ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αύξηση «φωτιά» στο πετρέλαιο θέρμανσης!

0

 

 

 


ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΕΤΟΣ, ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΝ…

 

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ

 

ΣΕ εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης αναμένεται να στραφούν για μια ακόμη φορά οι καταναλωτές φέτος το χειμώνα, καθώς μετά την επιβολή νέας αύξησης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης η τιμή του αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. «Αυτή τη στιγμή, αν είχε ξεκινήσει η διάθεση, η τιμή θα ήταν στα επίπεδα των 93 λεπτών το λίτρο» δήλωσε μιλώντας στη «ΦΩΝΗ» ο αντιπρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης, ο οποίος επεσήμανε πως εκτός από την αύξηση του φόρου, υπάρχει και η αυξητική τάση στην τιμή του βαρελιού.

Η διάθεση, θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σάββατο, «μετά τη διάθεση, η τιμή θα κινηθεί ανάλογα με τις τιμές των διυλιστηρίων, οι οποίες αυτήν την περίοδο παρουσιάζουν αυξητική τάση» ανέφερε ο κ. Καπερώνης.  
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμάνθηκε στα 83 – 85 λεπτά. Φέτος, μαζί με την άνοδο του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο, ήρθε και η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%, ενώ κατά ένα λεπτό περίπου υψηλότερες είναι και οι τιμές διυλιστηρίου.

Μέχρι στιγμής και λόγω του καλού καιρού στη Μεσσηνία, το ενδιαφέρον των καταναλωτών δεν είναι μεγάλο, περιορίζεται σε μεριά πρώτα αναγνωριστικά τηλεφωνήματα, ενώ ο προβληματισμός για νέα μείωση της κατανάλωσης, παραμένει ορατός. «Από το 2009 η πτώση έχει αγγίξει σχεδόν το 80% και φέτος αναμένεται και νέα πτώση αφού θα υπάρξει αύξηση της τιμής και επιπλέον, δεν δίνονται επιδοτήσεις» ανέφερε στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών Μεσσηνίας, ο οποίος επεσήμανε πως δεν θα έπρεπε να επέλθει νέα αύξηση στη φορολόγηση. «Δεν υπήρχε λόγος  να γίνει αυτή η αύξηση γιατί θα μετακυλήσει στον καταναλωτή, εργοστάσια, βιομηχανίες και βιοτεχνίες, αγροτική παραγωγή, όλα, κινούνται με το πετρέλαιο και πλέον οι επιχειρηματίες, δεν μπορούν να απορροφήσουν κι άλλες αυξήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά κ. Καπερώνης., ο οποίος αναφέρθηκε και στο πανάκριβο σύστημα εισροών – εκροών που υποχρεώθηκαν όλοι οι πρατηριούχοι να εγκαταστήσουν, χωρίς να τους έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ. «Μας ανάγκασαν πριν από δύο χρόνια να τοποθετήσουμε σύστημα εισροών – εκροών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το κόστος του οποίου ήταν δυσβάσταχτο, άλλα θα παίρναμε ως επιστροφής το 50% καθώς θα επιδοτούταν, κάτι που δεν έχει ακόμη γίνει. Συνδεθήκαμε δηλαδή με τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και κάναμε εμείς τη δαπάνη, χωρίς να μας επιστρέψουν τα χρήματα που οφείλουν» δήλωσε ο κ. Καπερώνης, σχολιάζοντας ένα ακόμη καυτό θέμα για τον κλάδο.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία του συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, τα οποία θα παρουσιαστούν σε ειδικοί εκδήλωση. Οι φόροι, φέρονται να  καλύπτουν το 51,1% της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης (έναντι 32,1 % που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), 68,3 % της λιανικής τιμής της βενζίνης (66,2 % στην ΕΕ) και 51,3 % του πετρελαίου κίνησης (61,4 % στην ΕΕ). Συνολικά, τα έσοδα του Δημοσίου από φόρους στα πετρελαιοειδή, διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 5,6 δισ. ευρώ και αποτελούν το 8,2% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, ενώ η συρρίκνωση της αγοράς, λόγω της κρίσης και της αύξησης της φορολογίας, είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση (1.991 εργαζόμενοι στις εταιρίες εμπορίας το 2015, από 2.700 το 2007-2008) και τα αποτελέσματα των εταιριών που παρουσίασαν το 2014 ζημιές ύψους 53 εκατ. έναντι κερδών 135 εκατ. το 2007.

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply