Σώμα, για να ληφθεί σχετική απόφαση, ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Βασίλης Γεωργιόπουλος. «Κατ’ εμέ οι τροποποιήσεις αυτές, πρέπει να αποσυρθούν, άλλωστε βάση του Συντάγματος, είναι χρέος της πολιτείας να διδάξει στα παιδιά τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό, να τους δώσει ελληνική και ορθόδοξη παιδεία» ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος, ο οποίος στάθηκε και στο… λειτουργικό της εν λόγω απόφασης, κάνοντας λόγο για προχειρότητα. «Η προχειρότητα με την οποία έγιναν αυτές οι τροπολογίες, φέρνει και λειτουργικές δυσκολίες καθώς δεν υπάρχουν βιβλία  άρα οι καθηγητές πρέπει να βγάζουν φωτοτυπίες, τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση είναι δεδομένη, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Επίσης, ζητά η διδασκαλία να γίνεται μέσω εργαστηρίων, ενώ η υλικοτεχνική υποδομή είναι ήδη περιορισμένη» επεσήμανε ο πρόεδρος των καθηγητών της Μεσσηνίας, ο οποίος σχολίασε και το δίωρο. «Η δυνητική χρήση του δίωρου δημιουργεί προβλήματα και στη σύνταξη του ωρολογίου προγράμματος και στη λειτουργία του σχολείου». Ο κ. Γεωργιόπουλος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα αναπροσαρμογής που θα έπρεπε να έχει προκαθοριστεί όπως σε κάθε λήψη σχετικής απόφασης, για μια τόσο μεγάλη αλλαγή. «Δεν μπορεί να εφαρμόζεται μια τέτοια αλλαγή ξαφνικά, στην δευτέρα και τρίτη Λυκείου όπου οι μαθητές, έχουν ακολουθήσει ένα άλλο μοντέλο στην εκπαιδευτική τους διαδικασία, το οποίο προφανώς και θα έπρεπε να έχει συνέχεια», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος. «Ξαφνικά, αυτή η συνέχεια διακόπτεται, σπάει η αλυσίδα του μαθήματος που είχαν ξεκινήσει οι μαθητές να διδάσκονται από το δημοτικό και θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στο Λύκειο» δήλωσε ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ και συνεχίζοντας έκανε λόγο για «αντι-μεταρρύθμιση». «Είναι η πρώτη φορά που μια μεταρρύθμιση, εμείς ως παράταξη, η ΔΑΚΕ, την χαρακτηρίζουμε «αντι-μεταρρύθμιση» εφαρμόζεται σε όλες τις τάξεις και όχι στην πρώτη Γυμνασίου και Λυκείου, ώστε να υπάρξει μια συνέχεια» επεσήμανε ο κ. Γεωργιόπουλος. Ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των απαλλαγών από το συγκεκριμένο μάθημα, οι οποίες όπως είπε θα γίνουν ίσως περισσότερες, μετά τα νέα δεδομένα. «Ας μην ξεχνάμε πως πολλά παιδιά, που προέρχονται από οικογένειες όπου οι γονείς, θέλουν να διδάσκονται την ελληνορθόδοξη χριστιανική πίστη, θα πάρουν αυτά τώρα, απαλλαγές».

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ
ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οι γονείς από την πλευρά τους, μέσω του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας Παναγιώτη Κουφαλάκου, επισημαίνουν πως το μάθημα των θρησκευτικών δεν πρέπει να έχει κατηχητικό χαρακτήρα. «Εντάσσουμε την άποψη για απαλλαγή στην γενικότερη αντίληψη για την γνώση στο δωδεκάχρονο δημόσιο σχολείο, πού πρέπει να είναι σφαιρική με σκοπό την  διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας, σεβόμενοι τα θρησκευτικά «πιστεύω» του καθενός. Αυτή μας η άποψη δεν μπορεί να την εκλάβει κάποιος ως αντίθετη με το θρησκευτικό συναίσθημα του καθενός  το οποίο είναι σεβαστό», ανέφερε μιλώντας στη «Φ» ο Παναγιώτης Κουφαλάκος

41 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply